Man voor rechter om afwijzen sollicitatie 'neger'

Een 29-jarige man uit Arnhem die vorig jaar een stagiair van Surinaamse afkomst afwees moet woensdag voor de rechtbank in zijn woonplaats verschijnen. Volgens het Openbaar Ministerie maakte de man zich schuldig aan discriminatie wegens ras.

De man, een medewerker bij een elektronicabedrijf in Arnhem, had de stagiair per ongeluk een e-mail gestuurd waarin stond: "Heb even gekeken, is niks. Ten eerste een donker gekleurde (neger)." De mail was eigenlijk bedoeld voor de baas van de 29-jarige man. Toen het mailtje op Twitter en Facebook verscheen, veroorzaakte het veel ophef.

De Arnhemmer had vorig jaar een vacature voor een stage op de website van een school geplaatst. De toen 23-jarige student Jeffrey Koorndijk reageerde per mail. In plaats van op doorsturen, klikte de 29-jarige medewerker op antwoorden, waarop de aan zijn baas gerichte mail met de gewraakte uitspraak per ongeluk bij de student terechtkwam. De tweede reden voor afwijzing was volgens de medewerker overigens een gebrek aan ervaring.

Na het incident belde Koorndijk het elektronicabedrijf om opheldering te vragen. In dat gesprek werd volgens Koorndijks advocaat Naim Menouar laconiek gereageerd. Rechtstreekse excuses hebben de verzender en het bedrijf volgens hem ook nooit gemaakt.

Een stageplek heeft Koorndijk uiteindelijk niet weten te vinden. "Of dat te maken heeft met de zaak is moeilijk te zeggen." De advocaat geeft verder aan dat zijn cliënt vanwege het incident op internet is beledigd en bedreigd door verschillende mensen. Daarvan heeft hij geen aangifte gedaan. "Dat is lastig, aangezien die reacties anoniem op internet zijn geplaatst."

Koorndijk ziet de zaak volgens zijn advocaat nog altijd als een principekwestie. "Hij hoopt op een goede uitkomst, zodat hij weer stappen kan maken in het leven."