Slachtoffers krijgen meer spreekrecht

Het spreekrecht voor slachtoffers van misdrijven wordt verder uitgebreid. Zij moeten zich kunnen uitspreken over het bewijs tegen de verdachte en wat de straf zou moeten worden. Dit staat in een wetsvoorstel van Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) dat zaterdag voor advies naar verschillende instanties is gestuurd.

Het zogenoemde adviesrecht van de slachtoffers is een uitbreiding van het spreekrecht. Het geldt ook voor ouders van heel jonge slachtoffers en nabestaanden. Vorig jaar werd het spreekrecht aangevuld door behalve partners ook familieleden van een slachtoffer de kans te geven te spreken in de rechtszaal.

In het wetsvoorstel wordt het voor verdachten ook mogelijk slachtoffers als getuigen te ondervragen. Ook kunnen nabestaanden van slachtoffers van ernstige verkeersmisdrijven in de nieuwe wet een beroep doen op het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Het gaat om vijftig tot honderd zaken per jaar waar extra budget voor is vrijgemaakt.

Vorig jaar keerde Teeven zich nog tegen een plan van zijn partij en de PvdA om het spreekrecht voor slachtoffers uit te breiden. Hij noemde het voorstel 'geen verbetering van de positie van het slachtoffer'. Ook stelde hij dat slachtoffers voor een tweede maal slachtoffer kunnen worden als een rechter een lagere straf geeft dan waar zij om hebben gevraagd.