Timmermans: antisemitisme bedreigt Europa

Antisemitisme en andere vormen van racisme zijn de grootste bedreiging voor de Europese samenwerking. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) dinsdag betoogd in de Tweede Kamer.

"Het is een van de demonen die ons Europeanen al jarenlang achtervolgt: als het slecht gaat, gaan we zoeken naar een zondebok. Joden, zigeuners, tegenwoordig ook vaak moslims", zei Timmermans. "Als iets het Europese project bedreigt, is het dit. Die neiging moeten we gezamenlijk onderdrukken."

Timmermans noemde antisemitisme 'een uiting van de donkerste delen van de Europese ziel'. "Het zit in ieder mens om de ander weg te zetten, maar het is de triomf van de menselijkheid om dat te overwinnen, om dat niet toe te laten." Zijn betoog werd met applaus beloond door Kamerleden en premier Mark Rutte (VVD).

Timmermans reageerde op een oproep van Kamerleden om de bestrijding van antisemitisme op de Europese agenda te zetten, naar aanleiding van de aanslag bij het Joods Museum in Brussel zaterdag, maar Timmermans verwees ook naar het antisemitisme van partijen als Jobbik, FPÖ en Front National-oprichter Jean-Marie Le Pen.