Gijzeling Dammartin beŽindigd

De klopjacht op de verdachten van de aanslag op Charlie Hebdo duurt nog altijd voort. Momenteel is er een grote operatie gaande nabij Parijs.

De verdachten van de aanslag hebben zich, volgens diverse media, verschanst in een bedrijfspand. Ze houden minimaal één persoon in gijzeling. Helikopters met scherpschutters zweven boven het gebouw. De politieacties en de gijzeling worden bevestigd door minister van binnenlandse zaken Cazeneuve. 

Volgens Le Parisien zijn er bij een schietpartij vanmorgen twee doden en twintig gewonden gevallen. Deze berichten zijn tot op heden nog onbevestigd.

De politie probeert momenteel contact te leggen met de gijzelnemers en heeft tegenover de pers bevestigd dat het inderdaad om de twee broers gaat. 

Update 10.20 uur
De gijzeling vindt plaats in het dorp Dammartin-en-Goële (departement Seine-et-Marne) Volgens onbevestigde berichten, zou eerder vanochtend een bestuurder van een Peugeot 206 zijn overvallen en werd de auto vervolgens gestolen. De bestuurster - een oudere dame - zou daarbij ook enige tijd gegijzeld zijn. 

Volgens ooggetuigen was de politie onmiddellijk ter plaatse, aangezien de plek vlakbij het gebied ligt dat vannacht werd doorzocht. Op social media komen berichten van inwoners uit de streek, die door hun gemeente opgeroepen worden om binnen te blijven.

Le Monde bericht dat een bespreking van president Hollande vanochtend, werd onderbroken om hem in de gelegenheid te stellen de gebeurtenissen live te volgen.

Hier een Google Earth van de drukkerij 'Création tendence découverte' waar de gijzeling gaande zou zijn. In het bedrijf werken volgens de laatste gegevens van de kamer van koophandel vier personen. De basisschool van Dammartin-en-Goëlle wordt momenteel dichtgehouden en bewaakt. Niemand mag het gebouw verlaten of betreden. Volgens een leerkracht zouden ouders in paniek naar de school bellen, aldus Le Monde.

In tegenstelling tot veel (Engelstalige) berichten, ontkennen de autoriteiten volgens Le Monde dat er tot dusver gewonden of doden gevallen zijn. Zelfs of er überhaupt gijzelaars zijn, wordt bevestigd noch ontkend.

Update 10.30 uur
Twee van de vier landingsbanen van het vliegveld Roissy-Charles de Gaulle zijn gesloten, zo meldt Le Monde. Volgens de luchtverkeersleiding worden vluchten over de plaats van de operaties omgeleid of vertraagd.


Engelstalige livestream van France 24 ter plekke

Update 10.53 uur
De drukkerij waar de twee voortvluchtigen zich verschanst hebben, is een bedrijf dat professioneel drukwerk maakt zoals displays voor standhouders etc. Het pand wordt alleen gebruikt voor de productie en het is niet duidelijk of er mensen aanwezig waren op het moment dat de verdachten binnendrongen.

Le Monde meldt dat er geen landingsbanen van Roissy gesloten zijn, maar dat het vliegverkeer wel wordt omgeleid en vertraagd.

De operatie vindt plaats op een bedrijventerrein. Veel mensen waren al op hun werk en mogen nu de gebouwen niet meer in of uit. De betrokkenen voorzien de media van nieuws via social media. Volgens sommigen staat de actie op punt om te beginnen. Anderen melden onderhandelingen met de verdachten.

Volgens Le Monde hebben ziekenhuizen in de regio Meaux 'plan wit' gelanceerd. Dit is onderdeel van het rampenplan en stelt ziekenhuizen in staat grote aantallen slachtoffers op te vangen.

Update 11.05 uur
Van de diverse aanwezige helikopters, staan er nu drie weer op de grond. Eén van de drie is een politiehelikopter, de andere twee zijn van het leger. Volgens een generaal in de studio van France 24, is de politiehelikopter waarschijnlijk uitgerust met infraroodcamera's en staat deze op de grond omdat de verdachten zijn gelokaliseerd in het gebouw. De twee militaire helikopters lijken voor troepentransport. Dat wijst erop dat een eventuele operatie vanaf de grond plaats zal gaan vinden.

De pers wordt ondertussen door de politie op een grotere afstand gezet. Tevens wordt hen gevraagd om geen beelden te maken van de aanweizge troepen, om te vookomen dat de verdachten teveel informatie krijgen.

Er wordt nu ook officieel ontkend dat er vanmorgen slachtoffers zijn gevallen bij de schietpartij.

Update 12:05 uur
Ondanks eerdere tegenstrijdige berichten, bevestigt de politie nu dat er inderdaad een gijzelaar wordt vastgehouden door de twee verdachten.

