Ongelukken in Coentunnel nemen toe

In en rond de Coentunnel op de ringweg van Amsterdam gebeuren nog altijd veel ongelukken. Het aantal ongevallen nam het afgelopen jaar zelfs toe, schrijft De Telegraaf zaterdag op basis van cijfers van de VerkeersInformatieDienst (VID).

Sinds de opening van de Tweede Coentunnel in mei vorig jaar gebeuren opvallend veel ongelukken rond de tunnel. Rijkswaterstaat stelde daarom onder meer al een inhaalverbod in, verlaagde de maximumsnelheid en verbeterde de verlichting en de bewegwijzering. Volgens de VID hebben die maatregelen echter 'niet het beoogde effect gehad'.

Volgens de VID ging het tussen mei vorig jaar en mei dit jaar 2,3 keer vaker mis dan een jaar eerder. De tunnel moest in zuidelijke richting met 49 afsluitingen ook veel vaker dicht dan in 2012-2013. Toen ging het om veertien afsluitingen.

Vooral opvallend zijn de problemen op de buitenring. Na de opening van de nieuwe tunnel ging het daar bijna tweeënhalf keer vaker mis dan voor de opening. Op de binnenring daalde het aantal aanrijdingen juist van 71 naar 49 en het aantal afsluitingen van zestien naar tien.

Rijkswaterstaat hoopt dat de problemen voorbij zijn als de oude Coentunnel later deze maand weer opengaat. Die was sinds de opening van de nieuwe tunnel dicht voor een renovatie. Als de oude tunnel klaar is rijdt het verkeer over drie banen Amsterdam in. De Tweede Coentunnel wordt dan gebruikt om het verkeer de stad uit te leiden.