'Nederlandse al-Qaidastrijders dood in Jemen'

Nederlandse strijders van terreurnetwerk al-Qaida zijn om het leven gekomen in Jemen. Dat heeft de Jemenitische president Abd Rabbuh Mansur Al-Hadi dinsdag gezegd. Hij zei niet om hoeveel Nederlanders het gaat en hoe en wanneer ze zijn omgekomen.

Hadi zei dat 70 procent van alle al-Qaidastrijders in Jemen uit andere landen komt. Hij noemde Nederland, Brazilië, Australië en Frankrijk. "Wie daaraan twijfelt, moet naar de mortuaria van ziekenhuizen gaan en naar de lichamen kijken", zei de president. De lijken daar zijn volgens Hadi geweigerd door de landen van herkomst.

Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken) schreef vorige maand al dat Nederlandse jongeren deelnemen aan de gewapende jihad in Jemen, Syrië, Egypte, Somalië en in het grensgebied van Afghanistan en Pakistan. Om hoeveel jongeren het gaat, meldde de minister niet. Wel schreef hij: "Zij doen kennis en gevechtservaring op en staan in contact met leden van lokale en regionale terroristische groeperingen."

In Jemen liggen onherbergzame berggebieden. Die zijn vrijhavens van fundamentalistische groepen. De grootste daarvan is al-Qaida op het Arabisch Schiereiland. Die strijdt tegen de regering in Jemen. Ook bereidt het netwerk er terreuraanslagen voor op doelen in het Westen. Zo probeerde een in Jemen getrainde Nigeriaan zichzelf in 2009 op te blazen aan boord van een vliegtuig van Schiphol naar het Amerikaanse Detroit.

'Nederlandse al-Qaedastrijders dood in Jemen'
'Nederlandse al-Qaidastrijders dood in Jemen' (Foto: ANP)