Islamitische Revolutie herdacht in Iran

Met massale optochten is in Iran woensdag de Islamitische Revolutie van 1979 herdacht. Zoals gebruikelijk werden er veel leuzen gescandeerd tegen de Verenigde Staten en Israël.

Iran probeert al enkele jaren een akkoord te sluiten met het Westen over zijn atoomprogramma. Het Westen verdenkt Iran ervan aan een kernwapen te werken en heeft daarom talloze sancties ingesteld tegen het land. In ruil voor een inperking van het atoomprogramma hoopt Iran dat de westerse sancties worden ingetrokken of teruggeschroefd. President Hassan Rouhani vertelde een mensenmenigte in Teheran 'geen moeite te zullen sparen' om Iran te beschermen bij de onderhandelingen.

"De sancties hebben Iran niet richting de onderhandelingstafel gedwongen", betoogde Rouhani. "De onpraktische druk die op Iran is uitgeoefend en de aanzienlijke voortgang van het vreedzame Iraanse atoomprogramma heeft juist de VS naar de onderhandelingstafel geleid."

Iran en zijn gesprekspartners - de vijf leden van de VN-Veiligheidsraad plus Duitsland - sloten in november 2013 al een voorlopig akkoord. Het atoomprogramma werd bevroren in ruil voor de versoepeling van enkele sancties. De deadline voor een definitief akkoord is meerdere keren uitgesteld, maar staat nu op 30 juni. Iran gaf onlangs aan hoopvol te zijn dat er de komende maanden een definitieve overeenkomst kan worden gesloten.