Yazidi's Irak gered door Syrische Koerden

Niet alleen de Koerden in Noord-Irak zetten de afgelopen week alles op alles om de vluchtende yazidi's te beschermen tegen de strijders van de extremistische groep Islamitische Staat. Koerden uit Syrië hebben de afgelopen dagen yazidi's gered uit het Sinjar-gebergte in Irak en ze naar Syrië geleid, waar ze voedsel, water en medische zorg kregen. Sommige vluchtelingen konden later weer terugkeren naar Irak, via een pontonbrug. De yazidi's, leden van een religieuze minderheid die door IS als ketters worden gezien, sloegen begin deze maand op de vlucht voor de oprukkende extremisten. Ze trokken noordwaarts, maar kwamen daar vast te zitten in het Sinjar-gebergte, zonder onderdak, voedsel of water.

Met hulp van de Verenigde Staten, die de afgelopen dagen stellingen van IS bombardeerden, hebben de Iraakse Koerden de opmars van IS weten te stuiten. Diverse westerse landen hebben droppings uitgevoerd om broodnodige hulpgoederen bij de gestrande vluchtelingen te krijgen.

En de Syrische Koerden helpen dus ook een handje. "De Koerdische strijders hebben een pad voor ons geopend", zei de 22-jarige Ismail Rashu in een opvangkamp in het Koerdische stadje Malikiya, zo'n twintig kilometer van de grens. "Als ze dat niet hadden gedaan zaten we nog steeds vast op die berg." Naar schatting zijn er zeker tweeduizend gezinnen opgevangen in het kamp in Malikiya.