Dam en omgeving ontruimd na bommelding Bijenkorf

De Dam in Amsterdam is woensdagmiddag ontruimd na een bommelding in de Bijenkorf. Ook het Damrak, het Rokin en de Warmoesstraat worden deels afgesloten. Dat meldt de politie.

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) arriveerde rond 16.20 uur op de Dam. De politie meldde iets na 15.30 uur dat sprake was van een bommelding. De bom moest volgens de melder om 16.00 uur afgaan, meldde een bron bij de politie aan Novum. De politie onkent dit volgens www.nu.nl.

Omstanders wordt gevraagd zich steeds verder van de Dam te begeven. Omliggende panden worden eveneens ontruimd. De ruime afzetting is bedoeld om nieuwsgierigen op afstand te houden.

Mensen die in cafés verblijven met ramen en deuren dicht, mogen blijven zitten, meldt de politie. Mensen op een congres in de Beurs van Berlage blijven voorlopig in het pand, weet AT5. Ook Hotel Krasnapolsky wordt niet ontruimd.

De politie zegt de situatie heel serieus te nemen, maar kan verder nog geen nadere informatie verstrekken. Volgens AT5 zijn enkele ambulances uit voorzorg naar de Dam gereden. Een politiehelikopter verleent assistentie.

Omstanders melden via Twitter dat de ontruiming rustig verloopt. Waar de dreiging vandaan komt, is nog onbekend. Het tramverkeer wordt voorlopig omgeleid.

Update 18:50 uur:
De Dam in Amsterdam, die woensdagmiddag werd ontruimd na een bommelding in de Bijenkorf, is weer vrijgegeven. Delen van het Damrak, het Rokin en de Warmoesstraat zijn ook weer open. Dat meldde de politie woensdag rond 18.30 uur. De Bijenkorf en de garage onder de Dam blijven gesloten. Trams worden nog omgeleid.

In de Bijenkorf en de garage wordt nog onderzoek gedaan, aldus de gemeente. De panden worden naar verwachting in de loop van de avond vrijgegeven. Het onderzoek duurt nog twee tot drie uur, zo meldt een woordvoerder van de politie op de Amsterdamse zender AT5.

Update 20:45 uur: 
De Bijenkorf in Amsterdam, die woensdagmiddag was ontruimd na een bommelding, is weer vrijgegeven. Het onderzoek naar de bommelding is afgerond, meldde de politie rond 19.45 uur. Eerder op de avond werden de Dam, het Rokin en de Warmoesstraat al vrijgegeven.