Eindhoven laat SP-filmpje weghalen uit station

De gemeente Eindhoven heeft donderdag een campagnefilmpje van de SP laten verwijderen dat te zien was in het station, waar ook een stembureau is gevestigd. De NS heeft op verzoek van de gemeente het advertentiebedrijf dat het scherm in het station beheert opdracht gegeven het filmpje niet meer te vertonen op de dag van de verkiezingen voor het Europees Parlement.

Het filmpje ging rond 16.00 uur offline, aldus de zegsvrouw. "De kwestie is hiermee voor ons afgedaan."

De gemeente had eerst de SP gevraagd het filmpje niet meer te vertonen op het grote reclamescherm, maar de partij ging hier niet direct mee akkoord. "Dat filmpje draait al een week", licht een SP-woordvoerder toe. "Wij betalen een hoop geld voor zo'n bord. Moeten wij dan opdraaien voor het feit dat de NS en de gemeente daar een stembureau onder zetten?"

De partij vindt het een 'vreemde ontwikkeling' dat de gemeente het campagnefilmpje heeft laten verwijderen. "Want het zou eigenlijk net zo gek zijn als wij nu het stembureau laten verplaatsen." Het partijbureau onderzoekt de mogelijkheden om het filmpje weer op het scherm te krijgen.

De SP en de NS zeiden eerder op de dag dat het 'stom toeval' is dat de stemhokjes pal onder het scherm zijn geplaatst. De Kiesraad liet weten het filmpje niet te zien als campagnemateriaal binnen het stemlokaal, wat verboden is. "En de Kieswet bevat geen regels over propaganda in de omgeving van het stembureau", aldus een woordvoerder. "Het is de verantwoordelijkheid van de gemeente om af te wegen wat al dan niet is toegestaan."

"Je zou het hele station kunnen zien als een stembureau", legt de gemeentewoordvoerder uit. "Het is een openbaar gebouw, een lastige kwestie. Daarom hebben wij eerst de SP gevraagd de advertentie te verwijderen, en daarna de NS." De kwestie heeft geen gevolgen voor de kiezers. "Er worden geen stemmen ongeldig gemaakt."

De filmpjes zijn de afgelopen weken op verschillende stations getoond. Volgens de NS was het lastiger de hokjes in Eindhoven ergens anders te plaatsen omdat er weinig ruimte is. "Bij andere stations is er wel meer afstand tussen de reclameschermen en de stemhokjes."