Na achttien jaar eerherstel geëxecuteerde Chinees

Een Chinese man is achttien jaar na zijn terechtstelling voor verkrachting en moord door de rechter gerehabiliteerd. Een serieverkrachter en -moordenaar bekende in 2005 dat hij de misdrijven op zijn geweten had.

De Hogere Volksrechtbank van Binnen-Mongolië bood de ouders van Huugjilt, die 18 was toen hij ter dood werd veroordeeld en gebracht, verontschuldigingen aan. Het hof schenkt de nabestaanden bovendien een bedrag van omgerekend ruim vierduizend euro en belooft dat zij aanspraak mogen maken op een verdere schadeloosstelling. De Chinese staatspers toonde maandag foto's van de ouders die snikkend de postume vrijspraak van de rechtbank in ontvangst nemen.

Huugjilt had in 1996 de politie gealarmeerd nadat hij in een openbaar toilet in Hohhot, de hoofdstad van Binnen-Mongolië, een noodkreet had gehoord. Dat was voor justitie reden om hem als hoofdverdachte te bestempelen van de verkrachting en moord van de vrouw die zij in het toilet aantrof.

Naar alle waarschijnlijkheid brengt China ieder jaar meer veroordeelden ter dood dan alle andere landen van de wereld bij elkaar opgeteld. Zeker is dat echter niet, want de regering in Beijing houdt de cijfers geheim.

Huugjilts berechting en terechtstelling vonden plaats tijdens een van de periodieke Chinese campagnes tegen de misdaad. Politie, justitie en rechterlijke macht staan dan onder grote druk misdadigers hard aan te pakken. Sinds die campagne ten einde kwam houdt de rechter de in die periode uitgedeelde doodstraffen nog eens tegen het licht.

Huugjilt was van Mongoolse komaf. Zoals veel van zijn volksgenoten droeg hij maar een enkele naam.