Bekendste activist Egypte komt vrij

Egyptes bekendste actievoerder, blogger Alaa Abdel-Fattah, komt op borgtocht vrij. Dat hebben zijn zus en advocaat maandag laten weten. Abdel-Fattah was achter de tralies verdwenen omdat hij het verzet tegen een omstreden antidemonstratiewet leidde.

Abdel-Fattah, die eerder was veroordeeld tot vijftien jaar gevangenisstraf, mag de herziening van zijn rechtszaak vanaf dinsdag in vrijheid afwachten. Hij en twee lotgenoten betaalden ieder een borgsom van vijfduizend Egyptische ponden (een kleine zeshonderd euro).

Volgens zijn zus Mona Seif is de rechter die Abdel-Fattahs herberechting zou behandelen op verzoek van de verdediging opgestapt.

Abdel-Fattah kwam er het slechtste af van alle seculiere activisten die de toorn van de autoriteiten hadden gewekt. De celstraf die hem eerder werd opgelegd voor het organiseren van een verboden demonstratie was ongekend zwaar. Vorige maand besloot de rechter dat het proces over moet.

De seculiere hervormingsbeweging in Egypte, die vooral jongeren telt, zit al lange tijd tussen twee vuren. Zij zet zich af tegen zowel het Mubarak-regime en het militaire bewind dat inmiddels in diens voetsporen lijkt te treden, als tegen de Moslimbroederschap die Egypte in de tijd daartussen kortstondig regeerde