Zorgstichting rotzooit met chemotherapie

Stichting Ruige Rus in Hilversum mag absoluut geen geneesmiddelen voor chemotherapie meer bereiden. De Inspectie voor de Gezondheidszorg trof vorige week donderdag grondstoffen en geneesmiddelen aan waarvoor de zorginstelling geen bevoegdheid heeft.

Ruige Rus doet aan 'innovatieve' en experimentele geneeskunde, staat op de site van de stichting. De kliniek zegt hulp te bieden aan kankerpatiënten voor wie de reguliere geneeskunde geen therapie meer heeft.

"Als er geen gangbare oplossingen meer zijn, voelen zij zich aangetrokken door de stormachtige ontwikkelingen in de biotechnologie en hopen daar hun voordeel mee te kunnen doen", staat op de site. "Voor hen heeft Wim Huppes de Stichting Ruige Rus opgezet."

Tijdens het bezoek werd verder duidelijk dat de manier waarop geneesmiddelen werden bereid risicovol was. Omdat de situatie volgens de inspectie een acuut gevaar voor de volksgezondheid kan opleveren, heeft de stichting het bevel gekregen geen chemotherapie meer te verzorgen. De inspectie heeft grondstoffen en geneesmiddelen meegenomen en elders opgeslagen.

Voor patiënten van de stichting kan dit betekenen dat hun laatste hoop wordt weggenomen, aldus de IGZ. Het risico voor de patiënt was echter 'onaanvaardbaar'. De inspectie adviseert patiënten van Ruige Rus contact op te nemen met hun specialist of huisarts.