PvdA Heusden: 'Andere partij schuldig'

De Brabantse gemeente Heusden maakte woensdag bekend dat burgemeester Jan Hamming aangifte zal gaan doen bij de politie. Dit omdat er net als in Soest stemmen zouden worden geronseld in zijn gemeente. 

Dat schrijft de Volkskrant. Een woordvoerder van de gemeente stelde: "Er worden stemmen geronseld. Over wie of welke partij dat doet, doen we geen uitspraken."

De aan de lokale gemeenteraadsverkiezingen deelnemende partijen is gevraagd geen stemmen (meer) te ronselen. Ook zal er scherp worden toegezien dat het verbod op stemmen ronselen wordt nageleefd.

Ook in Soest lijken er ronselpraktijken aan de gang te zijn. In dit geval zou de lokale PvdA-lijsttrekker bij de moskee stemmen hebben laten ronselen.

Update 16.20 uur:
Op Geenstijl meldt men dat op sociale media wordt vermoed dat ook in Heusden de PvdA de schuldige is. Dat ontkent de PvdA zelf ten stelligste, maar het feit dat de PvdA-burgemeester geen partij bij naam wil noemen is volgens sommigen veelzeggend. 

Update 16.55 uur:
De PvdA in Heusden 'neemt nadrukkelijk afstand' van de door Geenstijl aangehaalde berichten en stelt in een verklaring op haar website dat een andere partij de schuldige is:  "Burgemeester Jan Hamming van Heusden gaat aangifte doen van het ronselen van stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. De PvdA-Heusden neemt nadrukkelijk afstand van berichten op enkele sociale media dat wij hierbij betrokken zouden zijn."

"Signalen over het ophalen van stempassen hebben ons, en andere partijen in onze gemeente, ook bereikt. Wij vinden het echter niet aan de PvdA-Heusden om andere partijen te beschuldigen. Wel roept de PvdA-Heusden de partij die het betreft op openheid te geven."