Verse SP-wethouder weg na druk op pers

Een wethouder namens de SP in de gemeente Oude IJsselstreek is zaterdag, twee dagen na zijn beëdiging, alweer afgetreden. Jelle Berens was volgens de gemeente chantabel geworden omdat hij deze week 'oneigenlijke druk' had uitgeoefend op journalisten om de publicatie van een artikel te voorkomen.

De Achterhoekse gemeente meldt in een verklaring dat door de druk die hij had uitgeoefend de relatie tussen hem en de pers onwerkbaar was geworden. Hij zou burgemeester Hans Alberse (PvdA) daarvan niet op de hoogte hebben gesteld en er ook over hebben gezwegen bij de toetsing van zijn integriteit.

Bovendien zou Berens met de pers vertrouwelijke informatie hebben besproken. Of hij inderdaad heeft gelekt, wordt nader onderzocht.

"In mijn enthousiasme en onervarenheid heb ik verkeerde keuzes gemaakt. Het spijt me zeer dat het zo gelopen is", zegt Berens in een verklaring die in het bezit is van De Gelderlander. De krant zegt ook het medium te zijn dat de gemeente in haar verklaring noemde.

De krant schrijft zaterdag dat de redactie anderhalve week geleden een e-mail had ontvangen van Berens waarin hij aankondigt op zoek te gaan naar 'eventuele malversaties' van een PvdA-wethouder uit het vorige college en hoopte die te kunnen aanpakken. Die mail zou per abuis naar De Gelderlander zijn gestuurd. Het was een reactie op de omstreden plaatsing van een kunstwerk.

De SP'er Berens wist als lijsttrekker met zijn partij bij de verkiezingen in maart de derde partij van Oude IJsselstreek te worden. De partij was nog niet vertegenwoordigd in de gemeenteraad. Berens was in het college met een lokale partij en het CDA onder meer verantwoordelijk voor zorg, wonen, ruimtelijke ordening en onderwijs.

Berens' portefeuille wordt vooralsnog overgenomen door de overige collegeleden. De fracties van Lokaal Belang en het CDA beraden zich volgens de gemeente de komende tijd op de ontstane situatie.