Wageningse promovendi mogen God weer bedanken

Promovendi aan Wageningen University mogen in het dankwoord van hun proefschrift weer religieuze of andere inspiratiebronnen bedanken. Religieuze of ideologische uitingen blijven echter taboe. Dat heeft de universiteit besloten, zo werd donderdag bekend. Een promovendus moest onlangs zijn dankwoord schrappen om zijn promotie te redden.

Met de aanpassing komt Wageningen University naar eigen zeggen tegemoet aan de behoefte van promovendi in het dankwoord uiting te geven aan de steun of inspiratie die ze vanuit hun religie ervaren. "Mensen hebben de behoefte hun inspiratie te noemen. Met de strikte richtlijn 'dit mag niet' doe je mensen tekort", legt een woordvoerder uit.

De eerdere strakke richtlijn zorgde in januari voor commotie toen een promovendus in het dankwoord in een citaat God bedankte. Het college voor promoties van de universiteit eiste dat hij alles afplakte. Anders zou de promotie niet doorgaan. Om toch te promoveren tot doctor scheurde de promovendus zijn dankwoord integraal uit zijn dissertatie.

Behalve in Wageningen gelden ook aan andere universiteiten vaak regels omtrent wie in het dankwoord mogen worden bedankt. Zo mocht aan de Universiteit Leiden tot enkele jaren geleden proefschriftbegeleiders niet worden bedankt, omdat zij hun bijdrage aan de totstandkoming van het proefschrift uit hoofde van hun functie zouden verlenen.