Den Haag haalt 800 verwarde mensen van straat

Ongeveer achthonderd verwarde mensen hebben in een paar maanden tijd hulp gekregen bij een nieuw opvangpunt in Den Haag. Dat heeft de gemeente woensdag bekendgemaakt. Ruim negentig procent van deze groep kreeg passende hulp.

Bijna zevenhonderd mensen werkten mee aan een vrijwillige opname in een psychiatrische kliniek. Ruim 110 mensen werden gedwongen opgenomen. Van de opgevangen personen werden er meer dan tweehonderd verdacht van een misdrijf. 25 mensen weigerden zorg.

De Opvang Verwarde Personen (OVP) werd in mei opgericht om verwarde personen op een snelle manier gepaste hulp te kunnen bieden en om te voorkomen dat deze mensen binnen enkele uren weer op straat staan. Bovendien kan het Openbaar Ministerie veel sneller worden geraadpleegd over een mogelijke strafzaak.

De opvang is permanent bemand door een ggz-medewerker. Zodra verwarde personen bij de opvang binnenkomen, beoordeelt deze medewerker welke hulp ze nodig hebben en hoe det moet worden georganiseerd. Het gaat hierbij vooral om psychiatrische zorg, zoals opname in een kliniek.

De OVP is een samenwerking tussen onder meer de politie, het Openbaar Ministerie en de ggz-instelling Parnassia Groep.