Volkert van der G. vrij man

Volkert van der G., de moordenaar van Pim Fortuyn, is vanaf vrijdag weer een vrij man. Hij heeft twee derde van zijn straf uitgezeten en mag zijn cel vervroegd verlaten. Van der G. werd veroordeeld tot achttien jaar cel.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil uit veiligheidsoverwegingen niets zeggen over de vrijlating. Wel is duidelijk dat de links-radicale milieuactivist niet zomaar mag gaan en staan waar hij wil.

De 44-jarige ex-gedetineerde moet zich in ieder geval zes jaar houden aan een stevig pakket voorwaarden. Zo moet hij zich wekelijks melden bij de reclassering wat het in principe lastig maakt om naar het buitenland te vertrekken. Daarnaast wordt hij verplicht begeleid door een psycholoog of psychiater.

Ook mag hij niet naar Rotterdam (de oude woonplaats van Fortuyn), Den Haag (het politieke centrum van Nederland) en Hilversum (waar hij Fortuyn doodschoot).

Ook Tilburg, Krimpen aan den IJssel en Kudelstaart, waar de nabestaanden en Fortuyns ex-chauffeur Hans Smolders wonen, zijn verboden terrein. Van der G. krijgt een enkelband met gps. Daarnaast moet hij zich houden aan een mediaverbod. Waar hij gaat wonen, is niet bekend. Directeur van Reclassering Nederland Sjef van Gennip zei eerder in Pauw & Witteman dat Van der G. niet teruggaat naar zijn oude woonplaats Harderwijk omdat hij daar bekend is.