VVD dankzij vliegramp weer grootste partij

Het optreden van de VVD en premier Mark Rutte rond de nasleep van de vliegramp in Oekraïne levert de partij vier extra zetels op. Dat blijkt zondag uit een peiling van Maurice de Hond. De VVD stijgt van 23 naar 27 zetels en is daarmee weer de grootste partij van Nederland. De laatste keer dat de liberalen de meeste zetels hadden, was in maart 2013.

Ook de PvdA profiteert van de vliegramp, met name door het optreden van minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans. De partij stijgt van elf naar veertien zetels in de peiling van De Hond. De winst van de regeringspartijen gaat ten koste van vrijwel alle andere partijen. CDA en D66 leveren elk twee zetels in en zakken naar 21 en 23 zetels. PVV, SP en ChristenUnie gaan een zetel achteruit.

De regeringspartijen scoren overigens niet alleen goed als het op zetels aankomt. Ook het rapportcijfer is gestegen naar een 5,9. Dat bleek donderdag uit de Politiek Barometer. Sinds de beëdiging van Rutte 2 was het cijfer nooit boven een 5,5 uitgekomen. Volgens onderzoeksbureau Ipsos heeft het optreden van de regering rond MH17 'duidelijk indruk gemaakt' op de kiezers.