'Twee keer zo veel woningen onder de ton verkocht'

Het aantal Nederlandse huizen met een waarde onder de honderdduizend euro is de afgelopen vijf jaar verdubbeld. Dat meldt onderzoeksbureau Calcasa dinsdag op basis van een analyse van de verkoopcijfers. Ruim 55 duizend woningen zouden eind vorig jaar minder dan een ton hebben gekost, tegen 26 duizend woningen in 2008.

In totaal is volgens het bureau 1,4 procent van de huizen in Nederland minder dan een ton waard. Vooral in de Randstad zou het aantal goedkope koopwoningen de afgelopen jaren zijn toegenomen. De meeste huizen van minder dan honderdduizend euro staan volgens Calcasa te koop in de stedelijke gebieden rond Rotterdam en Den Haag.

Calcasa ziet de daling van de woningprijzen ook in hogere segmenten terug, zegt een woordvoerder. "Zo nam het aantal huizen dat meer dan een miljoen euro kostte in 2012 met dertig procent af. Maar in het onderste segment zijn de cijfers treffender. Veel huizen waren eerst ruim honderdduizend euro waard en nu minder dan een ton."

Volgens cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) nam de gemiddelde huizenprijs tussen begin 2008 en eind 2012 met veertien procent af. Een woordvoerder bevestigt dat meer huizen worden verkocht in een lagere prijsklasse. Of het aantal woningen met een waarde onder de ton verdubbeld is durft de NVM niet te zeggen.