"Stemmen IOC-leden over gaststad Spelen moeten openbaar worden"

Het moet geen geheim meer zijn op welke stad IOC-leden hebben gestemd als organisator voor toekomstige Olympische en Paralympische Spelen. Dat zegt Poul-Erik Høyer, IOC-lid en president van de wereldbadmintonfederatie BWF. Het proces van de toewijzing van een olympische stad zou zo veel transparenter worden.

Het plan is al een van de onderdelen van het veelbesproken Olympic Agenda 2020, een plan vol mogelijke hervormingen rondom de Olympische Spelen. De beslissingen daarover worden op 8 en 9 december gemaakt tijdens de IOC-sessie in Monte Carlo.

"Een meer open en transparant proces zou het aantrekkelijker maken om een bid in te dienen voor de Spelen, zowel voor steden als voor landen", aldus Høyer, IOC-lid sinds de Spelen van Sochi dit jaar en zelf olympisch kampioen badminton in 1996. Het gebeurt nu nog vaak dat verliezende steden na afloop klagen dat ze beloofde stemmen toch niet gekregen hebben.

"De hele olympische beweging, maar ook de potentiële gaststeden, zijn gedurende de jaren steeds professioneler geworden in de manier waarop met bids omgegaan wordt, het is tegenwoordig een flinke investering. Ook daarom zou het erg interessant zijn om te weten wie voor en wie tegen een bepaalde stad heeft gestemd, zodat steden dat kunnen analyseren. Er zijn namelijk veel steden die na hun eerste bid nog een tweede of derde bid indienen en dan kan een dergelijke analyse erg handig zijn", vervolgt Høyer.

De uitspraken van Høyer komen in een tijd waarin duidelijk behoefte is aan hervormingen rondom het proces om de Spelen in een stad te krijgen. Voor de Winterspelen van 2022 trokken liefst vier van de zes kandidaten zich voortijdig terug: Stockholm, Krakow, Lviv en Oslo haakten af, waardoor alleen Almaty en Beijing nog overblijven. Voor de Spelen in 2024 heeft vooralsnog alleen Duitsland officieel aangegeven een bid uit te gaan brengen.