Burgemeesters willen meer zeggenschap over politie

Burgemeesters willen dat de politie zich meer richt op lokale en minder op landelijk opgelegde prioriteiten. Ze willen meer zeggenschap over hoe en wanneer de politie wordt ingezet. Dat meldt de NOS op basis van onder anderen CDA-Kamerlid Peter Oskam en politievakbondsman Gerrit van de Kamp.

De tien regionale politiechefs zouden daarom eigenmachtiger prioriteiten moeten kunnen stellen en minder opdrachten van de nationale korpsleiding en de politiek accepteren. Hoewel ze dat ontkennen, zijn onder anderen de burgemeesters van Amsterdam en Rotterdam hier al enige tijd hard voor aan het lobbyen, schrijft de omroep zondag.

"Burgemeesters merken iedere dag dat heel veel centraal bepaald wordt en dat er weinig ruimte is voor lokale problemen en de openbare orde en veiligheid", zegt ACP-voorzitter Van de Kamp tegen de NOS. "Ook politiemensen geven aan dat de ruimte voor wat zij belangrijk vinden verdwijnt en dat er sprake is van een flinke verarming van het politievak."

Oskam wil de kwestie aan de orde stellen tijdens de begrotingsbehandeling van Veiligheid en Justitie, die maandag van start gaat. "De politie is nu te druk met landelijke prioriteiten, waardoor het lokale maatwerk ondersneeuwt", zegt de CDA'er. "Burgemeesters weten wat er lokaal speelt en moeten daar ook invloed op en zeggenschap over hebben."

Burgemeesters hebben sinds de start van de Nationale Politie twee jaar geleden aanzienlijk minder te zeggen over de politie in hun gemeenten. De burgemeesters zeggen dat overleggen 'in goede harmonie en constructief' verlopen, maar ingewijden melden aan de NOS dat gesprekken met OM-topman Herman Bolhaar, korpschef Gerard Bouman en minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD) regelmatig uit de hand lopen. De aanwezigen zouden 'met rode koppen tegenover elkaar' staan.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid zegt in een reactie zich niet in het geschetste beeld te herkennen. "De veiligheidsagenda en de landelijke prioriteiten van de politie worden juist samen met de burgemeesters en het OM van onderaf opgebouwd. Het lokale gezag is en blijft immers de hoeksteen van het politiebestel. Door de nieuwe politiewet is het lokale gezag juist versterkt."

Verder verloopt het landelijk overleg met de burgemeesters en het OM constructief, zowel over de prioriteiten als over de vorming van de nationale politie, aldus het ministerie, waarvan de burgemeesters willen dat het weer wordt opgesplitst zodat het OM en de politie niet langer onder dezelfde minister vallen.