'Optreden Rusland daad van agressie'

Oekraïne bestempelt de opstelling van Rusland als een daad van directe agressie jegens de soevereiniteit van het land. Dat staat in een verklaring van interim-president Oleksandr Toertsjinov op de website van het parlement. Zondagochtend komt het parlement van het land bijeen.

De interim-president en parlementsvoorzitter had zaterdag een telefonisch onderhoud met de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry. Ze bespraken de gebeurtenissen op de Krim en de Russische 'pogingen tot militaire agressie', zo staat in de verklaring.

Toertsjinov zegt te rekenen op de hulp van de 'strategische partners' van het land. Kerry zou gezegd hebben dat de Verenigde Staten 'altijd aan de zijde van de belangen van soevereine staten heeft gestaan en zal staan'.

De Russische president Vladimir Poetin kreeg zaterdagmiddag toestemming van het hogerhuis van het parlement om het Russische leger naar Oekraïne te sturen. Zijn verzoek werd unaniem goedgekeurd.

De Amerikaanse president Barack Obama waarschuwde Rusland vrijdagavond al voor de gevolgen van militair ingrijpen in Oekraïne.