Neanderthalerkamp in Bossche parkeergarage

In het centrum van Den Bosch is onlangs een neanderthalerkamp uit de oude steentijd gevonden. Het kamp van veertig- tot zeventigduizend jaar oud werd gevonden bij de bouw van de ondergrondse parkeergarage Vonk & Vlam aan de Hekellaan, meldt Den Bosch.

De gemeente spreekt van een unieke ontdekking. Een aantal vondsten wordt woensdagmiddag getoond tijdens een persconferentie.

Neanderthalers worden over het algemeen niet als een directe voorouder van de mens gezien. Wel tonen ze sterke gelijkenissen en leefden ze enige tijd tegelijk met de cro-magnonmens, de voorloper van de hedendaagse mens. Volgens sommige wetenschappers moet ook vermenging hebben plaatsgevonden, maar anderen betwisten dat.

De neanderthaler was ruwweg 1,50 tot 1,60 meter lang, maar zwaarder gebouwd en sterker. Ook hadden ze meer herseninhoud. Uit eerdere opgravingen bleek dat neanderthalers onder meer vuistbijlen van steen maakten. Waarom ze zijn uitgestorven is niet bekend.

In Nederland werd in 2001 voor de Zeeuwse kust een stukje schedeldak met de karakteristieke wenkbrauwboog van een neanderthaler door een schelpenzuiger opgezogen. Dat het om een neanderthaler ging, bleek pas jaren later. Op diverse andere locaties zijn eerder onder meer vuistbijlen van neanderthalers gevonden.