Ook duiken er nu verhalen op van mensen die de twee ontmoet hebben sinds woensdag. Volgens Le Monde kreeg de man wiens auto woensdag werd geroofd, toegebeten dat '.. als de media iets vraagt, wij zijn van Al Quaida, uit Jemen'. Volgens de getuige waren ze kalm en leken ze vastbesloten.

Vanochtend nog heeft een andere getuige de hand geschud van de voortvluchtigen. De man had een afspraak bij de drukkerij die nu belegerd wordt door een enorme politiemacht. Hij dacht aanvankelijk dat het politieagenten waren, vanwege hun zwarte kleding, kogelvest en zware bewapening.

'Toen ik arriveerde, werd de cliënt waarmee ik een afspraak had weggevoerd door mannen die zich voorstelden als politieagenten. Mijn cliënt adviseerde me te vertrekken, dus ik ging,' aldus de man. 'Pas toen een van de "politieagenten" zei dat "ze in elk geval geen burgers zouden neerschieten", kreeg ik argwaan en belde de politie. Ik veronderstel dat dit de terroristen waren,' zo besluit de man.

Het vliegverkeer vanuit Roissy-Charles de Gaulle is gedeeltelijk verstoord. Een van de landingsbanen komt uit op het zwaar afgegrendelde gebied, waar nu zelfs tanks zijn gesignaleerd. Vliegtuigen worden omgeleid naar een andere baan, zodat er vertragingen optreden. Dit aldus Le Monde.

Naast de tank, zijn er ook meerdere busjes van de Militaire Politie gearriveerd in het gebied en zijn er weer helikopters opgestegen.

Update 12:43 uur
De massaal opgekomen journalisten worden nu naar het dorp Dammartin-en-Goëlle geleid, ver van de plek van de gijzeling. De hele omgeving is hermetisch afgegrendeld. Hoewel officieel bevestigd is dat het inderdaad om een gijzeling gaat, is nog altijd onbekend hoeveel gijzelaars er worden vastgehouden.

Volgens de burgemeester van een buurgemeente werken er vijf mensen in de drukkerij, waaronder de eigenaar. Een deel van het personeel zou uit familie bestaan. Het bedrijf is al jaar en dag gevestigd op het industrieterrein nabij Dammartin.

Volgens sommige media zou er met de gijzelnemers onderhandeld worden. De media worden echter te ver van de plek gehouden om hierover zekerheid te hebben, dit aldus Le Monde.

Ondanks berichten in met name niet-Franse media, wordt nogmaals officieel bevestigd dat er tot nu toe tijdens de klopjacht geen slachtoffers zijn gevallen. Ook niet bij de autoroof die de verdachten zouden hebben begaan om vanuit het bosgebied in de buurt van Longpont naar Dammarin te komen.

Update 13:00 uur
De aanwezigheid van 'tanks' op de plaats van de gijzeling raast door de sociale media, en de meest wilde geruchten doen de ronde. Volgens de goed ingevoerde Le Monde, valt het niet uit te sluiten dat de pantserwagen (want dat is het) louter toevallig op de plek is, wegens een militair transport over de weg. De krant concludeert dit omdat de politie en de gendarmerie de actie coördineren, en zelf over zwaar materieel beschikken. De foto toont echter een pantserwagen van het leger, hetgeen dus onlogisch zou zijn. Update volgt ongetwijfeld.

Update 14:15 uur
Alle toevalswegen naar Dammartin zijn afgesloten, het is onmogelijk om het gebied nog in of uit te komen.

Zelfs in de buurgemeente Moussy-le-Vieux werden de kinderen vanochtend twee uur lang op school binnen gehouden. De schoolleiding vroeg vervolgens aan de ouders om de kinderen te komen ophalen, hetgeen inmiddels voor het overgrote deel gebeurd is. Van de 165 leerlingen zijn er nog maar een dertigtal op school.

Update 16:43 uur
Volgens diverse berichten, zou de gijzelnemer bij Porte de Vincennes - Amedy Coulibaly - een eis hebben gesteld. Deze zou luiden dat men de twee aanslagplegers bij Dammartin moet laten gaan. De krant Le Monde meldt dit, evenals de meeste andere Franse media, maar krijgen het niet bevestigd.

Ondertussen zien de Fransen kans om - geheel in stijl met de laatste dagen - nog te lachen met alle ellende. Getuige deze tweet  (vert: 'Als u zich niet overgeeft, zal onze top-karikaturist een karikatuur van de profeet tekenen'.

Update 16:57 uur
Le Monde meldt dat er geschoten wordt bij de gijzeling in Dammartin. Er zijn ook explosies gehoord en rookwolken te zien. Volgens de krant hebben de speciale troepen van de Gendarmerie de actie uitgevoerd en de drukkerij bestormd waar de verdachten zich bevonden.

Update 17:23 uur
Twee broers Kouachi zijn beide gedood bij de aanval. Dat melden officiële bronnen bij de Gendarmerie Nationale volgens Le Monde. De gijzelaar heeft de actie overleefd, zo meldt het Franse persbureau AFP.