Timmermans geeft Wilders weinig kans in Brussel

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) juicht het plan van PVV-leider Geert Wilders om plaats te nemen in het Europees Parlement toe, maar denkt niet dat het hem zal lukken. Dat zei hij zaterdag in het Radio 1-programma Kamerbreed.

"Het Europees verdrag staat dat nu niet toe. Hij kan nu naar mij luisteren en een heleboel kosten besparen", stelde Timmermans. Hij denkt verder dat het werk in Den Haag en in Brussel, het zogenoemde dubbelmandaat, niet met elkaar te combineren is.

De minister zegt niet voor een verdragswijziging te willen pleiten, alleen maar omdat Wilders nu naar Brussel wil. Volgens hem zijn er 'urgentere' problemen. "En bovendien ben je met zo'n proces zo vijf jaar verder."

Sinds de Europese verkiezingen van 2004 is het verboden om zowel lid te zijn van een nationaal parlement als van het Europees Parlement. Wilders zei vrijdag dat verbod juridisch te willen aanvechten.

De PVV'er haalde als lijstduwer bij de Europese verkiezingen eerder deze maand bijna driehonderdduizend stemmen. De partij haalde in totaal vier van de 26 Nederlandse zetels.