'Voetbalclubs houden supportersgangs in stand'

Voetbalclubs faciliteren 'supportersgangs' door ze een eigen vak in het stadion te geven en ze in groepsverband in treinen te laten reizen. Zo wordt wangedrag in de hand gewerkt, zegt oud-hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie Joop van Riessen woensdag in Metro.

"Dergelijke supportersgangs, want verenigingen moeten ze niet meer worden genoemd, zijn er altijd geweest. En zolang het model niet wordt veranderd, zullen ze ook blijven", zegt Van Riessen in de krant. Hij pleit ervoor de leden van de supportersverenigingen niet meer bij elkaar in een vak te zetten of samen te laten reizen. "Dan bestaan ze niet meer als groep en is het nog maar de vraag of ze elkaar blijven opzoeken."

Tijdens voetbalduels wordt volgens Van Riessen niet alleen op het veld een wedstrijd gespeeld, maar ook op de tribunes. "De supporters in die vakken willen laten zien dat ze de sterkste zijn. Het is puur groepsgedrag en alleen met het beëindigen van die groepen kan dit een halt toe worden geroepen."

Vooral supporters van Ajax lieten zich de afgelopen tijd niet van hun beste kant zien. Bij aanvang van de bekerfinale tegen PEC Zwolle, die Ajax verloor, gooiden ze twee keer vuurwerk op het veld en vernielden ze stoeltjes en toiletten in de Kuip. Het stadion heeft de schade ingeschat op 66.000 euro.

Zondag, toen Ajax kampioen werd in de eredivisie, hielden hooligans huis in de metrostellen in de hoofdstad. Vervoerder GVB schat de schade in op vijftigduizend euro. In een trein van Amsterdam naar Almelo, waar Ajax tegen Heracles gelijkspeelde, werden ook vernielingen aangericht.

Toch is Amsterdam tevreden en wordt niet uitgesloten dat toekomstige huldigingen weer op het Leidseplein worden gehouden. Van Riessen, tot 2004 bij de politie, denkt niet dat het ooit nog zo ver komt. " Dat kan gewoon niet meer. Er is altijd wel een groep die uit is op ellende."

Halverwege de jaren negentig, toen Ajax veel won, waren er vaker huldigingen op het plein. "Aan het eind stonden er dan altijd een paar honderd relschoppers in de vechthouding", zegt Van Riessen in de krant. "Die dreven we dan richting Vondelpark, waar meer ruimte was voor paarden. Daar kregen ze met de ME te maken, maar intussen was wel het plein gesloopt en waren er ramen gesneuveld."