Timmermans hekelt 'puberaal gedrag' Wilders

Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) roept Saudi-Arabië op niet heel Nederland af te rekenen op het 'puberale gedrag' van PVV-leider Geert Wilders. Dat heeft Timmermans woensdag gezegd in reactie op het bericht dat Saudi-Arabië sancties instelt tegen Nederlandse bedrijven.

"Door zo'n actie wordt de dialoog over mensenrechten onmogelijk gemaakt en is er mogelijk ook nog schade voor Nederlandse bedrijven en banen. Dan vraag je je toch af: wat hebben we eraan?" zei Timmermans over de stickeractie van Wilders.

Tegelijkertijd zei de bewindsman dat Wilders het recht heeft gebruik te maken van zijn vrijheid van meningsuiting. Timmermans rekent niet op excuses van Wilders. "Ik denk dat de kans groter is dat het vanmiddag zwart gaat sneeuwen."

Timmermans zei niet te kunnen bevestigen dat Saudi-Arabië daadwerkelijk sancties heeft ingesteld. Dat wordt uitgezocht via de Nederlandse ambassade in Riyad. De Saudische overheid heeft dat tot nu toe niet bevestigd, zei Timmermans. Zondag en maandag gaat een topambtenaar van zijn ministerie naar Saudi-Arabië. Kort daarna wil Timmermans het land zelf bezoeken.

Wilders liet in een reactie weten dat hij de eventuele Saudische sancties ziet als een 'frontale aanval op onze vrijheid van meningsuiting'. "Geen democraat kan dit accepteren. We mogen ons niet monddood laten maken door een barbaars land dat het woord mensenrechten niet eens kan spellen."

De Saudische ambassade in Den Haag liet woensdag desgevraagd weten geen commentaar te hebben.