FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 5 oktober 2013

DualShock 4 werkt ook op Windows

Zojuist heeft een van de grote jongens van Sony via Twitter bevestigd dat de DualShock 4, de nieuwe controller voor PlayStation 4, ook prima op een Windows-pc werkt. Shuhei Yoshida beantwoordde de vraag of de controller ook op Windows werkte met: "for basic functions, yes".

Na wat navraag over wat "basic functions" nou precies inhoudt wist de beste man te vertellen dat de analoge sticks en alle knoppen gewoon zullen werken. De dingen die waarschijnlijk niet ondersteund zullen worden zijn functionaliteiten als het touchpad, PlayStation Move-ondersteuning en de ingebouwde speaker. Hoe dan ook is het een welkome toevoeging.

De Sixaxis en de DualShock 3, respectievelijk de eerste en tweede controller van de PlayStation 3, hadden geen ondersteuning voor Windows. Ze hadden ook geen ondersteuning voor de zogeheten XInput-API, een manier voor controllers om de Xbox 360 controller op Windows te emuleren. Enkele slimme programmeurs hebben echter zelf een driver voor de PlayStation 3-controller ontwikkeld, waardoor deze alsnog te gebruiken was. Het is echter wel wat ingewikkeld om deze aan de gang te krijgen.

Gelukkig werkt de DualShock 4 dus waarschijnlijk out-of-the-box met een Windows-pc middels een mini-USB kabeltje, en wellicht ook draadloos via Bluetooth. In dat laatste geval is de controller een leuk alternatief voor de vorige week gepresenteerde Steam Controller, mits de controller ook op SteamOS gaat werken.

[Bundesliga] Bayern alleen aan kop na gelijkspel

Bayern München gaat na acht speelronden alleen aan kop in Duitsland. De Rekordmeister speelde uit met 1-1 gelijk bij Bayer Leverkusen en heeft nu een puntje meer dan Borussia Dortmund, dat eerder op de dag met 2-0 onderuitging bij Borussia Mönchengladbach. Leverkusen volgt eveneens op één punt.

Toni Kroos zette Bayern uit een assist van Franck Ribéry na precies een halfuur spelen op voorsprong. Trainer Pep Guardiola kon amper een minuut genieten van de voorsprong. Na voorbereidend werk van Lars Bender en Sebastian Boenisch zette Sidney Sam de 1-1 eindstand op het scorebord.

Arjen Robben begon bij Bayern op de bank. Twintig minuten voor tijd kwam hij in het veld als invaller van Xherdan Shaqiri.

Meer aardbevingen door aardgasinstallatie Spanje

Er is sprake van een flinke toename van het aantal kleine aardbevingen voor de oostkust van Spanje. Dat heeft het Spaanse instituut voor geografie zaterdag gezegd. Waarschijnlijk is er een verband met de aanwezigheid van een grote ondergrondse aardgasinstallatie in het gebied, zeiden zegslieden bij de regering.

De installatie is nog niet operationeel, maar wordt momenteel getest. Bij de injectie van aardgas in het opslagsysteem, in Castellon, ontstaan trillingen. Volgens de geografische dienst zijn er de afgelopen tien dagen 139 kleine aardbevingen waargenomen - een forse toename in vergelijking met voorgaande weken. In andere gebieden in Spanje vonden in dezelfde periode 27 kleine aardbevingen plaats.

Sommige aardbevingen hadden een kracht van meer dan 4. Justitie heeft besloten een onderzoek in te stellen.

125 duizend bezoeken openhuizendag

De 45 duizend woningen die zaterdag tijdens de openhuizendag konden worden bezocht, hebben samen zo'n 125 duizend bezoeken gekregen. In totaal negenduizend woningen kregen geen bezoek, meldt een woordvoerder van de organiserende makelaarsorganisatie NVM na afloop.

Het aantal huizen dat kon worden bezichtigd lag zo'n vijfduizend lager dan de vorige editie in april. Een NVM-woordvoerder zei daarover eerder al dat dat mede kwam door het lagere aantal huizen dat te koop staat. In april maakten ruim 105 duizend woningzoekers gebruik van de mogelijkheid tussen 11.00 en 15.00 uur zonder afspraak koophuizen te bekijken.

Bezoekers waren volgens de NVM-woordvoerder dit keer positiever gestemd over de woningmarkt. "Ze durven zich weer te oriënteren." De zegsman noemt de dag een succes.

[JL] Willem II verliest op bezoek bij FC Emmen

Willem II heeft zaterdag in de Eerste Divisie geen punten weten te pakken op bezoek bij FC Emmen: 1-0. De Tilburgers raken daardoor achterop bij koploper FC Dordrecht, dat vrijdag met 4-3 won van Telstar en nu drie punten meer heeft. Wout Weghorst werd matchwinner voor Emmen, dat stijgt naar de vijfde plek. Hij scoorde na ruim een uur spelen.

Sparta Rotterdam won eerder op de dag van De Graafschap en is Willem II voorbijgestreefd op de ranglijst. De Rotterdammers staan tweede met één punt meer. FC Eindhoven staat op gelijke hoogte met de Tilburgers, maar heeft een minder doelsaldo.

Opheldering geëist over uitbuiting A2-tunnel

De stuurgroep die toeziet op het werk aan de A2-tunnel in Maastricht wil tekst en uitleg van de opdrachtnemer over berichten dat tientallen Poolse en Portugese arbeiders slecht worden behandeld. Dat staat in een verklaring op de website van de provincie Limburg.

Dagblad de Limburger schreef zaterdag dat de Poolse en Portugese arbeiders maandelijks bijna duizend euro moeten inleveren voor 'logistieke kosten', terwijl de werkelijke kosten slechts 250 euro per maand bedragen. De kosten, die bijna de helft van het salaris omvatten, worden ingehouden van het loon van de medewerkers. Voor het geld krijgen ze een gemeubileerde sloopwoning die ze moeten delen, twee keer per jaar een vliegticket naar huis en de vervoerskosten van en naar het werk.

De stuurgroep, bestaande uit het rijk, de provincie Limburg en de gemeenten Maastricht en Meerssen, is bezorgd over de 'correcte inzet van buitenlandse werknemers. Van opdrachtaannemer Avenue2 wil de stuurgroep weten of de medewerkers onder een Nederlandse cao vallen.

In de verklaring staat dat de stuurgroep ervan uitgaat dat Avenue2 'zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt en ook anderszins geen misstanden accepteert'. "Wij rekenen erop dat er snel duidelijkheid komt, zodat de maatschappelijke vragen kunnen worden beantwoord en indien nodig corrigerend kan worden opgetreden."

Avenue2, een projectorganisatie van Strukton en Ballast Nedam, laat in een eerste reactie weten regelmatig zelf onder meer te controleren op loonstrookjes. "Bij deze controles hebben wij geen misstanden kunnen constateren." Toch belooft Avenue2 nogmaals de feiten te controleren.

Uitslag NAC Breda - Heracles Almelo

In Breda werd er gespeeld tussen de Noad Advendo Combinatie en Heracles Almelo. De thuisclub won met 2-1. NAC heeft nu twaalf punten uit negen wedstrijden en staat daarmee negende in de Eredivisie. Heracles moet genoegen nemen met plek twaalf. 

NAC Breda

2 - 1

Heracles Almelo

 49' Poepon
 83' Perica
   51' Bruns 
 
 Gele kaart: v.d. Weg, Seuntjens, Hooi, (NAC Breda), Davidson, Uth, (Heracles Almelo)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 17.200
Arbiter: Wiedemeijer
 
Opstelling:   Opstelling:
Ten Rouwelaar
De Roover
Drost
Kwakman
v.d.Weg
Buijs
Lurling
Seuntjens
Verbeek (Perica/66)
Poepon (Suk/88)
Sarpong (Hooi/87)
  Pasveer
Te Wierik
Schenkeveld
Koenders
Davidson
Quansah (Cziommer/83)
Rienstra
Bruns (Amoah/ 86)
Rosheuvel
Uth
Linssen

[PL] Belg Januzaj bezorgt United zege bij Sunderland

Adnan Januzaj heeft Manchester United zondag naar een 2-1 overwinning op Sunderland geschoten. De 18-jarige Belg met Albanese roots keerde een achterstand in het Stadium of Light na rust met twee goals om in een voorsprong.

Januzai haalde door zijn doelpunten een beetje de druk van de ketel voor trainer David Moyes. United staat nu in de middenmoot met tien punten. Het ontslag van trainer Paolo Di Canio heeft Sunderland nog niet veel goed gedaan. De club wacht nog op zijn eerste zege dit seizoen en is met slechts één punt hekkensluiter.

Craig Gardner profiteerde al na vijf minuten van slordig uitverdedigen van Nemanja Vidic en schoot de 1-0 binnen. Januzaj zorgde tien minuten na rust voor de gelijkmaker. Zes minuten later nam hij een bal prachtig op zijn slof en bezorgde United zo de zege. Robin van Persie kwam vlak voor tijd nog oog in oog te staan met goalie Keiren Westwood, maar de United-spits prikte de bal naast het doel.

Volleyballers ondanks verlies door in WK-kwalificatie

De Nederlandse volleyballers hebben zich zaterdag geplaatst voor de laatste WK-kwalificatieronde. De equipe van bondscoach Edwin Benne ging in Almere weliswaar met 3-0 (25-23, 25-23 en 25-21) onderuit tegen Oekraïne, maar door resultaten van de concurrentie is Oranje toch al zeker van een plek in de laatste kwalificatieronde.

Doordat Israël zaterdag van Zweden won, zijn Nederland, Wit-Rusland en Oekraïne zeker van de laatste kwalificatieronde. Oranje versloeg eerder deze week Zweden, Israël en Wit-Rusland al. Zondag volgt nog een wedstrijd tegen Roemenië, dat geen kans meer maakt. De laatste kwalificatieronde wordt gehouden in januari.

Assad: ook ik maak fouten

President Bashar al-Assad van Syrië erkent fouten te hebben gemaakt in de burgeroorlog die zijn land al twee jaar in de greep heeft. Dat heeft hij gezegd in een interview met het Duitse blad Der Spiegel dat zondag verschijnt.

"Er zijn fouten gemaakt, ook door mij," zegt Assad. "We maken allen fouten, ook een president. Maar je kunt niet simpelweg zeggen dat de ene partij de schuld krijgt en wij onschuldig zijn. Er zijn grijstinten."

Tijdens het interview benadrukt de Syrische president dat er een verkeerd beeld van hem wordt neergezet. "Het beeld van een president die zijn eigen volk ombrengt, dat is onjuist."

Uitslagen Eredivisie 05/10/2013

Vanavond begonnen er om 19.45 twee wedstrijden in de Eredivisie. Go Ahead Eagles ontving in Deventer N.E.C Nijmegen en in Kerkrade stonden Roda JC en PEC Zwolle tegenover elkaar. Hieronder lees je de statistieken van deze wedstrijden.

Roda JC

0 - 0

PEC Zwolle

 
 Gele kaart: Kali, (Roda JC),
 Rode kaart: Bonevacia (23)Demouge (86) (Roda JC),
 
Stadion: Parkstad Limburg Stadion, Kerkrade
Toeschouwers: 14.046
Arbiter: Higler
Bijzonderheden: Achenteh mist strafschop (24). Na de tweede rode kaart lag de wedstrijd enige tijd stil wegens ongeregelheden op de tribunes. 
 
