Zitvolleymannen uitgeschakeld op WK, vrouwen strijden verder

De Nederlandse zitvolleybalmannen zijn op het WK in het Poolse Elblag uitgeschakeld in de achtste finales. Het team van bondscoach Hans Mater werd derde in de groep en moest daardoor in de achtste finales aantreden tegen Egypte.

Het duel met de Noord-Afrikaanse toppers bleek al snel te moeilijk voor Oranje. In de eerste set kwamen ze al snel op een grote achterstand, 1-8. Dit kon niet meer goedgemaakt worden en de Egyptenaren wonnen de eerste set met 25-14. In de tweede set werd de achterstand niet direct zo dramatisch groot, maar met 25-16 voor Egypte waren de krachtsverhoudingen duidelijk.

Pas in de derde set wist Nederland zijn tegenstander serieus partij te geven. Het ging lang gelijk op en Nederland kwam zelfs op een 23-21 voorsprong, waardoor het de set af kon gaan maken. Door een aantal fouten werd het echter gelijk, en daarna maakte Egypte het alsnog af: 25-23. Nederland speelt donderdag om 13.00 uur tegen Polen in de strijd om de plaatsen 9 tot en met 12.

De vrouwen verloren voor in hun vierde wedstrijd voor het eerst tijdens het WK. Eerder werden Brazilië, Duitsland en Japan verslagen, maar China was van een totaal ander kaliber. De regereld paralympisch- en wereldkampioen had het tot 15-15 in de eerste set lastig met Nederland, maar met 25-18 trokken ze het eerste bedrijf vakkundig naar zich toe.

In de tweede set ging China door waar het gebleven was, waardoor ze direct uit konden lopen naar een 0-7 voorsprong. Oranje kwam dat niet meer te boven en de set ging met 12-25 verloren. De derde set ging weer hetzelfde als de eerste, dit keer kon Nederland tot 12-12 uitstekend mee met de nummers één van de wereld. Daarna was het echter afgelopen, en China maakte het af met 25-16.

Nederland speelt donderdag om 17.30 uur tegen Oekraïne, het andere topland in de poule. Zij verloren echter zeer verrassend met 3-0 van Brazilië, waardoor Nederland nu een onverwachte kans heeft om de halve finales te bereiken. Dan moet echter wel van Oekraïne gewonnen worden. Ook dit duel zal weer live te zien zijn op de officiële site van het toernooi.