Betalen via mobieltje volgend jaar landelijk

Klanten van de Rabobank kunnen vanaf volgend jaar in winkels in heel Nederland betalen met hun smartphone. Klanten moeten de betaalmethode aanvragen, waarna de software hiervoor digitaal wordt gekoppeld aan een telefoon. De techniek zou de mislukte chipknip kunnen vervangen.

Op dit moment werkt de betaalmethode alleen in het centrum van Leiden. In die stad loopt sinds begin september een test van de Rabobank, ABN AMRO, ING, Mastercard en KPN. Een beperkt aantal klanten van de verschillende banken doet mee aan de test.

Een woordvoerder van de Rabobank kon nog niet aangeven op welke datum de rest van Nederland met zijn mobieltje kan betalen. Ook weet de bank nog niet of de betaalmethode gefaseerd of in één keer landelijk wordt geïntroduceerd.

Het aantal winkels dat meewerkt aan de test is sinds begin september gestegen van honderdvijftig naar zo'n tweehonderdvijftig. In Leiden zijn sinds begin september vijftienduizend mobiele betalingen afgehandeld. In 91 procent van de gevallen gaat het om betalingen onder de 25 euro waarvoor het intoetsen van een pincode niet vereist is. Boven dit bedrag is het invoeren van een code wel noodzakelijk.

Op technische problemen is de bank tijdens de test in Leiden niet gestuit. Het inlichten van gebruikers wordt gezien als het voornaamste struikelblok. Zo moest het via sociale media benadrukken dat de pincode voor het betalen van kleinere bedragen uitgeschakeld kan worden.

De betalingen werken alleen op telefoons met de ingebouwde NFC-technologie. Op dit moment beschikken onder meer de HTC One, Nokia Lumia 1020, Blackberry Z10, Huawei Ascend W1 en telefoons uit de Sony Xperia- en Samsung Galaxy-reeksen over de NFC-technologie. iPhone-bezitters en mensen met oudere of goedkopere telefoons kunnen niet met hun mobieltje betalen.

De NFC-technologie wordt niet alleen in bankpassen verwerkt. ABN Amro en ING hebben de communicatietechnologie ingebouwd in hun bankpassen waarmee betalingen op een soortgelijke, beveiligde manier kunnen plaatsvinden.