Opstelling:   Opstelling:
Kurto
Sutchuin Djoum
Biemans
Bonevacia
v.Peppen
Hupperts
Pluim (Demouge/64)
Donald
Kali
Fledderus (Höcher/83)
Németh (Luijckx/46)
  Begois
v.Polen
Lachman
Broerse (Hiwat/87)
v.Hintum (Labylle/ 46)
Mokotjo
Klich
Achenteh
Saymak
Benson
Nijland (Gravenbeek/64)

Go Ahead Eagles

4 - 3

N.E.C. Nijmegen

 4' Turuc
 21' Houtkoop
 28' Antonia
 89' Jahanbakhsh (eigen goal)
   72' Higdon 
 76' Jantscher 
 87' Koolwijk 
 
 Gele kaart: Vriends (Go Ahead Eagles), Conboy (N.E.C. Nijmegen)
 
Stadion: De Adelaarshorst, Deventer
Toeschouwers: 7.423
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Room
Amevor
Vriends
Schenk
Schroyen
Falkenburg
Overgoor
Turuc (Lambooij/90 1)
Antonia (Rijsdijk/85)
Kolder
Houtkoop (Godee/ 65)
  Johnsson
Vermijl
v.Eijden
Breuer
Conboy
Foor
Pálsson
Stutter (Koolwijk/ 76)
Hemlein (Jahanbakhsh/68)
Stefánik (Higdon/46)
Jantscher

Darter Harms wint WDF World Cup

Wesley Harms heeft zaterdag in de Canadese plaats St. Johns de WDF World Cup 2013 gewonnen. De Nederlandse darter veroverde de titel door in de finale de Engelsman Stephen Bunting met 7-6 te verslaan. De WDF is de Wereld Darts Federatie. Onder de WDF hangt de meer bekende BDO, de Britse dartorganisatie. 

Met onder andere een 155-finish liep Harms uit naar een 5-1 voorsprong en was daarmee nog twee legs verwijdert van de winst.
Bunting kwam echter sterk terug tot 6-6. Muisstil was in het in de zaal toen er voor de bull gegooid moest worden wie de beslissende leg mocht beginnen. Sparky gooide bulls-eye, begon de beslissende leg en won. 

De WDF organiseert iedere twee jaar een World Cup. Twee jaar geleden won Scott Waites. Eerdere Nederlandse winnaars waren Roland Scholten, Raymond van Barneveld(3x) en Dick van Dijk. Bij de vrouwen ging de titel naar Deta Hedman die in de finale te sterk was voor Irina Armstrong. Bij de jongens stond er ook een Nederlander in de finale. Quin Wester verloor echter met 6-0 van Jamie Rundle uit Australië. 

Kaltenborn: "Geen Barrichello in 2014"

Sauber-teambaas Monisha Kaltenborn heeft uitgesloten dat Rubens Barrichello in 2014 voor haar team uit zal komen. De 41-jarige Braziliaan werd afgelopen week gelinkt aan het Zwitserse team, maar het lijkt nu niets te meer te kunnen worden.

Volgens Kaltenborn hield ze uit respect voor Barrichello de deur op een kier, maar wil ze nu een einde aan de geruchten maken. "Ik hou er niet van om het zo direct te zeggen 'nee, we gaan niet praten'. Maar ik sluit uit dat hij voor ons zal gaan rijden. Misschien is het toch beter om er zeer duidelijk over te zijn."

Vijftig kilo cocaïne tussen computerkasten

In een container is zaterdagmiddag op de Maasvlakte vijftig kilo cocaïne ontdekt. De drugs met een waarde van bijna twee miljoen euro zijn vernietigd, meldt het Openbaar Ministerie in Rotterdam.

De container was met een schip uit Panama in Rotterdam aangekomen. De reguliere lading van de container was er in de Verenigde Staten in gegaan. De cocaïne zat in twee sporttassen tussen een lading metalen kasten voor bijvoorbeeld computers. Waar de drugs precies vandaan komen en waar ze naartoe onderweg waren, wordt nog onderzocht.

Netteb breekt niets bij val op WK turnen

Chantysha Netteb heeft bij haar val tijdens de sprongfinale op het WK turnen in Antwerpen zaterdag niets gebroken. Dat bleek nadat er in een ziekenhuis een foto van haar been was gemaakt, meldt de Nederlandse gymnastiekunie. Netteb wordt zondag verder onderzocht in het Amsterdamse AMC.

De 16-jarige Nederlandse, die debuteerde op een WK, kwam in haar eerste sprong bij de landing ten val en blesseerde haar rechterknie. De Amerikaanse McKayla Maroney veroverde de wereldtitel op sprong.

Sterk optreden Luiten in Seve Trophy

Joost Luiten is bij het prestigieuze toernooi om de Seve Trophy na vier wedstrijden nog ongeslagen. De Nederlandse golfer won zaterdag in Parijs samen met zijn Franse playing partner Grégory Bourdy ook zijn derde en vierde wedstrijd in de foursomes.

Ondanks het sterke optreden van Luiten wist continentaal Europa de voorsprong tegen een formatie van Britse en Ierse golfers niet vast te houden. Na drie dagen is de stand 9-9. Zondag wordt het toernooi, dat eens in de twee jaar plaatsvindt, afgesloten met tien singles.

Luiten en Bourdy wonnen zaterdag eerst van Jamie Donaldson en Marc Warren. Vervolgens werden ook Chris Wood en Scott Jamieson verslagen.

Froome mist Lombardije door rugklachten

Chris Froome doet zondag niet mee aan de Ronde van Lombardije. De Britse kopman van Team Sky moet de laatste wielerklassieker van het seizoen missen vanwege rugklachten. Dat meldt zijn ploeg zaterdag.

"Ik had vorige week tijdens het WK al last van mijn rug en het herstelt niet zoals ik had gehoopt", lichtte de tourwinnaar toe, die tijdens de titelstrijd in Florence vanwege de slechte weersomstandigheden afstapte. Eerder meldde Bauke Mollema zich al af voor de Ronde van Lombardije.

Door de absentie van Froome kan Joaquin Rodriguez de leiding in het World Tour-klassement overnemen. De Spanjaard moet dan wel als eerste of tweede eindigen in Italië.

'Contador redt Saxo met salarisverlaging'

Alberto Contador heeft een salarisverlaging moeten accepteren om het voortbestaan van de wielerploeg Saxo-Tinkoff veilig te stellen. Dat meldt de Deense krant BT zaterdag. De Spanjaard gaat er volgend jaar tien tot vijftien procent op achteruit. Hij toucheert dit seizoen naar verluidt nog zo'n 3,3 miljoen euro.

De 30-jarige Contador heeft zich in een gesprek met teammanager Bjarne Riis laten overtuigen om met minder salaris genoegen te nemen. De Deense equipe is nog op zoek naar een nieuwe co-sponsor, omdat Tinkoff Bank de samenwerking aan het eind van dit seizoen beëindigt. Er zouden twee partijen in beeld zijn om Tinkoff te vervangen.

Een woordvoerder van Saxo wilde de berichten niet bevestigen. "Het belangrijkste is dat de ploeg verder kan gaan en dat Contador blijft. Meer kan ik er niet over zeggen", liet de zegsman weten aan BT.

Riis moet haast maken met het vinden van een nieuwe geldschieter. Voor 20 oktober moet hij een dossier indienen bij de UCI, dat daarna zal beslissen of Saxo in de World Tour mag blijven. Momenteel heeft de ploeg slechts zestien renners onder contract voor volgend jaar, terwijl minimaal 23 vereist is.

Contador sluit een teleurstellend seizoen zondag af met de Ronde van Lombardije. De voormalige winnaar van de Giro, Tour en Vuelta kwam dit jaar niet verder dan een vierde plaats in de Ronde van Frankrijk.

[JL] Sparta wint op Het Kasteel van De Graafschap

Sparta Rotterdam heeft zich zaterdag dankzij een 3-0 zege op De Graafschap in de top van de Eerste Divisie genesteld. Pieter Langedijk en Johan Voskamp (2x) schoten de Rotterdammers op Het Kasteel naar de tweede plaats. De Superboeren zakten naar plek vijf.

Of Sparta lang van de tweede positie kan genieten is de vraag. Willem II kan later zaterdag over de Rotterdammers heen springen op de ranglijst. De Tilburgers moeten dan wel winnen bij FC Emmen.

Vier ramkraken in een nacht in zuiden Limburg

Ramkrakers hebben in de nacht van vrijdag op zaterdag in het zuiden van Limburg vier keer toegeslagen. Twee van de vier kraken lukten, bij de twee andere bleef het bij een poging. De buit bestond vooral uit sigaretten, meldt de politie.

De politie werd rond 02.45 uur gewaarschuwd over een ramkraak bij een winkel aan de Stationsstraat in Elsloo. Daar werden sigaretten en elektrische apparaten gestolen. Na de kraak vluchtten de verdachten met hun auto richting België.

Een uur later kwam de melding van een kraak in een winkel aan de Peterstraat in Munstergeleen. Hierbij werd niets buitgemaakt, maar werd wel de pui van de zaak vernield. Weer een uur later werd geprobeerd een ramkraak te zetten bij een zaak aan de Maastrichterlaan in Vaals. Deze poging mislukte.

Enkele minuten na de melding uit Vaals werd de politie gewaarschuwd over een ramkraak in een winkel aan de Kloosterstraat in Simpelveld. Bij deze kraak werden sigaretten buitgemaakt. De daders zijn met de auto die vermoedelijk gebruikt werd bij de poging en de ramkraak in Vaals en Simpelveld richting Duitsland gevlucht.

Tunesië wordt technocratie

De politieke partijen in Tunesië hebben hun handtekening geplaatst onder een routekaart die een einde moet maken aan de al maanden durende politieke impasse waarin het land verkeert. De partijen beginnen een dialoog die binnen drie tot vier weken moet leiden tot het vervangen van de regering door een kabinet van technocraten. Die moeten nieuwe verkiezingen organiseren.

De routekaart is een tegenvaller voor de gematigde islamitische partij Ennahda, die het land bijna twee jaar heeft bestuurd. Helemaal met lege handen blijft de partij niet achter. De door Ennahda gedomineerde nationale vergadering moet een nieuwe grondwet voltooien die de weg moet bereiden voor de verkiezingen.

De moord op een linkse politicus eerder dit jaar leidde tot grootschalige demonstraties. De oppositie keerde het parlement de rug toe. Onder deze druk stemde Ennahda ermee in af te treden.

'Onmenselijke' opvang overlevenden scheepsramp Lampedusa

De overlevenden van de scheepsramp bij Lampedusa worden onder erbarmelijke omstandigheden opgevangen. Dat stellen Italiaanse politici die een bezoek brachten aan het opvangcentrum op het eilandje.

