Brussel wil gebruik plastic zakjes terugdringen

De landen van de Europese Unie moeten maatregelen nemen om het gebruik van dunne plastic tasjes flink te reduceren. Dat staat in een maandag gepresteerd wetsvoorstel van eurocommissaris Janez Potocnik. De lidmaten mogen zelf kiezen welke stappen ze nemen, zolang ze maar iets doen om het gebruik van de weggooitasjes terug te dringen.

Zo mogen de 28 EU-landen kiezen voor een heffing op de tasjes of een algeheel verbod. Ook mogen de lidstaten zelf met een voorstel komen, zolang het aantal gebruikte tasjes maar flink terugdringen. Brussel denkt dat het mogelijk is om het aantal tasjes met tachtig procent te verminderen, zo schrijft Potocnik.

"Elk jaar worden meer dan acht miljard plastic tasjes als rommel in de natuur achtergelaten, wat het milieu enorm veel schade toebrengt", licht Potocnik toe. "Sommige lidstaten hebben al geweldige resultaten geboekt in hun pogingen het gebruik van plastic tasjes te verminderen. Als andere landen zouden volgen, kunnen we het totale gebruik met maar liefst tachtig procent doen zakken."

De dunne plastic tasjes zijn volgens de eurocommissaris vooral schadelijk voor het zeeleven. Maar liefst 94 procent van alle zeevogels heeft plastic in zijn maag. Van alle rommel die in de Middellandse Zee aanspoelt, is het merendeel afkomstig van plastic zakjes. In de EU worden jaarlijks honderd miljard plastic tasjes weggegeven in winkels.