Schultz vindt tol onvermijdelijk

De Blankenburgtunnel en het verlengde deel van de A15 bij Arnhem kunnen niet worden aangelegd zonder tol. Als de ANWB van de tolheffing af wil, moet de automobielclub zelf maar over de brug komen met de ontbrekende financiering, zei minister van Infrastructuur Melanie Schultz van Haegen (VVD) vrijdag na afloop van de ministerraad.

De bewindsvrouw reageerde op het onderzoek van de ANWB waaruit blijkt dat 69 procent van de automobilisten negatief staat tegenover het heffen van tol. Zij vinden de invoering niet eerlijk en zijn van mening dat ze al genoeg betalen, bleek uit een peiling onder 904 automobilisten. De ANWB roept Schultz op af te zien van de tolplannen.

Schultz wijst erop dat twee kabinetten al geleden is besloten om op een aantal wegen tol te heffen, omdat er niet genoeg geld was om ze aan te leggen. "Als je geen tol gaat heffen, kun je ook de wegen niet aanleggen", zei Schultz. "Als de ANWB zegt dat ze geen tol willen, laat ze dan komen met het ontbrekende bedrag. Dan doe ik het zonder tol."

De bewindsvrouw heeft geen extra geld om de wegen aan te leggen zonder tol. "Anders had ik het natuurlijk allang gedaan."