Delft deed niets met melding over Syriëgangers

De gemeente Delft kreeg twee jaar geleden een melding van een moskee over radicaliserende moslimjongeren, maar deed daar niets mee. Het groepje van zo'n tien Delftse vrienden reisde een paar maanden later af naar Syrië. Dat schrijft NRC Handelsblad zaterdag.

De jihadstrijders werden een tijdje voor hun vertrek uit de plaatselijke moskee gezet vanwege hun gedachtegoed. De moskee meldde dit bij de politie, die de informatie doorspeelde aan onder meer de gemeente.

De gemeente bevestigt tegenover de krant dat er niets met de melding is gedaan. "We waren er ons toen absoluut niet van bewust dat radicalisering een probleem is", zegt het hoofd veiligheid van de gemeente in de krant.

Dat blijkt ook wel uit een notitie waarin de gemeente kort voor het vertrek van de Syriëgangers schreef dat radicalisering 'geen hoge prioriteit heeft'. Anders dan in andere steden zouden er 'geen alarmerende situaties bestaan' op grond waarvan actie nodig was.

De Delftse jihadisten zouden zijn geradicaliseerd na de mislukte overval op een supermarkt in Moerkapelle in 2010, waarbij enkelen uit de groep betrokken waren. Een van de overvallers kwam daarbij om het leven. De vriendengroep was ontdaan door zijn dood en zocht de moskee op, waar ze volgens de NRC overtuigd raakten van het nut van de jihad.