Duitsland levert geen wapens aan Oekraïne

Duitsland levert geen wapens aan Oekraïne, maar pleit juist voor onderhandelingen en een diplomatieke oplossing voor het conflict in het oosten van het land. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel maandag gezegd. "Ik ben er van overtuigd dat dit conflict niet op militaire wijze kan worden opgelost", zei ze na een bespreking met de Hongaarse premier Viktor Orbán.

Merkel geeft de voorkeur aan economische sancties opgelegd door de Europese Unie en onderhandelingen om 'het conflict op te lossen of in ieder geval te verkleinen'.

Hongarije is volgens Orbán ook een voorstander van een vreedzame oplossing en levert geen wapens aan Oekraïne. Hij wees er echter ook op dat Hongarije in verregaande mate afhankelijk is van Russische energie die via Oekraïne geleverd wordt. Ook de tweehonderdduizend etnische Hongaren die in het westen van Oekraïne wonen spelen een rol in het Hongaarse beleid.

De strijd in het oosten van Oekraïne tussen pro-Russische separatisten en de regeringstroepen heeft inmiddels al aan meer dan 5100 mensen het leven gekost. Nog eens negenhonderdduizend mensen zijn ontheemd geraakt. Ondanks een staakt-het-vuren dat in september van kracht werd en na een relatief rustige periode in december is het geweld inmiddels weer opgelaaid.