Zestien maanden cel voor ontucht korfbalcoach

Een 26-jarige korfballeraar uit Den Haag moet zestien maanden de cel in voor het plegen van ontucht met kinderen. De rechtbank in Den Haag acht bewezen dat de man vanaf zijn achttiende vijf jaar lang meisjes tussen de 11 en 18 jaar heeft aangerand of heeft verleid tot webcamseks. De straf valt veel lager uit dan geëist. Wel moet hij in therapie.

De korfballeraar zocht volgens de rechtbank contact met negen meisjes, onder wie speelsters van het team dat hij coachte. Dat gebeurde op slaapweekenden van de vereniging, avonden buiten de korfbalclub om en via chatgesprekken. In het geval van vijf meisjes was sprake van fysieke seksuele handelingen, met vier meisjes had hij webcamseks.

Het Openbaar Ministerie had 3,5 jaar cel geëist. De straf valt lager uit omdat volgens de rechtbank enkele feiten niet bewezen waren. Ook was in twee gevallen geen sprake van ontucht.

De rechters oordelen dat de man de lichamelijke integriteit van de meisjes heeft aangetast. Bovendien maakte hij misbruik van zijn gezag als coach. "Zijn handelen is niet bevorderlijk geweest voor de seksuele ontwikkeling van de meisjes", aldus de rechtbank.

De verdachte is volgens de rechtbank licht verminderd toerekeningsvatbaar. Daardoor is het vergrijp hem minder aan te rekenen. Hij moet in therapie om zijn gedrag te veranderen en herhaling te voorkomen.