De circa 155 mannen, vrouwen en kinderen die werden gered, zouden worden vastgehouden in een overvol opvangcentrum. Daar is ruimte voor circa 250 mensen, maar in de praktijk zouden meer dan 1000 vluchtelingen het centrum bevolken. "De overbevolking is onmenselijk", klaagde politica Gea Planeta Schiro. "Meer dan 100 vrouwen moeten een toilet delen en hebben geen zeep om hun kleren te wassen."

Opvang overlevenden scheepsramp'onmenselijk'
Opvang overlevenden scheepsramp'onmenselijk' (Foto: ANP)

Nieuw bankbiljet 100 dollar

Vanaf dinsdag komt er in de VS een nieuw biljet van 100 dollar in omloop. Het is op wereldschaal een van de meest gebruikte betaalmiddelen en een geliefd object voor valsemunters om na te maken. Het nieuwe biljet moet dat veel moeilijker te maken, aldus Michael Lambert, een topman bij de Amerikaanse centrale bank.

Het gaat daarbij vooral om een blauwe 'band' die op de voorkant staat, maar er niet op is gedrukt. De band is met het biljet 'verweven' en bevat extreem kleine driedimensionale afbeeldingen van klokken die bij beweging van het bankbiljet het cijfer 100 vormen. Voorts wordt er meer gebruik gemaakt van inkt die bij bepaalde lichtval van kleur verandert, zoals bij de afbeelding van een klok rechts naast Benjamin Franklin.

Op de achterkant staat weer Independence Hall, het pand in Philadelphia waar de onafhankelijkheid werd uitgeroepen in 1776. Valsemunters moeten hun apparatuur flink bijstellen, want het biljet toont niet meer de voorzijde maar de achterzijde van het gebouw. Voorts zijn de wijzers van de torenklok verzet.

Franklin (1706-1790) was de man achter de Onafhankelijkheidsverklaring. Sinds 1914 staat hij op het biljet van 100 dollar.

Nieuw bankbiljet 100 dollar
Nieuw bankbiljet 100 dollar (Foto: ANP)

Al-Shabab krijgt op z'n sodemieter

Buitenlandse militairen hebben zaterdag in het zuiden van Somalië een operatie uitgevoerd tegen een groep moslimextremisten van de terreurgroep Al-Shabab. Mogelijk gaat het om een Amerikaanse of Franse troepenmacht, zei een bron bij een westerse inlichtingendienst.

De radicale moslims werden voor dag en dauw aangevallen in het stadje Barawe, waar zich mogelijk hoge figuren van Al-Shabab ophielden. De aanval zou gericht zijn tegen een buitenlandse leider van de opstandelingenbeweging, zei een bron bij de Somalische inlichtingendienst. Al-Shabab heeft honderden terroristen uit de Verenigde Staten, Groot-Brittannië en het Midden-Oosten in haar gelederen.

Bij de aanval vielen de militairen vlakbij de kust een woning aan waar extremisten zich schuilhielden, zei een Al-Shabab-strijder die zich Abu Mohamed noemde. De extremisten probeerden daarop een buitenlandse militair gevangen te nemen, maar dat mislukte.

De terroristen sloten het stadje na de aanval hermetisch af en kamden woningen uit, mogelijk op zoek naar bewijsmateriaal dat een spion de aanvallers van informatie had voorzien, liet een bewoner van Barawe weten.

Al-Shabab opende twee weken geleden een aanval op een winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi. Bij die aanval, die uiteindelijk vier dagen duurde, kwamen 67 mensen om het leven. Al-Shabab-leider Mukhtar Abu Zubeyr sprak van een vergeldingsactie voor de Keniaanse militaire aanwezigheid in Somalië.

Amerikaanse commandotroepen wisten vier jaar geleden in Barawe een van de meest gezochte leiders van Al-Qaida, Saleh Ali Saleh Nabhan, uit te schakelen. Nabhan zou betrokken zijn geweest bij de bomaanslagen in 1998 op de Amerikaanse ambassades in Kenia en Tanzania.

Veel minder vogels geteld

Vogeltellers hebben zaterdag in Nederland tijdens de internationale vogelteldag fors minder vogels geteld dan vorig jaar. Waar vorig jaar de teller op 374 duizend uitkwam, bleef die dit jaar steken op 241.924 getelde vogels en 187 soorten, meldt de Vogelbescherming zaterdag.

Duizenden vogelaars in het hele land telden zaterdag het aantal vogels dat voorbij trok. In totaal werd zaterdag in veertig landen geteld, in het kader van de Euro Birdwatch.

Volgens de Vogelbescherming zorgde het weer voor het opvallend lage aantal getelde vogels. In sommige delen van het land, vooral in het westen, begon de dag nevelig waardoor de trekvogels op het gehoor moesten worden geteld. Met een zwakke tot matige noordwestelijke wind zijn de omstandigheden voor trek daarbij niet ideaal.

Uit alle verzamelde gegevens zijn wel verschillende conclusies te trekken, aldus de Vogelbescherming. Zo viel dit jaar vooral het aantal kolganzen op. Door de rugwind van de afgelopen week in combinatie met de heldere lucht konden de kolganzen, waarvan er zaterdag een kleine 69 duizend werden waargenomen, grote afstanden afleggen en zijn ze eerder dan verwacht in Nederland aangekomen.

Ook is er sprake van een kruisbekkeninvasie, aldus de Vogelbescherming. "De combinatie van een goed broedseizoen en een voedseltekort in de naaldbossen van Scandinavië zorgen ervoor dat ze al vroeg hier verschijnen." Er werden in totaal bijna 2500 kruisbekken geteld, een record voor de Euro Birdwatch.

[PL] Liverpool ontdoet zich simpel van Crystal Palace

Liverpool heeft zaterdag Crystal Palace op Anfield met 3-1 verslagen. Luis Suarez, Daniel Sturridge en Steven Gerrard gooiden de wedstrijd met hun doelpunten al voor rust op slot. Dwight Gale wist na de thee nog wat terug te doen voor de Londenaren.

Liverpool gaat door de zege in elk geval een dag aan kop in de Premier League. Arsenal kan zondag op bezoek bij West Bromwich Albion de nummer één-positie weer terugpakken. Palace verloor zes van zijn zeven duels en staat negentiende.

Doelman Tim Krul deed goede zaken met Newcastle United. De ploeg won op bezoek bij Cardiff City met 2-1 dankzij twee treffers van de Fransman Loïc Rémy. Peter Odemwingie schoot na iets minder dan een uur de aansluitingstreffer binnen voor Cardiff, maar daar bleef het bij. Vurnon Anita zat op de bank bij Newcastle en kwam niet in actie.

Newcastle nestelt zich door zijn derde zege van het seizoen in de middenmoot met tien punten, twee meer dan de ploeg uit Wales.

Aston Villa-spelers Ron Vlaar en Leandro Bacuna hielden een punt over aan het treffen met Hull City Tigers: 0-0. Oud-Feyenoorder Karim el Ahmadi kwam niet in actie voor de bezoekers, die de negende positie bezetten. Hull staat een plek hoger.

Darren Bent verschafte de geplaagde Fulham-trainer Martin Jol wat lucht. De Engelse spits scoorde zeven minuten voor tijd de enige treffer van de wedstrijd tegen Stoke City: 1-0. Het was pas de tweede zege van het seizoen voor Fulham, dat net als Stoke net boven de degradatiezone staat met zeven punten.

Erik Pieters maakte de negentig minuten vol voor Stoke, waar voormalig sc Heerenveen-aanvaller Oussama Assaidi inviel.

Arantxa Rus naar finale in Vallduxo

Arantxa Rus heeft de finale van het ITF-toernooi in Vallduxo bereikt. De als vierde geplaatste Nederlandse profiteerde zaterdag van de opgave van thuisspeelster Sara Sorribes Tormo in de derde set. Rus had het eerste bedrijf nog verloren van de Spaanse, maar ze wist zich daarna te herpakken: 1-6, 6-4 en 1-0.

De 22-jarige Monsterse, die in haar laatste twee partijen op het Spaanse gravel geen game had afgestaan, neemt het zondag in de eindstrijd op tegen de Braziliaanse Teliana Pereira (2) of de Française Alize Lim (3). Rus strandde vorige week nog in de halve finale in Sevilla.

In het dubbelspel had Rus minder succes. Samen met Cindy Burger verloor ze de finale met 6-1 en 6-4 van Laura Thorpe en Florencia Molinero.

'Ontsla alle politici'

Melanie Griffith heeft een oplossing voor de patstelling in Washington. De 56-jarige Working Girl-actrice ziet het wel zitten om alle politici te ontslaan en met een schone lei te beginnen.

"Alle politici moeten ontslagen worden. Dat is hoe ik erover denk", laat ze weten aan de Amerikaanse entertainmentwebsite TMZ. President Barack Obama mag van Griffith zijn baan echter behouden. "De president moet niet worden ontslagen. Hij is geweldig."

De Amerikaanse overheid is al sinds begin deze week op slot, wegens onenigheid tussen de Democraten en de Republikeinen.

[Bundesliga] Borussia Dortmund verliest bij Gladbach

Borussia Dortmund heeft zaterdag voor de eerste keer dit seizoen een Bundesligaduel verloren. Borussia Mönchengladbach versloeg de kampioen van 2012 in eigen huis met 2-0 door late goals van Max Kruse (strafschop) en Raffael. Dortmund-verdediger Mats Hummels veroorzaakte de penalty in de tachtigste minuut en werd van het veld gestuurd.

De geelzwarten blijven op negentien punten staan. Als Bayern München later zaterdag minimaal een punt pakt tegen nummer drie Bayer Leverkusen, gaat de Rekordmeister alleen aan kop. Gladbach, waar Roel Brouwers inviel en Luuk de Jong op de bank bleef, klimt naar een gedeelde vierde plek met dertien punten.

Schalke 04 boekte zonder de geblesseerde Klaas-Jan Huntelaar een 4-1 overwinning op FC Augsburg. De ploeg van aanvoerder Paul Verhaegh begon met een goal van Sascha Mölders nog uitstekend aan het duel in Gelsenkirchen.

Een rode kaart voor oud-AZ'er Ragnar Klavan, een rake strafschop van Kevin-Prince Boateng en treffers van Adam Szalai (2x) en Max Meyer draaiden de wedstrijd echter om in het voordeel van Schalke. De ploeg bevindt zich met elf punten, één meer dan Augsburg, in de subtop.

Braunschweig pakte voor het eerst dit seizoen drie punten en verliet de laatste plek. De promovendus won met 2-0 op bezoek bij VfL Wolfsburg, dat op negen punten blijft staan. Braunschweig heeft er vier. SC Freiburg bezet nu de laatste plek.

VfB Stuttgart en Werder Bremen speelden in Stuttgart met 1-1 gelijk. Eljero Elia, die vorige week nog twee keer scoorde, kon zijn stempel dit keer niet drukken en werd kort voor tijd gewisseld. Ook FSV Mainz en Hoffenheim deelden de punten: 2-2.

Yuri van Gelder grijpt naast medailles op WK turnen

Yuri van Gelder heeft zaterdag naast een medaille gegrepen op het WK turnen in Antwerpen. De 30-jarige Brabander kwam op ringen tot een score van 15,533, waarmee hij als vijfde eindigde.

