VS publiceren 'bewijs' tegen separatisten

De pro-Russische separatisten in Oekraïne zijn waarschijnlijk verantwoordelijk voor het neerhalen van vlucht MH17. Dat stellen de Verenigde Staten, die een onderbouwing van die beschuldiging hebben gepubliceerd op de website van de Amerikaanse ambassade in Kiev.

Zo blijkt volgens de VS uit verschillende bronnen dat de separatisten beschikten over de SA-11, het wapensysteem dat waarschijnlijk is gebruikt om het passagierstoestel neer te halen. De regeringstroepen gebruiken die luchtdoelraketten weliswaar ook, maar volgens de Amerikanen was MH17 op het moment van de crash niet binnen het bereik van de Oekraïense luchtverdediging.

Bovendien hebben de separatisten volgens de VS zelf de suggestie gewekt dat ze verantwoordelijk zijn. "Kort na crash hebben separatisten op sociale media de verantwoordelijkheid opgeëist voor het neerhalen van een militair transportvliegtuig", schrijven de Amerikaanse autoriteiten. Toen bleek dat een burgertoestel was neergeschoten, werden die berichten snel weer verwijderd.

Verder is op videobeelden te zien dat een SA-11 vanuit Oekraïne wordt teruggereden naar Rusland. Op videobeelden die online opdoken zou te zien zijn hoe de lanceerinstallatie tenminsteéén raket mist. "Dat wijst erop dat er zeker één lancering is geweest", concluderen de Amerikanen.