SP wil nu beschikken over miljoenennota

De begrotingsstukken die het kabinet op Prinsjesdag presenteert moeten per ommegaande worden verstuurd aan de oppositie in de Tweede Kamer. Dat heeft SP-Kamerlid Ronald van Raak donderdag geëist van premier Mark Rutte (VVD). "De plannen worden nu al gepresenteerd in de media, maar wij mogen ze pas op de vrijdag voor Prinsjesdag inzien."

Het SP-Kamerlid vindt het te gek voor woorden dat de coalitiepartijen VVD en PvdA en de oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP de begroting al grotendeels tot zich hebben kunnen nemen, terwijl dat voor de andere partijen niet het geval is. De vijf partijen onderhandelden de afgelopen weken over de begroting voor volgend jaar.

"De plannen worden breeduit in de media gepresenteerd. De stukken zijn kennelijk klaar, dus kunnen ze ook naar de Kamer", zegt Van Raak. "Wij mogen ze pas op de vrijdag voor Prinsjesdag inzien, via een beveiligde usb-stick. Die honderden pagina's mag ik ook nog eens niet uitprinten. De premier probeert mij zo in de handboeien te slaan."

Kamerleden krijgen de Miljoenennota en de overige stukken dit jaar op vrijdag 12 september, vier dagen voor Prinsjesdag. De stukken worden aangeleverd op beveiligde usb-sticks, waarvan elke fractie er enkele krijgt.

Onderdeel van de afspraken is dat Kamerleden er niets over mogen zeggen totdat minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) de stukken officieel presenteert. De pers krijgt de stukken pas dinsdag.