Van Gelder veroverde in 2005 al eens de wereldtitel en pakte later ook nog een zilveren en bronzen WK-medaille. Hij was bovendien driemaal Europees kampioen. Zijn laatste succes op een internationaal toernooi dateert echter alweer van 2009.

Na een schorsing vanwege cocaïnegebruik verloopt de loopbaan van de voormalige Lord of the Rings moeizaam. Bij het vorige WK, in 2011 in Tokyo, eindigde hij ook als vijfde. Daardoor miste hij deelname aan de Olympische Spelen in Londen.

De wereldtitel ging in België naar de Braziliaan Arthur Nabarrete Zanetti met een score van 15,800. De Rus Aleksandr Balandin (15,733) pakte het zilver, voor de Amerikaan Brandon Wynn (15,663).

Boogschutter Schloesser verovert wereldtitel

Boogschutter Mike Schloesser is zaterdag in het Turkse Belek wereldkampioen geworden op het onderdeel compound. De 19-jarige Nederlander versloeg in de finale van het niet-olympische onderdeel de Fransman Pierre-Julien Deloche met 146-141. Het is voor Schloesser de eerste gouden plak op een WK voor senioren. Twee jaar geleden pakte hij met het Nederlandse team al wel eens de wereldtitel bij de junioren.

Het Nederlandse vrouwenteam veroverde eerder zaterdag zilver op het compoundonderdeel, waarbij met een speciale boog wordt geschoten. In de finale ging Oranje met 229-215 onderuit tegen Colombia. In de halve eindstrijd had de ploeg nog afgerekend met Frankrijk.

Ambtenaren VS gewoon doorbetaald

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft zaterdag unaniem een wet aangenomen die garandeert dat ambtenaren die als gevolg van het sluiten van de overheid naar huis zijn gestuurd gewoon doorbetaald krijgen. Het Witte Huis steunt de wet en ook de Senaat zal deze te zijner tijd vrijwel zeker aannemen.

"Dit is niet hun fout en zij zouden er dan ook niet onder moeten lijden", aldus de Democratische afgevaardigde Elijah Cummings. "Deze wet is het minste dat we konden doen. Onze hardwerkende ambtenaren mogen niet lijden onder politieke spelletjes en de ideologische oorlogvoering van de Republikeinen."

Volgens de groep Belastingbetalers voor Gezond Verstand toont de wet en het gemak waarmee deze is aangenomen de 'stupiditeit van de shutdown'. Die werd immers veroorzaakt omdat Republikeinen en Democraten in het Congres het niet eens konden worden over de financiering van de overheid.

Sijsling bereikt in Bergen eerste finale dit jaar

Igor Sijsling heeft zich geplaatst voor de finale van het challengertoernooi in het Belgische Bergen. De als derde geplaatste Nederlander rekende zaterdag in de halve eindstrijd af met Andreas Beck uit Duitsland. Het werd 6-4, 5-7 en 6-4 voor Sijsling, die liefst twintig aces sloeg tegenover twee van zijn opponent.

De 26-jarige Amsterdammer neemt het zondag op tegen de winnaar van de partij tussen de als eerste geplaatste Tsjech Radek Stepanek en Marc Gicquel uit Frankrijk. Voor Sijsling, die zijn tweede challenger van het jaar speelt, is het zijn eerste finaleplaats van het seizoen.

FOK!filmtip van de dag: The Losers (2010)

Elke dag zijn er wel meerdere films op de televisie te zien. Maar welke film moet er nou echt worden gezien? FOK!film geeft elke dag een overzicht van de beste films. Valt er vandaag nog wat te zien? Je leest het op FOK!

The Losers

Voor de FOK!filmtip van de dag gaan we vandaag voor de explosieve actiefilm The Losers, die vanavond om 22.00 uur te zien is op Veronica. Een groep Amerikaanse commandos (Jeffrey Dean Morgan, Chris Evans, Idris Elba, Columbus Short en Óscar Jaenada) gaan voor een geheime missie naar Bolivia, maar komen tot ontdekking dat er iemand in hun eigen regering zit die hun dood wil hebben. Ze faken hun eigen dood en zweren om wraak te nemen. Daarbij worden ze geholpen door de mysterieuze Aisha (Zoe Saldana).

The Losers 1

The Losers is een fijne film, geregisseerd door Sylvain White en gebaseerd op de gelijknamige strip van Andy Diggle en Mark Simpson. White had eerder al naam gemaakt met films als I'll Always Know What You Did Last Summer (2006) en Stomp the Yard (2007), maar zou zich na The Losers vooral bezighouden met tv-series zoals CSI: Miami, Hawaii Five-O en Covert Affairs. Een heerlijk stuk vermaak, dat wel wat doet denken aan een combinatie van The Expendables en The A-Team. Ouderwets genieten van een knallende actiefilm op tv.

The Losers 2

Ook meehelpen aan de FOK!filmtip? Meld je aan als redacteur nieuws voor FOK!film. Stuur een bericht met motivatie naar film@fok.nl!

Man hakt ex om

Een man heeft zaterdagmiddag in Amsterdam-Noord zijn ex-vrouw ernstig verwond met een hakbijl. Dat meldt de Amsterdamse zender AT5. Een politiewoordvoerder kan alleen bevestigen dat een vrouw is aangevallen, maar wil verder niets vertellen over de zaak om privacyredenen.

AT5 meldt op basis van omstanders dat de man en vrouw ruzie hadden. De vrouw zou bij het incident op de Druivenstraat zware verwondingen hebben opgelopen aan haar hoofd. De dader zou zijn opgepakt.

Obama: Iran nog jaar verwijderd van kernwapen

Amerikaanse inlichtingendiensten denken dat het nog een jaar of langer duurt voor Iran in staat is een kernwapen te maken. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama vrijdag in een interview met Associated Press gezegd. Obama zei voorts optimistisch te zijn over de bloeiende diplomatieke betrekkingen tussen de Verenigde Staten en Iran.

Obama sprak vorige week per telefoon met de Iraanse president Hasan Rouhani. Het was het eerste directe contact tussen leiders van beide landen in 36 jaar tijd. "Rouhani herhaalde zijn standpunt dat hij de betrekkingen met de rest van de wereld kan verbeteren", aldus Obama. "En tot dusverre zegt hij veel rake dingen. En de vraag is, kan hij die ook waarmaken?"

Rouhani is niet de enige besluitvormer, aldus de Amerikaanse president. "Hij is zelfs niet de uiteindelijke persoon die beslissingen neemt." De hoogste leider in Iran is ayatollah Ali Khamenei. Dat bleek zaterdag nog maar eens toen Khamenei via zijn website een oordeel velde over het bezoek van Rouhani aan New York. De geestelijke zei overwegend tevreden te zijn, maar sprak ook van enkele 'ongepaste' aspecten. Waarschijnlijk doelde hij op het telefoongesprek met Obama, dat onder conservatieve elementen in Iran minder goed werd ontvangen dan bijvoorbeeld in het Westen.

Over de oorlog in Afghanistan, die wat betreft de westerse rol in het conflict op zijn einde loopt, zei Obama dat hij overweegt troepen in het land achter te laten. Daar is wel overeenstemming met de Afghaanse regering voor nodig, zei hij. Anders worden alle Amerikaanse militairen zoals afgesproken eind volgend jaar teruggetrokken.

Patricia Paay altijd welkom bij Adam Curry

Patricia Paay en Adam Curry gaan weer heel goed met elkaar om. "De pijn is over", zegt de bejaarde blondine zaterdag in De Telegraaf. In 2009 werd bekend dat hun huwelijk op de klippen was gelopen, omdat de presentator was gevallen voor actrice Micky Hoogendijk.

Paay sprak Curry onlangs nog over de telefoon. "Ik grapte: als de crisis hier nog erger wordt, kom ik gezellig bij jullie wonen. Hij riep: je bent altijd welkom", vertelt de vieze diva. "Nee, Adam en ik gaan nu heel goed met elkaar om."

Obama vertrouwt op hoger schuldenplafond

De Amerikaanse president Barack Obama is bereid tot overleg met de Republikeinen over zaken als gezondheidszorg, vermindering van het begrotingstekort en het verlagen van de uitgaven. Daar moet dan wel tegenover staan dat de Republikeinen moeten meewerken aan het opstarten van de overheid en het verhogen van het schuldenplafond. Dat zei Obama vrijdag in een vraaggesprek met Associated Press.

Sommige Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden eisen concessies van Obama op het gebied van de gezondheidszorg in ruil voor hun steun voor het financieren van de overheid. Zij willen bovendien dat er extra wordt bezuinigd voordat het schuldenplafond wordt verhoogd.

Op 17 oktober bereiken de Verenigde Staten dat schuldenplafond. Er kan dan niet meer geleend worden, waardoor het risico ontstaat dat het land niet meer aan zijn betaalverplichtingen kan voldoen. Zover zal het echter niet komen, denkt Obama

Het interview volgde enkele dagen op het sluiten van de overheid maandag. Het Congres kon geen overeenstemming bereiken over financiering van de overheid, waardoor achthonderdduizend ambtenaren gedwongen naar huis moesten worden gestuurd. Nationale parken gingen dicht en openbare diensten waren niet langer beschikbaar.

Obama herhaalde zijn weigering water bij de wijn te doen en de Republikeinen in het Huis tegemoet te komen om de overheid weer aan de praat te krijgen. "Er zijn genoeg stemmen in het Huis van Afgevaardigden om ervoor te zorgen dat de overheid vandaag weer opgestart kan worden", zei hij.

De deadline om over financiering van de overheid tot een vergelijk te komen verliep maandagnacht. Dinsdag trad een deel van de nieuwe zorgwet - 'Obamacare' - in werking en konden Amerikanen een zorgverzekering afsluiten, zoals onder de wet verplicht is. Dit stuit veel Republikeinen tegen de borst en daarom hoopten zij wijziging van de zorgwet af te kunnen dwingen in ruil voor hun steun voor de overheidsfinanciën.

In de eerste dagen was de belangstelling voor het afsluiten van een verzekering zo groot dat websites de grote toename van internetverkeer niet aankonden. Volgens Obama overtreft de belangstelling alle verwachtingen. Hij beloofde dat medewerkers van de regering onafgebroken zullen werken om de wachttijd tot een minimum te beperken.

Vrouw jat bloemen van graven

Een 61-jarige vrouw uit Terneuzen heeft bekend dat zij achter een flink aantal diefstallen van bloemen van een begraafplaats in haar woonplaats zit. Tussen 2009 en dit jaar werden in totaal zestien aangiften gedaan van diefstal van bloemen en planten van graven en de urnenmuur op de begraafplaats aan de Bellamystraat.

De diefstal van de bloemen heeft volgens de politie een grote impact op de nabestaanden gehad. De vrouw werd op heterdaad betrapt. Ze ontkende de diefstallen aanvankelijk, maar omdat ze wroeging kreeg meldde zij zich de volgende dag nogmaals bij de politie.

De vrouw heeft bekend verschillende keren bloemen en planten van de begraafplaats mee te hebben genomen. Tegen haar wordt proces-verbaal opgemaakt. De dievegge zal zich uiteindelijk tegenover een rechter moeten verantwoorden.

