"Spelen Sochi waren zeker niet de duurste ooit"

De Olympische Winterspelen van Sochi eerder dit jaar waren zeker niet de duurste ooit. Dat zegt althans de voorzitter van het organisatiecomité, Dmitry Chernysenko, tegenover PROsport.

"Ik hoor constant informatie en berichten dat de Spelen in Sochi de duurste ooit waren, vooral in buitenlandse media", aldus Chernysenko. "Ik kan echter met absolute zekerheid zeggen dat dat niet het geval was." Chernysenko maakt een duidelijk onderscheid tussen de kosten voor de Spelen zelf en dat voor de infrastructuur in en rond Sochi.

"Als je niet naar de infrastructuur kijkt kom je uit op een puur budget voor de Spelen van ongeveer 2,3 miljard dollar en dat is absoluut niet het grootste bedrag in de olympische geschiedenis. Het budget voor de infrastructuur was ongeveer 5 miljard dollar, waarvan meer dan de helft werd betaald door private investeerders. Veel van die investeringen in de infrastructuur stonden al lang gepland, de Spelen waren alleen de uitgelezen mogelijkheid om die er wat sneller door te drukken", sluit Chernysenko af. 

De kosten voor de Spelen van Sochi worden door het buitenland geschat op ongeveer 50 miljard dollar, inclusief alle infrastructuur. De kostenplaatjes voor de Spelen in Londen 2012 en Athene 2004 - die eveneens hoog op de lijst van duurste Spelen staan - worden geschat tussen de 10 en 15 miljard dollar.