Eet insecten!

Volgende week gaan bedrijven, overheden en wetenschappers in Nederland met elkaar om de tafel zitten tijdens de eerste internationale conferentie over insecten als voedselbron. Naar verwachting zal de conclusie zijn dat we ons als mensoort, wat meer zullen moeten gaan richten op een ander menu dan dat we gewend zijn. Het eten van insecten biedt namelijk ontzettend veel voordelen.

Ten eerste het milieu. Het vee dat uiteindelijk op ons bordje dient te belanden, zorgt voor nogal wat uitstoot van broeikasgassen. Insecten hebben dat een heel stuk minder. Bovendien heb je voor het voeden van diezelfde koeien nogal wat plantaardig voedsel en ruimte nodig. Dit zorgt voor een inefficiënte besteding van gewas, complete oerwouden moeten worden gekapt en met dezelfde hoeveelheid energie kan je feitelijk meer monden voeden. Maar helaas… we zijn nogal verslaafd aan het eten van vlees.

Dan heb je het punt van voedseltekort. De manier waarop we nu bezig zijn om de westerse magen te vullen, zorgt in andere delen van de wereld voor schaarste. Dat is niet lief. Wanneer wij meer gaan wennen aan het idee dat je in een snackbar ook een broodje sprinkhaan zou kunnen bestellen, dan zou er meer evenwicht komen.

Een ander groot voordeel is dat insecten zeer voedzaam zijn. Ze zitten boordevol met hoogwaardige eiwitten, vitamientjes en aminozuren. Een prima uitbreiding van de schijf van vijf. Een zeer leuke bijkomstigheid is dat je de bio-industrie voor een groot gedeelte buitenspel kan zetten. Door het eten van insecten zouden we enorm veel dierenleed kunnen besparen.

In andere delen van de wereld is eten van zogenaamd ongedierte vrij normaal. Mensen gaan er niet dood van. Het lijkt er dus op dat het eten van insecten cultureel bepaald is. Toch lijkt hier langzaam verandering in te komen. Tropisch entomoloog Arnold van Huis is in ieder geval optimistisch. De schrijver van Het Insectenkookboek hoopt dan ook dat TV-koks binnenkort een keertje een meelwormgehaktbal of iets dergelijks klaarmaken. Over de meelwormgehaktbal gesproken: simpele smaakproeven hebben al laten zien dat proefpersonen deze gehaktballen lekkerder vonden dan de meer gangbare gehaktballen.

Voor de smaak hoef je het dus niet te laten. Voor de voedingsstoffen ook niet. En voor het milieu en dierenwelzijn al helemaal niet.