Uruguay legaliseert softdrugs: enkele details

Uruguay heeft definitief de vlag overgenomen van Nederland wanneer het aankomst op het gebied van tolerantie ten opzichte van het gebruik van softdrugs. De regering heeft inzicht gegeven in het plan de campagne over hoe de drugs gekweekt gaan worden en wat de prijs zal gaan zijn.

Apotheken krijgen een speciale vergunning die ze toestaat om marihuana te verkopen voor de prijs van rond de 65 eurocent. Hierbij is het per gebruiker toegestaan om 40 gram per maand weg te puffen.

Binnen twee weken worden er vergunningen uitgedeeld aan bedrijven die er wel interesse hebben om geld te verdienen aan de nieuwe wet. Uruguay is sinds een jaar, het eerste land ter wereld waar het verbouwen, verkopen en consumeren van marihuana volkomen legaal is.

Om in de behoefte van de bevolking te voorzien, denkt de regering tussen de 18 en 22 ton rookwaar nodig te hebben. Hiervoor is ongeveer tien hectare landbouwgrond nodig.

Net zoals voor alcohol en nicotine kan je niet zomaar overal maar een pretsigaret in de fik steken. Grofweg gelden dezelfde regels als voor roken. Bij de meeste openbare ruimten mag er gepaft worden, maar niet op plekken waar gewerkt wordt. Automobilisten die met een jonko worden betrapt kunnen dezelfde behandeling als drankrijders verwachten.

De staat hoopt op deze manier het wind uit de zeilen te halen van de drugscartels en de kwaliteit van de waar te kunnen garanderen.