MERS-controle bij enige kamelenhouderij Nederland

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft donderdagochtend de enige kamelenhouderij van Nederland gecontroleerd op het longvirus MERS. De eerste signalen wijzen erop dat er niets mis is met de tientallen dromedarissen, bevestigt een woordvoerder donderdag na berichtgeving door de NOS.

De NVWA benadrukt dat het ging om een preventieve controle. Daarbij is gekeken naar de herkomst van de dieren en of zij correct zijn getest op ziektes door het bedrijf in het Noord-Brabantse Berlicum. "Sinds 2010 zijn er geen dieren meer aangevoerd, dus dat is een goed teken", aldus de zegsman.

De controle wordt donderdag afgerond. Het wachten is nog op enkele stukken uit de administratie en een oordeel over de kwaliteit van de uitgevoerd testen, meldt de woordvoerder. "Ook kijken we natuurlijk wat er uit die testen is gekomen."

MERS kan koorts, ademhalingsproblemen, longontsteking en leverfalen veroorzaken. Er is geen vaccin of behandeling voor het virus en het is nog onbekend hoe de ziekte zich verspreidt. Wel is duidelijk dat voor besmetting nauw contact nodig is.

Donderdag werd bekend dat het besmettelijke virus bij een tweede Nederlander is vastgesteld. Het gaat om een vrouwelijk familielid van de man bij wie de diagnose woensdag werd gesteld.

Sinds september 2012 zijn in Saudi-Arabië 147 mensen aan MERS overleden. Er zijn bijna vijfhonderd ziektegevallen bekend.