Halina Reijn is homobeschermer

Toneelgroep Amsterdam heeft zich vrijdagavond uitgesproken tegen het Russische verbod op de verspreiding van 'homopropaganda'. Na afloop van de voorstelling De Russen! in Sint-Petersburg lazen de leden van het gezelschap, onder wie Halina Reijn, een brief voor.

"Wij willen een hart onder de riem steken van wie te lijden heeft onder die wetten. En wij willen iedereen die ze goedkeurt smeken om zijn standpunt te herzien", luidt een passage uit de brief. "Een steunbetuiging enerzijds. Anderzijds een uitnodiging om, alstublieft, onnodig kwetsende wetten te herzien."

"Absurde avond in Rusland", laat Reijn weten via Twitter. "We hebben een brief voorgelezen aan het publiek in verband met homohaat, die een heftige reactie losmaakte", aldus de actrice. "Ik stond te trillen op mijn benen."

Stoffelijke resten Limburg inderdaad van een mens

De stoffelijke resten die vrijdagmiddag door voorbijgangers langs de oevers van een visvijver in het Limburgse Stevensweert werden gevonden, zijn inderdaad van een mens. De politie gaat uit van een misdrijf.

Het lichaam werd aangetroffen in een ton aan de rand van het water. De identiteit van het slachtoffer is nog onbekend, meldt de politie zaterdag. Volgens de politie is er geen verband met recente vermissingen in Limburg.

Zaterdagochtend is in de omgeving van de vindplaats naar sporen gezocht. De mobiele eenheid doorzocht de waterkant en het erachter gelegen natuurgebied. Ook doorzocht een duikteam van de marine het water rond de vindplaats. De politie wil vooralsnog niets zeggen over de resultaten van de zoekactie.

500 deelnemers Greenpeace-mars

Ongeveer vijfhonderd mensen hebben zaterdag in Den Haag meegelopen in een mars om solidariteit te tonen met de bemanning van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise. De demonstratie is volgens een woordvoerder van Greenpeace zonder incidenten verlopen.

De demonstratie begon bij de Russische ambassade, waarna de deelnemers naar het Vredespaleis liepen. Daar hield onder anderen Hedy d'Ancona een toespraak.

De Arctic Sunrise, die onder Nederlandse vlag vaart, werd ruim twee weken geleden geënterd door de Russische kustwacht. De dertig opvarenden, onder wie twee Nederlanders, werden gearresteerd.

De actievoerders wilden protesteren tegen een boorplatform van Gazprom in het Noordpoolgebied. Na hun arrestatie werd besloten dat de opvarenden in ieder geval nog twee maanden vast mogen worden gehouden. Alle dertig zijn inmiddels aangeklaagd voor piraterij.

De activisten, die vastzitten in Moermansk, kunnen tot vijftien jaar cel krijgen. Ze komen uit zeventien verschillende landen, waaronder Argentinië, Australië, Brazilië, Canada, Denemarken, Frankrijk, Italië, Zweden en de VS.

'Shutdown leidt tot imagoschade'

De sluiting van de Amerikaanse overheid en de politieke twisten die zowel aanleiding als gevolg daarvan zijn, hebben negatieve gevolgen voor het imago van de Verenigde Staten in het buitenland. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry zaterdag op Bali gezegd. Kerry weigerde de politieke impasse echter een teken van zwakte te noemen.

"Ik denk dat degenen die (een oplossing, red.) in de weg staan lang en diep moeten nadenken over de boodschap die we de rest van de wereld sturen, namelijk dat we onze zaakjes niet op de rails kunnen krijgen", zei Kerry in de marge van de Asia Pacific Economic Cooperation.

De steun op het gebied van veiligheid aan belangrijke bondgenoten zoals Israël kan door de shutdown in het gedrang komen, aldus Kerry. Bureaus die toezien op de handhaving van sancties, bijvoorbeeld tegen Iran, moeten hun personeel naar huis sturen. Desondanks 'blijven we aan onze verantwoordelijkheden en betrokkenheid met de wereld voldoen', benadrukte de minister.

Deze tegenstrijdige woorden tonen de dubbelzijdigheid van de boodschap van de VS. Enerzijds wordt verkondigd dat de nationale veiligheid door de shutdown gevaar loopt, anderzijds wordt bondgenoten meegedeeld dat hier geenszins sprake van is.

Kerry vervangt bij de APEC president Barack Obama, die in Washington wil blijven om aan oplossing voor de shutdown te werken. De minister reist later nog door naar Brunei, Maleisië en de Filipijnen.

Het thuisblijven van Obama wordt door sommige commentatoren ook bestempeld als zwaktebod. Niet alleen lijkt het erop dat minder belang wordt gehecht aan de regio, zeggen zij, concurrent China wordt zo bovendien de kans geboden zich dieper in het Aziatisch-Pacifische gebied te nestelen. De Chinese president Xi Jinping bezocht Indonesië en Maleisië wel en zegde steun toe aan beide landen, ook al krijgt China veel kritiek te verduren vanuit de regio.

Kerry wil ondertussen niet van zwakte weten. "Ik geloof niet dat iemand vindt dat dit een moment van zwakte is. Er is geen leider die niet dezelfde beslissing zou hebben genomen als hij zich voor een dergelijke binnenlandse uitdaging gesteld had gezien."

"Dit is een tijdelijk iets", aldus de minister. "Natuurlijk, als het langer duurt of weer gebeurt, gaan mensen hun vraagtekens plaatsen bij de bereidheid of het vermogen van de Verenigde Staten om op koers te blijven, maar dat is niet het geval."

Zionisten slopen olijfbomen

Vandalen uit een Israëlische nederzetting op de Westelijke Jordaanoever hebben meer dan honderd olijfbomen vernield. Dat heeft de Palestijnse boer Yasser Fukha zaterdag gezegd.

In totaal zijn 129 bomen vernield, aldus Fukha. De boer zag bewoners van de nederzetting Shavei Shomron in de buurt van zijn boerderij rijden en ontdekte later de bomen, ontworteld en vernield.

De vernielingen zijn toegebracht aan het begin van de Palestijnse olijfoogst, die veertig dagen duurt. De oogst is voor de Palestijnen niet alleen een moment om de (financiële) vruchten van het werk te plukken, maar staat ook symbool voor de band van de boer met zijn land. Ieder jaar worden echter olijfbomen doelwit van de vernielzucht van kolonisten, zeggen de Palestijnen.

De Israëlische politie liet weten dat een onderzoek wordt ingesteld.

Ingmar Heytze wint Vlaamse poëzieprijs

Ingmar Heytze heeft met zijn dichtbundel Ademhalen Onder de Maan de Hugues C. Pernathprijs 2013 gewonnen. De Nederlandse dichter nam de Vlaamse poëzieprijs ter waarde van vierduizend euro zaterdag in ontvangst in Antwerpen.

Naast Heytze waren ook de Nederlanders Ester Naomi Perquin en Mustafa Stitou genomineerd. Ook de Vlaamse Lies van Gasse was kanshebber voor de tweejaarlijkse prijs voor Nederlandstalige dichters tot 43 jaar oud.

De leeftijdsgrens heeft te maken met naamgever Hugues C. Pernath - geboren als Hugo Wouters - die vlak voor zijn 44e verjaardag overleed. Onder de eerdere winnaars zijn Ramsey Nasr en Alfred Schaffer.

Khamenei niet helemaal tevreden over Rouhani

De hoogste Iraanse leider ayatollah Ali Khamenei steunt de handreiking naar het Westen van president Hasan Rouhani, maar noemde sommige aspecten van Rouhani's reis naar New York vorige maand 'niet gepast'. Dat blijkt uit opmerkingen van Khamenei die zaterdag op zijn website, khamenei.ir, zijn geplaatst.

Conservatieve elementen in Iran, waaronder bevelhebbers van de Revolutionaire Garde, waren niet blij met het telefoongesprek dat Rouhani in New York met de Amerikaanse president Barack Obama voerde. Het was het eerste directe contact tussen leiders van beide landen in 36 jaar, maar Rouhani ging volgens hen te ver.

Khamenei noemt de Verenigde Staten 'onbetrouwbaar'. Eerder liet hij weten niet tegen directe onderhandelingen met de VS te zijn, maar hij toonde zich er niet optimistisch over.

"We steunen de diplomatieke stappen van de regering, waaronder de reis naar New York, omdat we vertrouwen hebben", aldus Khamenei. "Maar sommige dingen die tijdens de reis naar New York zijn gebeurd zijn niet gepast."

"We zijn sceptisch over de Amerikanen en hebben geen enkel vertrouwen in hen. De Amerikaanse regering is onbetrouwbaar, arrogant, onlogisch en een breker van beloftes. Het is een regering die in de ban is van het zionistische netwerk", zei de ayatollah.

[PL] City in eigen huis te sterk voor Everton

Manchester City heeft zaterdag in het Etihad Stadium met 3-1 gewonnen van Everton. Chelsea-huurling Romelu Lukaku opende de score namens Everton in de zestiende minuut, maar Alvaro Negredo schoot City een minuut later alweer naar 1-1. Een treffer van Sergio Aguero en een eigen goal van doelman Tim Howard zorgde voor een zege voor de Citizens, die Everton voorbijstreven op de ranglijst van de Premier League.

Nadat Lukaku Everton enigszins verrassend op voorsprong had gezet, vond Negredo het doel na een fraaie steekpass van Yaya Touré. Aguero scoorde vlak voor rust de 2-1, waarna City op gelukkige wijze op een ruimere voorsprong kwam. De Argentijn schoot een strafschop tegen de paal, maar via Howard belandde de bal alsnog in het doel.

City is met zeventien goals de meest productieve ploeg in de Premier League. De equipe van trainer Manuel Pellegrini staat, met een duel meer gespeeld dan de concurrentie, gedeeld tweede met dertien punten. Everton heeft een punt minder. John Heitinga zat de hele wedstrijd op de bank bij de Liverpudlians.

Djokovic stuit op Nadal in finale Beijing

Novak Djokovic heeft de finale van het ATP-toernooi in Beijing bereikt. De Serviër, die zijn eerste plaats op de wereldranglijst kwijtraakt aan Rafael Nadal, was zaterdag met 6-4 en 6-2 te sterk voor Richard Gasquet. De Fransman nam in de eerste set nog wel een break voorsprong, maar Djokovic stelde snel orde op zaken.

De 26-jarige Djokovic neemt het zondag op tegen Nadal, die zich ten koste van de Tsjech Tomas Berdych voor de eindstrijd plaatste. De Spanjaard zag zijn tegenstander eerder op de dag met een rugblessure opgeven. Door zijn finaleplaats neemt Nadal de nummer één-positie over van de Serviër, die de ranglijst sinds 4 juli 2011 aanvoerde.

Djokovic kan op het Chinese hardcourt zijn vierde titel van het jaar veroveren, nadat hij onder meer de beste was op de Australian Open. De teller van Nadal staat al op tien toernooizeges.

Netteb komt ten val in sprongfinale op WK

Voor Chantysha Netteb is de sprongfinale op het WK turnen in Antwerpen uitgelopen op een deceptie. De pas 16-jarige Nederlandse kwam in haar eerste sprong bij de landing ten val en blesseerde daarbij haar rechterknie. Ze moest met een brancard worden afgevoerd.

