Nijmegen stelt nieuwe stedenband Russische stad uit

Nijmegen stelt de verlenging van de stedenband met de Russische stad Pskov enkele weken uit. Het uitstel heeft niets te maken met de spanningen rond de aanslag op vlucht MH17, verzekert de gemeente woensdag. Donderdag zou de partnerovereenkomst opnieuw formeel voor drie jaar worden bekrachtigd.

De ondertekening wordt uitgesteld omdat de burgemeester van Pskov niet aanwezig kan zijn. "De burgemeester zou naar Nijmegen komen, maar er zijn nu verkiezingen in zijn regio. Hij heeft het te druk", licht een woordvoerder van de gemeente toe. "Maar we hebben zeker de intentie om door te gaan."

De gemeente benadrukt dat de stedenband gericht is op contacten tussen bewoners en niet tussen gemeentebesturen. "We bouwen onze subsidies ook af, conform het Nederlandse beleid."

Er is nog geen nieuwe datum geprikt voor de ceremonie. Volgens de Stichting Stedenband Nijmegen - Pskov komt de burgemeester van de Russische stad mogelijk in oktober naar Nijmegen.

Pskov is sinds 1987 een partnergemeente van Nijmegen. De stad ligt niet ver van de grens met Estland en telt ongeveer tweehonderdduizend inwoners.