Chinezen bereiden zich voor op Nieuwjaar

Chinese gemeenschappen over de hele wereld bereiden zich donderdag voor op het Chinees Nieuwjaar, dat om middernacht van start gaat. Dan wordt feestelijk het jaar van het paard ingeluid.

De zeven dagen erna zal het leven in China praktisch stil komen te liggen. De hoofdstad Beijing loopt leeg en de inwoners vertrekken massaal naar hun geboortedorpen of vakantiebestemmingen. In overeenstemming met een overheidscampagne tegen corruptie en geldverkwisting hebben de vieringen dit jaar een bescheidener karakter. De Chinese strijd tegen verdere luchtvervuiling zal ook het gewoonlijk excessieve vuurwerkgebruik terugschroeven. Chinese luchthavens en trein- en busstations worden overspoeld met Chinezen die op vakantie gaan of hun familie gaan bezoeken.

Chinees Nieuwjaar wordt vaak de grootste verplaatsing van mensen ter wereld genoemd. Rijkere Chinezen gebruiken de vrije dagen om op vakantie te gaan binnen China of naar het buitenland. Minder vermogende landgenoten reizen naar hun familie, vrienden of geboorteplaats. Daar wordt samen uitgebreid gegeten en worden bezoeken aan boeddhistische of taoïstische tempels gebracht. Het jaar van het paard wordt in de Chinese traditie gezien als een gunstig jaar. Ondernemende Chinezen hopen op economische groei.

In Taiwan werd het winkelcentrum van de hoofdstad Taipei overspoeld met Taiwanezen die eten insloegen voor de feestdagen. Veertig procent van de eilandbevolking zal tijdens de feestdagen gemiddeld twee kilo aankomen, verwacht een woordvoerder van het ministerie van volksgezondheid.

Ook in Las Vegas in de Verenigde Staten wordt aandacht aan Chinees Nieuwjaar besteed. In hotels, winkels en casino's worden rode en goudkleurige versieringen aangebracht in de hoop rijke Chinese toeristen te lokken. Koreanen en Vietnamezen vieren de feestdag donderdag ook.