Netteb, die debuteerde op de mondiale titelstrijd, kreeg voor haar sprong nog een score van 13,900, maar eindigde wel als achtste en laatste. De Amsterdamse is de Europees juniorenkampioene van vorig jaar. Ze ging eerder niet door naar de meerkampfinale. Ze eindigde als 35e.

De Amerikaanse McKayla Maroney prolongeerde haar wereldtitel op de sprong. Ze troefde landgenote Simone Biles, die vrijdag de beste was op de meerkamp, en Hong Un Jong uit Noord-Korea af.

Alonso woest over slechte banden

Fernando Alonso heeft forse kritiek op Pirelli, de bandenleverancier in de Formule 1. Volgens de coureur van Ferrari zijn de banden van slechte kwaliteit.

"Deze banden gaan nog geen 5 kilometer mee. Dat is niet normaal", aldus Alonso vandaag na de kwalificatierace voor de Grand Prix van Zuid-Korea. "Als je even aanzet, zijn ze versleten. De kwaliteit is beneden de maat." Alonso zei er wel direct achteraan dat de banden niet de oorzaak zijn van de teleurstellende zesde tijd die hij vandaag reed. "Dat die banden niet goed zijn, kan iedereen zien. Maar iedereen rijdt op deze banden, dus is het een kwestie van aanpassen."

Kwakzalversprijs naar zorgverzekeraars

Een samenwerkingsverband van vijf grote zorgverzekeraars krijgt dit jaar de Meester Kackadorisprijs. Die prijs kent de Verenging tegen Kwakzalverij jaarlijks toe aan een persoon of instelling die de kwakzalverij het meest bevorderd heeft.

VGZ, ONVZ, Achmea, Menzis en CZ verdienen de prijs volgens de vereniging omdat zij eigen opleidingsnormen stellen voor alternatieve behandelaars en zo het grote publiek zouden misleiden. De opleiding voor alternatieve behandelaars wordt volgens de vereniging echter beoordeeld door een private onderneming, die geen wettelijke bevoegdheid heeft.

Vorig jaar won De Triodos Bank de kwakzalversprijs. De bank zou investeren in verschillende antroposofische projecten.

Namen enkele moslimterroristen Kenia bekend

De namen van vier moslimextremisten die twee weken geleden deelnamen aan een terreuraanval op een winkelcentrum in de Keniaanse hoofdstad Nairobi zijn bekend. Dat heeft een woordvoerder van het Keniaanse leger zaterdag gezegd.

Behalve de namen Abu Baara al-Sudani, Omar Nabhan, Khattab al-Kene en Umayr is niets meegedeeld over de identiteit van de opstandelingen.

Matt Bryden, voormalig hoofd van de waarnemersgroep van de Verenigde Naties voor Somalië liet weten dat Al-Kene en Umayr bekende leden zijn van Al-Hijra, een Keniaanse extremistische groepering met banden met Al-Shabab. Nabhan is mogelijk verwant aan Saleh Ali Saleh Nabhan, een leider van Al-Qaida die in 2009 door Amerikaanse commando's werd gedood, zei Bryden.

Kabinet wil snel een akkoord

Alles is er nu op gericht dat de coalitie en de oppositie volgende week tot een akkoord komen. Dat zei partijleider van GroenLinks Bram van Ojik zaterdag in het radioprogramma Spijkers met Koppen. De kans dat het tussen GroenLinks en de rest van de mensen aan tafel tot een akkoord komt, acht Van Ojik echter niet groot.

De coalitiepartijen VVD en PvdA praten maandagmiddag verder met de overgebleven oppositiepartijen D66, GroenLinks, ChristenUnie en SGP over steun aan de begroting voor volgend jaar. Het CDA en 50Plus trokken zich donderdag terug van de onderhandelingstafel.

Hoewel volgens Van Ojik voor het kabinet geldt dat hoe meer partijen er aan tafel zitten hoe meer kanten ze op kunnen, was het inmiddels wel eens tijd dat zou worden gekozen. "Zo langzamerhand was de tijd van pappen en nathouden voorbij", zei hij over het vertrek van het CDA. "Ik zit in ieder geval nog aan tafel."

De fractieleider gaf aan dat zolang hij nog het gevoel heeft dat punten die GroenLinks belangrijk vindt, zoals vergroening, eruit kunnen worden gesleept, blijft Van Ojik zitten, gaf hij aan. "Dan blijf ik rustig zitten totdat iemand me wegstuurt."

Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (PvdA) hamert er tot nu toe op dat het totale bezuinigingsbedrag niet lager mag uitvallen dan zes miljard euro. Daarmee zou GroenLinks echter nooit akkoord gaan, gaf Van Ojik aan. Over die zes miljard is de afgelopen weken volgens hem echter weinig of niet gesproken. "Dat is op zich positief." Als de zes miljard toch uit de hoge hoed wordt getoverd, is GroenLinks echter weg, waarschuwt Van Ojik.

Van Ojik acht het wel mogelijk dat tussen GroenLinks en de andere partijen een akkoord wordt bereikt. "Maar die kans is niet heel groot. Maar zolang ik denk dat een aantal zaken die belangrijk zijn gerealiseerd kunnen worden, probeer ik dat."

Als het tot een goed resultaat komt, is Van Ojik van plan het akkoord aan de leden voor te leggen. "Als er een mogelijkheid is van een akkoord en het lijkt mij een goed akkoord, dan zal ik nooit eerder tekenen dan nadat de leden zich erover hebben kunnen uitspreken. Dat kan tegenwoordig heel mooi met de mobiele telefoon en internet. We hebben 23 duizend leden, binnen 48 uur schijnen we die allemaal te kunnen raadplegen."

Ajax mist ook Duarte tegen FC Utrecht

Ajax moet het zondag in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht doen zonder Lerin Duarte. De aanvallende middenvelder heeft nog te veel last van een enkelblessure die hij dinsdag opliep in het Champions Leagueduel tegen AC Milan (1-1). Tobias Sana vervangt hem.

De Zweed is voor de zekerheid als negentiende speler aan de selectie toegevoegd omdat sommige spelers lichte klachten en overbelastingsverschijnselen hebben, meldt Ajax vandaag. Trainer Frank de Boer beslist morgen welke achttien spelers bij de definitieve selectie zitten.

Centrumverdediger Niklas Moisander raakte net als Duarte geblesseerd tegen Milan en is er tegen Utrecht niet bij. Mike van der Hoorn, die afgelopen zomer overkwam van Utrecht, speelt in zijn plaats.

Meneer Kaktus blij met zijn jonge meisje

Peter Jan Rens vindt de onbalans in zijn relatie positief. De vriendin van de 62-jarige presentator, Virginia, is 42 jaar jonger. "Volgens sommige mensen is deze relatie onkuis. Dat is flauwekul natuurlijk, maar het is wel een botsing van generaties", zegt hij zaterdag in Trouw.

Virginia snapt soms helemaal niets van hem, geeft Rens toe. "En ik snap ook niet altijd wat er in haar omgaat, maar die onbalans is juist goed", vindt hij. "Normaal gesproken stabiliseert zo'n heftige verhouding na een tijdje, die fase duurt ongeveer drie jaar en dan wordt het zo'n mannetje-vrouwtje-spel, precies zoals het hoort."

"Je moet er dus eigenlijk voor zorgen dat je in een onbalans zit, want dan blijf je lopen, dan blijf je zoeken", motiveert de presentator. "De onbalans in de relatie van Virginia en mij kan de garantie van een gelukkig huwelijk zijn."

Rens en zijn Virginia trouwen volgend jaar op 1 januari. Later doen ze dat nog eens dunnetjes over in Las Vegas.

Grieks protest tegen antihomowet

Enkele tientallen demonstranten hebben zaterdag in Athene vreedzaam actie gevoerd tegen het Russische verbod op de verspreiding van 'homopropaganda'. Zij deden dat op het moment dat het olympisch vuur door het centrum van de Griekse hoofdstad werd gedragen.

De activisten zwaaiden vanaf de trappen van het Akropolismuseum met regenboogvlaggen en protestborden met teksten als 'Homofobie zit niet in de olympische gedachte' en 'Liefde is geen propaganda'.

De 22e Olympische Winterspelen worden in februari in het Russische Sotsji gehouden.

Williams via Radwanska eenvoudig naar finale

Serena Williams heeft zich overtuigend geplaatst voor de finale van het WTA-toernooi in Beijing. De als eerste geplaatste Amerikaanse had geen kind aan de Poolse Agnieszka Radwanska (3). Het werd 6-2 en 6-2 voor Williams, die het zondag in de eindstrijd opneemt tegen Jelena Jankovic.

Williams jaagt tegen de Servische, die als achtste is ingeschaald, op haar tiende titel van het seizoen en de 56e in haar loopbaan. De 32-jarige wereldranglijstaanvoerder mocht dit jaar onder meer Roland Garros en de US Open bijschrijven op haar palmares. Ze sloot al 72 partijen winnend af.

Jankovic rekende in de andere halve finale op het Chinese hardcourt af met Petra Kvitova (9). Ze was met 6-7 (7), 6-1 en 6-1 te sterk voor de Tsjechische. De 28-jarige Jankovic veroverde tot dusver dertien titels. Van de tien eerdere ontmoetingen met Williams won ze er vier.

Hogenkamp verder in kwalificatie Osaka

Richel Hogenkamp is doorgedrongen tot de tweede kwalificatieronde van het WTA-toernooi in het Japanse Osaka. De Nederlandse tennisster was zaterdag met 6-0 en 7-6 (5) te sterk voor thuisspeelster Junri Namigata, de mondiale nummer 251. Hogenkamp staat 176e op de wereldranglijst.

De 21-jarige Doetinchemse stuit in haar volgende partij op de Australische Anastasia Rodionova, die de 147e plaats bezet op de WTA-ranking. Ze moet nog twee wedstrijden winnen om het hoofdschema te bereiken.

Hogenkamp probeert zich voor de derde keer in korte tijd door de kwalificaties van een WTA-toernooi heen te slaan. In China deed ze dat met succes in Guangzhou en Ningbo.

Europees kampioene Golovkina betrapt op doping

Europees kampioene Olga Golovkina is door de Russische atletiekbond voor twee jaar geschorst vanwege doping. Dat meldt het persbureau Ria Novosti zaterdag. De 26-jarige Russin testte op 16 juli bij een controle buiten de wedstrijden om positief op een anabole steroïde. De schorsing loopt 1 augustus 2015 af.

Golovkina won vorig jaar goud op de 5000 meter bij het EK in het Finse Helsinki. Door de schorsing kan ze haar titel volgend jaar niet verdedigen in Zürich. Ze deed op dezelfde afstand ook mee aan de Olympische Spelen in Londen, waar ze als negende eindigde. Golovkina is al de 32e Russische atleet die dit jaar wordt bestraft voor dopinggebruik.

[F1] Uitslag kwalificatie Zuid-Korea

Sebastian Vettel begint zondag bij de Grand Prix van Zuid-Korea van poleposition. De Duitse Formule 1-coureur van Red Bull klokte zaterdag de snelste tijd in de kwalificatie op het circuit van Yeongam. De wereldkampioen was met een tijd van 1:37.202 minuut ruim twee tiende sneller dan de Brit Lewis Hamilton van Mercedes.

