Afro-homo's krijgen hulp van Whitaker

Forest Whitaker breekt een lans voor homoseksuelen in Afrika. Met zijn Whitaker Peace and Development Initiative wil hij tegenwicht bieden aan een onlangs ingestelde Afrikaanse wet die homoseksualiteit illegaal maakt. "Het is in het gehele Afrikaanse continent een groot probleem", zegt de 52-jarige acteur tegen het Amerikaanse tijdschrift People.

"De mensen daar protesteren en proberen de discussie aan te zwengelen", gaat Whitaker verder, voor wie de organisatie naar eigen zeggen een passieproject is. "Wij zetten ons in voor gelijke behandeling en beseffen dat we juist allemaal met elkaar verbonden zijn."

Eerder zette Whitaker al liefdadigheidsprogramma's op in onder meer Mexico en Zuid-Afrika. "We begeleiden mensen om vredestichters te worden om van daaruit een spil te worden in hun gemeenschap", vertelt hij.

Whitaker is momenteel te zien in het op feiten gebaseerde drama The Butler, waarin hij de butler speelt van acht Amerikaanse presidenten. In de film komen de sociale misstanden van zwarten in Verenigde Staten aan de orde.

De film werd echter niet genomineerd voor Oscars, waardoor Whitaker komende zondagavond geen acte présence hoeft te geven op de rode loper voor het Dolby Theatre in Los Angeles, waar de gouden beeldjes worden uitgereikt. "Ik heb geen plannen voor zondagavond", zegt hij. "Ik ga waarschijnlijk lekker downloaden en chillen."


Like icecream