Springruiters pakken wereldtitel in Normandië

De Nederlandse springruiters zijn voor de tweede keer in de geschiedenis goud gewonnen op landenwedstrijd tijdens de Wereldruiterspelen in Normandië. Oranje was in Caen met 12,83 strafpunten net wat sterker dan Frankrijk (14,08) en de Verenigde Staten (16,72). Favoriet Duitsland (16,82) moest genoegen nemen met plek vier. 

Nederland werd eerder in 2006 al eens wereldkampioen. Ruiters Gerco Schröder en Jeroen Dubbeldam waren er toen ook al bij. Voor Jur Vrieling en Maikel van der Vleuten is hun eerste mondiale titel. Vier jaar geleden stond Nederland niet op het podium.

Nederland begon de dag met een kleine voorsprong op Duitsland en de VS. Een springfout was al genoeg om de leiding kwijt te raken. Dubbeldam kwam als eerste in de ring en tikte met Zenith één balk om. Hij kwam tevens buiten de tijd binnen wat hem in totaal vijf strafpunten opleverde. 

Als tweede Nederlander kwam Van der Vleuten in de ring en kon hij ook geen perfecte rit afleveren. Met Verdi had hij een ronde van vier strafpunten. Vrieling met Bubalu bleef wel foutloos. Toen Schröder in de ring kwam was al duidelijk dat Nederland de wereldtitel niet meer kon ontgaan. Hij bleef met paard London ook niet foutloos. London tikte één balk aan met zijn voorbenen en dat kostte het koppel vier strafpunten. 

Door het behalen van de wereldtitel heeft Nederland zich ook verzekerd van deelname aan de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro. Zaterdag gaat het springen verder om de individuele medailles. Schröder, Dubbeldam en Van der Vleuten zitten bij de laatste dertig zijn nog in de race om ook individueel te schitteren. 

Maikel van der Vleuten op Verdi in actie. (PRO SHOTS/Dppi)