Het is voor de 26-jarige Vettel de derde poleposition op rij. In Italië en Singapore vertrok hij ook al van de eerste startplek. De klassementsleider heeft met zes races te gaan een voorsprong van zestig punten op zijn belangrijkste uitdager Fernando Alonso. De Spanjaard van Ferrari begint zondag van de vijfde plaats.

Alonso moet ook Lotus-coureur Romain Grosjean en Mercedes-rijder Nico Rosberg voor zich dulden. Mark Webber klokte eigenlijk de derde tijd, maar de Australische ploeggenoot van Vettel wordt tien plaatsen teruggezet. Die straf kreeg hij omdat hij in Singapore bij het uitrijden na de race een ongeoorloofde lift aannam van Alonso.

De Nederlander Giedo van der Garde eindigde in de kwalificaties als twintigste in zijn Caterham. Zijn teamgenoot Charles Pic was nipt sneller en werd negentiende.

Uitslag kwalificatie

# Rijder Team Tijd Ronden
1. Sebastian Vettel Red Bull 01:37.202 13
2. Lewis Hamilton Mercedes 01:37.420 16
3. Mark Webber Red Bull 01:37.464 13
4. Romain Grosjean Lotus 01:37.531 14
5. Nico Rosberg Mercedes 01:37.679 16
6. Fernando Alonso Ferrari 01:38.038 17
7. Felipe Massa Ferrari 01:38.223 16
8. Nico Hülkenberg Sauber 01:38.237 17
9. Esteban Gutiérrez Sauber 01:38.405 15
10. Kimi Räikkönen Lotus 01:38.822 17
11. Sergio Perez McLaren 01:38.362 14
12. Jenson Button McLaren 01:38.365 14
13. Daniel Ricciardo Toro Rosso 01:38.417 14
14. Adrian Sutil Force India 01:38.431 15
15. Paul di Resta Force India 01:38.718 15
16. Jean-Eric Vergne Toro Rosso 01:38.781 13
17. Valtteri Bottas Williams 01:39.470 8
18. Pastor Maldonado Williams 01:39.987 8
19. Charles Pic Caterham 01:40.864 6
20. Giedo van der Garde Caterham 01:40.871 6
21. Jules Bianchi Marussia 01:41.169 6
22. Max Chilton Marussia 01:41.322 6

[NHL] Ottawa Senators nipt langs de Buffalo Sabres

De Ottawa Senators hebben vannacht nipt gewonnen van de Buffalo Sabres. In hun openingswedstrijd maakten ze twee minuten voor tijd de enige treffer van de wedstrijd.

Erik Karlsson scoorde de bevrijdende treffer na goed voorbereidend werk van Clarke MacArthur. MacArthur pikt de puck in zijn eentje op en hield goed het overzicht. Karlsson hoefde de puck alleen nog maar binnen te tikken. Zowel de Senators als de Sabres kregen veel kansen en een aantal powerplays. Beide goalies waren echter goed op dreef en de paal stond ook een aantal keer een goal in de weg. De Sabres verloren op deze manier ook hun tweede wedstrijd en zullen het in hun volgende wedstrijd tegen de Pittsburgh Penguins opnieuw moeilijk krijgen.

Overige uitslagen:

 

Thuis Uit Score
Carolina Hurricans Detroit Red Wings 2 - 3 (na overtime)
Columbus Blue Jackets Calgary Flames 3 - 4
New Jersey Devils New York Islanders 3 - 4 (na penalties)
Winnipeg Jets Los Angeles Kings 5 - 3
Colorado Avalanche Nashville Predators 3 - 1

Merkel wil Europese gastarbeiders

Duitsland heeft behoefte aan vaardige arbeidskrachten uit het buitenland om te voorkomen dat de Duitse concurrentiepositie wordt aangetast. Die migranten moeten vooral uit andere Europese landen komen. Dat heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel zaterdag gezegd.

Duitsland krijgt het verwijt dat het gebruikmaakt van de hoge werkloosheidscijfers elders in de EU door geschoolde arbeidskrachten te lokken. Het land heeft vanwege de vergrijzing jaarlijks tienduizenden ingenieurs, artsen en verpleegkundigen nodig.

Sinds 2012 probeerde het land geschoolde mensen van buiten de EU aan te trekken, maar dat bleek een gering succes. Vorig maakten nog geen 2600 mensen gebruik van deze mogelijkheid.

[MLB] Pittsburgh Pirates nemen revanche op de St. Louis Cardinals

De Pittsburgh Pirates hebben revanche genomen door de St. Louis Cardinals met 1-7 te verslaan. De eerste wedstrijd tussen beide teams eindigde in 7-1 voor de Cardinals.

Zo trekken de Pirates de stand weer gelijk na een slechte start in de Division Series. Daar waar de Cardinals in de eerste wedstrijd slechts één inning nodig hadden om de wedstrijd op slot te gooien, moesten de Pirates het hebben van meerdere innings. De eindscore kwam tot stand over vijf innings, waarin Pittsburgh meerdere malen runs pakte. De Cardinals zetten daar slechts één run in de vijfde inning tegenover. 

Atlanta Braves – Los Angeles Dodgers

De Atlanta Braves hebben vannacht met 4-3 gewonnen van de Los Angeles Dodgers. Hiermee trokken ook zij de stand gelijk naar 1-1 in de series. De Braves stonden tot de achtste inning met 4-1 voor, maar zagen de Dodgers nog gevaarlijk terug komen. De defensie bleek echter sterk genoeg om de Dodgers slechts op twee runs te houden en zo de overwinning uit het vuur te slepen. 

Boston Red Sox – Tampa Bay Rays

De tweede wildcard winnaar, de Tampa Bay Rays, zijn overrompeld door de koploper van de American League, de Boston Red Sox. In Boston versloegen de Red Sox de Rays met liefst 12-2. 
Opvallend was dat de Red Sox slechts in drie innings aan scoren toe kwamen, namelijk de vierde, vijfde en achtste. Daarin scoorden ze echter zoveel runs dat er voor de Rays geen houden aan was. Daarmee maakten de Red Sox hun favorietenrol waar. Om 23.30 uur Nederlandse tijd staat de tweede game in deze serie op het programma.

Detroit Tigers – Oakland Athletics

De Detroit Tigers hebben een voorsprong genomen in hun serie tegen de Oakland Athletics. De Tigers wonnen met 3-2. De Tigers scoorden de drie runs al in de eerste inning. Een tijd lang leek het erop alsof dat de enige runs zouden zijn die het publiek te zien kreeg, maar in de achtste inning deden de Athletics nog wat terug. Het mocht echter niet baten want het bleven slechts bij twee runs.

Marokkanen opgepakt om Facebookfoto

Het posten van een intieme foto op Facebook is twee Marokkaanse tieners van 14 en 15 jaar duur komen te staan. De politie arresteerde de jongen en het meisje omdat ze elkaar op de foto een kus gaven, berichtte de BBC zaterdag.

Het stelletje had zich al zoenend laten fotograferen buiten hun school in de Marokkaanse stad Nador. Via Facebook belandde de foto bij een lokale krant, die de afbeelding afdrukte. Daarop arresteerde de politie het jonge stelletje wegens 'schending van de openbare zeden'.

De tieners verschijnen volgende week voor de jeugdrechter. De aanhouding leidt in Marokko tot de nodige ophef. Sympathisanten van de tieners voeren actie door zichzelf zoenend op de foto te laten zetten.

Johan Derksen haalt uit naar Peter R. de Vries

Johan Derksen vindt dat Peter R. de Vries zichzelf veel te serieus neemt. Dat zei de voetbaljournalist bij het in ontvangst nemen van de Herman Brood Award, een prijs van nieuwswebsite The Post Online bestemd voor rebelse mediafiguren.

Derksen kreeg vrijdagavond de eerste Herman Brood Award overhandigd. Hij hoopt dat de prijs volgend jaar in ieder geval niet naar de misdaadverslaggever gaat. "Ik gun het eigenlijk iedereen, behalve Peter R. de Vries. Die man heeft helemaal geen zelfspot, die neemt zichzelf zo serieus."

De Vries heeft volgens Derksen 'wel wat leuke misdaadprogrammaatjes gemaakt'. "Maar daarom ben je nog niet Jezus."

FOK!auto: Motormanagement

Elke moderne auto is tegenwoordig uitgevoerd met een motormanagementsysteem. Maar wat is dit nou precies en hoe werkt een motormanagementsysteem nou eigenlijk?

De motormanagementcomputer heeft vele benamingen tegenwoording, soms is de benaming ook afhankelijk van de functie. De meestvoorkomende afkortingen zijn;

  • ECM (Engine Control Module).
  • PCM (Powertrain Control Module, enkel gemonteerd indien de automaat ECU geïntegreerd zit in het motormanagement).
  • MMC (Motor Management Computer).
  • ECU (Engine Control Unit).
  • ECU (Electronic Control Unit).

Een ECM van een 1990 Isuzu Geo Storm GSi. (Bron:wikipedia)
Een Engine Control Module. (Bron: Wikipedia).

De ECM doet normaal gesproken onopvallend werk. Dit werk houdt in het zorgdragen voor een schone en efficiënte verbranding, zodat het milieu zo min mogelijk wordt belast. Motormanagementsystemen zijn normaal gesproken onderhoudsarm en aardig betrouwbaar. Maar zodra het mis gaat zijn er, afhankelijk van het kennisniveau van de monteur, een of zelfs meerdere bezoeken nodig om een storing te lokaliseren en op te lossen. Voor de leek is het motormanagementsysteem dan ook een 'toverdoos' en is de werking ervan niet te doorgronden.
Door alle complexiteit van het systeem wordt vaak vergeten dat zelfs het meest uitgebreide systeem nog steeds twee kerntaken heeft bij een benzinemotor. Dit zijn namelijk:

  • Het toedienen van de juiste hoeveelheid benzine
  • Op het juiste moment zorgen voor een vonk

Het motormanagment heeft nog een aantal nevenfuncties heeft zoals de stationairregeling, emissieregeling en turboregeling om er maar een aantal te noemen.  Een volledig motormanagementsysteem heeft minimaal twéé subsystemen, het brandstofinjectiesysteem en het ontstekingssysteem. Het is ook mogelijk om bijvoorbeeld één van de twee subsystemen toe te passen. Bijvoorbeeld een injectieregeling in combinatie met een ouderwetse verdeler..

Een luchtmassameter. (Bron:Wikipedia)
Een luchtmassameter. (Bron: Wikipedia).

Het geleverde vermogen door een verbrandingsmotor wordt bepaald door het beschikbare draaimoment en het motortoerental. Het draai- of koppelingsmoment (in het dagelijkse taalgebruik word het veelal aangeduid met 'koppel') onstaat uit de verbrandingsenergie verminderd met wrijvingskrachten, in de motor en nevenaggregaten zoals de aircopomp, dynamo en de stuurbekrachtingspomp. Het verbrandingsmoment in een benzinemotor wordt door een aantal factoren bepaald, namelijk:

  • De aangezogen luchtmassa die na het sluiten van de inlaatkleppen in de verbrandingskamer is.
  • De hoeveelheid brandstof die op dat moment in de verbrandingskamer is.
  • Het tijdstip waarop de onstekingsvonk het lucht-brandstofmengsel onsteekt.

