Syriëganger opgepakt na terugkeer

Een 20-jarige man die in Syrië had gevochten, is vorige week opgepakt. Hij wordt verdacht van het voorbereiden van het deelnemen aan de opstand in Syrië. Ook zou hij "tot terreur opruiende teksten" bij zich hebben gehad. Dat meldde het Openbaar Ministerie dinsdag.

Het is niet bekend wanneer hij naar Syrië is gegaan en wanneer hij is teruggekeerd. Het is ook niet bekend of er al eerder teruggekeerde Syriëgangers zijn gearresteerd.

De man komt uit Amsterdam. Hij werd vorige week woensdag opgepakt. Een rechter besliste vrijdag dat hij 2 weken langer vast kan blijven zitten. Hij zit vast onder beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

Het OM kan niet zeggen of de man al eerder met justitie in aanraking is geweest. "We zijn druk bezig met het onderzoek, dat heeft prioriteit. Bovendien kunnen hij en zijn advocaat niet reageren. We melden de aanhouding, maar geven geen details", aldus een woordvoerster.

In Syrië woedt al jaren een bloedige strijd tussen het regime en rebellen. De opstandelingen, van prowesters tot fundamentalistisch, vechten ook tegen elkaar. Ongeveer 100 Nederlanders hebben zich aangesloten bij de jihadisten. Zeker één van hen heeft in Syrië een zelfmoordaanslag gepleegd. Steeds meer strijders keren ook terug. Inmiddels zijn er zeker 30 weer in Nederland. Zij vormen een potentiële dreiging voor Nederland, aldus de geheime dienst AIVD.

Syriëganger (20) opgepakt na terugkeer
Syriëganger (20) opgepakt na terugkeer (Foto: ANP)