Cel- en werkstraffen geëist tegen examendieven

Tegen de negen meerderjarige verdachten van de examenroof op het Ibn Ghaldoun zijn woensdag celstraffen en werkstraffen geëist. Justitie wil dat de meeste verdachten negentig dagen cel krijgen, waarvan een deel voorwaardelijk. De verdachten gaan door aftrek van het voorarrest als het aan het OM ligt niet terug de cel in.

Voor Safae K., die volgens justitie met het plan kwam om de examens te stelen, wil het OM negentig dagen cel, waarvan 54 dagen voorwaardelijk. Ook wil justitie dat de 19-jarige Rotterdamse een werkstraf van 240 uur krijgt. Voor de andere hoofdverdachte Kamal El B. heeft justitie een soortgelijke straf in gedachten. De officier eiste tegen hem negentig dagen cel, waarvan 52 dagen voorwaardelijk. Ook hij moet een werkstraf krijgen van 240 uur, vindt justitie.

Tegen Anass B., ook een van de hoofdrolspelers, eiste justitie ook negentig dagen cel, waarvan 59 dagen voorwaardelijk. Hij moet een werkstraf van tweehonderd uur krijgen, vindt het OM.

De enige meerderjarige tegen wie geen celstraf is geëist, is Salahodin B., de broer van Anass. Hij krijgt als het aan justitie ligt alleen een werkstraf van tweehonderd uur, omdat hij alleen schuldig is aan heling. Tegen Salah G. en Hedayatullah E. werd alleen een voorwaardelijke celstraf geëist en een werkstraf van 180 uur. Zij speelden geen grote rol in de fraudezaak en waren niet betrokken bij de diefstallen zelf.

Ook Ayad I., Lyas C., en Abdikadir I. moeten een celstraf van negentig dagen krijgen, vindt het OM. Ook bij hen is een deel daarvan voorwaardelijk. Het onvoorwaardelijke deel hebben ze al in voorarrest uitgezeten. Tegen deze drie eiste officier van justitie Dedy Woei-A-Tsoi bovendien een werkstraf van 180 uur.

Justitie wil voor de verdachten met een voorwaardelijke celstraf een proeftijd van twee jaar. Ze hoeven van het OM nu niet terug de cel in omdat ze nog jong zijn en ze de kans moeten krijgen aan hun toekomst te werken. De meeste verdachten zijn een schooljaar verloren en moeten opnieuw examen doen. Ook krijgen ze een aantekening op hun strafblad, dat bij de meesten nog blanco was. Die aantekening kan weer gevolgen voor hun verdere loopbaan hebben.

Het OM vond het moeilijk om de strafeisen te formuleren omdat er veel factoren meespeelden. Bij de bepalen van de eis is onder meer rekening gehouden met de jonge leeftijd van de verdachten. De vele media-aandacht is geen reden voor strafvermindering. De verdachten hebben die over zichzelf afgeroepen, vindt de officier.

De eisen tegen de twee minderjarige verdachten worden woensdagmiddag achter gesloten deuren uitgesproken.