AustraliŽ bombardeert IS in Irak

Voor het eerst heeft een Australisch gevechtsvliegtuig een stelling van terreurbeweging Islamitische Staat in Irak aangevallen. Dat heeft de krijgsmacht donderdag bekendgemaakt. Er werd niet gezegd wat voor doel bestookt werd en waar in Noord-Irak het bombardement plaatsvond.

"Een F/A-18F Super Hornet wierp twee bommen af op een doel van ISIS (zoals IS zich voorheen noemde, red.)", stond in een verklaring te lezen. "Alle toestellen verlieten het aanvalsgebied veilig en zijn teruggekeerd op de basis." Het bombardement vond in de nacht van woensdag op donderdag plaats.

Australië heeft zes straaljagers van het type Super Hornet gestationeerd in de Verenigde Arabische Emiraten. Zo'n tweehonderd Australische grondtroepen, onder wie speciale eenheden, wachten op goedkeuring van Bagdad tot zij naar Irak kunnen worden overgeplaatst. Daar zullen zij het Iraakse leger adviseren en helpen, hoewel de militairen niet deelnemen aan veldslagen tegen IS.

Afgelopen vrijdag gaf Australië de luchtmacht toestemming om aanvallen in Irak op IS uit te voeren. Straaljagers hebben sindsdien al meerdere malen boven Irak gevlogen, maar toen werden geen bombardementen uitgevoerd.