De hoeveelheid zuurstof die een motor aanzuigt, wordt bepaald door de buitenluchttemperatuur, het motortoerental, de constructie van het inlaatsysteem en het uitlaatsysteem. Maar ook de staat van het onderhoud speelt een cruciale rol, een luchtfilter die nog nooit is vervangen, zal een veel lagere doorstroming hebben dan een luchtfilter die net nieuw gemonteerd is. En de laatste factor: de stand van de gasklep. Bij een ouderwets systeem zat er een zogenaamde bowdenkabel van het gaspedaal naar de gasklep. Bij een modern systeem is het een drive-by-wire-systeem. Oftewel een volledige elektronische gasklep.

Een krukaspositie sensor. (Bron: Wikipedia)
Een krukaspositiesensor. (Bron: Wikipedia)

Om te weten hoeveel brandstof erin gespoten moet worden en in welke cilinder, heeft het motormanagement informatie nodig over het motortoerental, de vullingsgraad en de motortemperatuur (een koude motor heeft meer brandstof nodig dan een warme motor). Het motortoerental kan afgeleid worden van de ontstekingspulsen, een nokkenas-positiesensor of door een krukas-positiesensor. De vullingsgraad van de motor wordt door het motormanagement geëxtrapoleerd aan de hand van de aangezogen luchthoeveelheid (of het vacuüm in het inlaat traject), de stand van de gasklep of een combinatie hiervan.

A7 dicht na groot ongeluk

De snelweg A7 tussen Hoorn en Amsterdam is zaterdagmiddag afgesloten na een groot ongeluk waarbij meerdere auto’s betrokken zijn. Vier personen zijn gewond, zij hebben vooral nekklachten. Een iemand zit nog bekneld in een auto, maar is wel aanspreekbaar. Onder de slachtoffers zijn ook kinderen, zo heeft de politie laten weten. Het is niet duidelijk hoeveel auto's betrokken zijn bij het ongeluk.

Het ongeluk gebeurde tussen het knooppunt Zaandam en de afrit Wijdewormer. Kort na het middaguur stond er al een korte file, de ANWB vermoedt dat de lengte snel zal oplopen.

Ontsnapte tbs'er opgepakt in Rotterdam

De tbs'er die vrijdagmiddag ontsnapte van de Groningse Van Mesdagkliniek, is opgepakt in Rotterdam. De man liep alleen op straat, bevestigt het OM.

De tbs'er ging er vrijdag van tussen toen hij met een begeleidster de V&D in het centrum van de stad bezocht. Hij sloeg op de vlucht op een witte mountainbike, waarna een grote zoekactie werd gestart. Hoe hij in Rotterdam geraakte, is niet bekend.

Norbert Klein definitief fractievoorzitter 50Plus

De adviesraad van 50Plus heeft Norbert Klein unaniem gekozen tot fractievoorzitter van de partij. Klein neemt het stokje over van Henk Krol, die vrijdag onverwacht aftrad nadat bleek dat hij als directeur van de Gay Krant geen pensioenpremie betaalde aan zijn personeel. "Het komt als een donderslag bij heldere hemel", zegt Klein tegen Novum Nieuws na afloop van een besloten partijbijeenkomst in Utrecht.

"Het is compleet onmogelijk om in de voetsporen van Henk Krol te treden, met zijn charisma, zijn enthousiasme en zijn charisma", reageert Klein. "Maar ik ben de politiek ingegaan met een ideaal en daar wil ik nog steeds mijn stinkende best voor doen."

De 57-jarige Klein heeft nog niet gesproken met Krol over het plotselinge vertrek. "Dat komt deels door zijn emotionele geslotenheid en daarnaast ben ik in een heel andere achtbaan terechtgekomen", verklaart hij.

De fractievoorzitter noemt het afscheid van zijn collega een 'persoonlijk drama'. Op de vraag of Krol zelf niet ook verantwoordelijk is voor zijn vertrek, antwoordt Klein het nieuws alleen in de kranten te hebben gelezen. "Ik heb nog geen hoor en wederhoor gepleegd."

Vorige maand stapte drie bestuursleden van de ouderenpartij op. De drie stonden onder druk nadat ze op eigen houtje campagneleider Dick Schouw en Adriana Hernández hadden geroyeerd. Henk Krol zou overwegen zich aan te melden als bestuurslid van de ouderenpartij. Klein wil daar nog niet op ingaan. "Het is een democratische partij", begint de politicus. "Ieder partijlid, dus ook Henk Krol, kan zich daarvoor aanmelden. De leden beslissen."

Volgende maand organiseert 50Plus een landelijke ledenvergadering.

Femke Halsema en de beschaving

Afgelopen dinsdag publiceerde Femke Halsema haar eerste column voor De Correspondent. In deze column stelt zij dat de “beschaafde” samenleving functioneert, door twee enkele gevallen van beschaafde reacties aan te halen die veel media aandacht hebben gekregen. Ik vraag mij af of deze voorbeelden genoeg grond bieden voor de stellingname dat de "beschaafde samenleving functioneert".

Bakkali ontkent keuze voor België

Zakaria Bakkali ontkent dat hij al een keuze heeft gemaakt tussen België en Marokko. Bondscoach Marc Wilmots van de Rode Duivels liet donderdag nog weten dat de PSV-aanvaller volgend jaar met België naar het WK wil, maar de speler zegt de knoop nog niet te hebben doorgehakt.

"Die keuze tussen België en Marokko moet ik nog steeds maken", vertelt Bakkali zaterdag in het AD. "Het zijn steeds anderen die voor mij praten. Het blijft gewoon een lastige afweging." De 17-jarige vleugelspeler is door Wilmots geselecteerd voor de komende WK-kwalificatieduels tegen Kroatië en Wales.

De Belgen kunnen zich voor het eerst sinds 2002 kwalificeren voor een mondiaal eindtoernooi. Met 22 punten uit acht wedstrijden gaat het land aan kop in groep A. Als België volgende week vrijdag in Zagreb niet verliest van Kroatië, is een ticket voor het WK in Brazilië binnen. Vier dagen later is Wales nog de tegenstander.

Wakker Dier mag helft plofkippen kreupel noemen

Wakker Dier mag in spotjes blijven zeggen dat de helft van de plofkippen bij Albert Heijn en Jumbo kreupel is. Onderzoeken van de Wageningen Universiteit die de stichting als onderbouwing aanvoert bieden daar voldoende basis voor, oordeelt de Reclame Code Commissie.

Bij de commissie was een klacht ingediend door een particulier die zich afvroeg of wel mag worden gesteld dat de helft van de plofkippen kreupel is. Daar is volgens de commissie genoeg bewijs voor. Dat daarbij beelden worden getoond van kippen die door hun poten zakken 'is confronterend, maar niet is gebleken dat daarmee een vertekend beeld van de realiteit wordt gegeven.'

Ook vroeg de klager af wat met plofkippen wordt bedoeld. Volgens de commissie is algemeen bekend dat daarmee kippen worden bedoeld die op gangbare wijze worden geproduceerd. Wakker Dier laat weten door te gaan met de campagne tegen de twee supermarktketens.

Kremlin klaagde al over Arctic Sunrise

Rusland heeft er bij Nederland herhaaldelijk over geklaagd dat het schip Arctic Sunrise van de milieubeweging Greenpeace illegale acties ondernam. Het Kremlin vroeg Nederland meerdere malen daar een einde aan te maken, maar dat is helaas niet gebeurd. Dit zei de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Aleksej Mesjkov zaterdag in een reactie op juridische stappen van Den Haag om het schip terug te krijgen.

De Arctic Sunrise vaart onder Nederlandse vlag. Het schip werd 19 september opgebracht en ligt in Rusland aan de ketting. De Nederlandse regering hoopt via bemiddeling of anders via het Internationaal Tribunaal voor het Zeerecht in Hamburg de boot terug te krijgen.

'Succes dancemuziek nog lang niet voorbij'

De toekomst van de Nederlandse dance is lastig te voorspellen, maar het succes houdt de komende jaren zeker aan. Dat stelt journalist en auteur Mark van Bergen, die zaterdagavond in de Tilburgse poptempel 013 een presentatie geeft rond het 25-jarige jubileum van dance in Nederland. Hij schreef het boek Dutch Dance, dat vorige week uitkwam en de basis vormt voor het feest in 013.

"Ik denk dat het pas net begonnen is, het succes is nog lang niet voorbij", zegt Van Bergen tegen Novum Nieuws. "De Nederlandse organisatie Art of Dance zet dancefestivals op in China, Australië is al een tijdje aangestoken en Amerika is nu eindelijk voor de bijl", somt hij op. "Overal staan de Nederlandse dj's, producers en organisatoren in de frontlinie."

Door de jaren heen passeerden verschillende stromingen de revue, waaronder hardcore, techno en trance. Van Bergen verwacht niet dat er nog een geheel nieuwe stijl ontstaat, maar denkt dat er meer 'crossovers' gaan komen. "Hardstyle gaat populairder worden, wellicht met invloeden uit de popmuziek. En actie zorgt voor reactie", aldus Van Bergen. "Op een gegeven moment zijn mensen dat bombastische gedoe misschien zat en komt er meer sobere, gestripte muziek."

Ook Marcel Bakker, alias DJ Marcello, vindt het moeilijk te voorspellen welke kant het opgaat met dance. "Dance ontwikkelt zich per jaar, per week, per dag", aldus Marcello, die in de jaren negentig een van de grootste dj's in Nederland was en in clubs als de iT draaide.

Het succes van Nederlandse dj's in de dancewereld is volgens Van Bergen 'bizar'. Armin van Buuren werd door het prestigieuze Britse tijdschrift DJ Mag al vijf keer tot beste dj ter wereld uitgeroepen en onder anderen ook Tiësto, Hardwell en Afrojack doen het erg goed over de grens.

Volgens Van Bergen zijn er meerdere redenen die ervoor hebben gezorgd dat Nederland zo groot werd in de dancewereld, waaronder de internationale focus van Nederland die er van oudsher is. "Verder zijn we goed in staat om bepaalde invloeden ergens op te pikken en daar onze eigen draai aan te geven. Ook zijn we een ondernemend volk." Marcello sluit zich daar bij aan. "Ik denk dat Nederlanders feesten heel serieus hebben genomen en daarom zo groot zijn in het buitenland. Het heeft ook te maken met de Nederlandse handelsgeest", vertelt hij.

Dat dance sinds een paar jaar enorm populair is in de Verenigde Staten, vindt Van Bergen een mooie ontwikkeling. "De bakermat van dance lag in de VS en van daaruit is het via Ibiza en Engeland naar Nederland gekomen. In de VS moesten ze er jarenlang niets van hebben, maar sinds twee of drie jaar zijn ze daar ook helemaal om."

Marcello staat zaterdagavond met onder anderen dj's Dimitri en Remy, ook twee grootheden uit de jaren negentig, op het podium van de 013. Tijdens het feest, Flashforward - 25 Years of Dutch Dance, draaien de dj's muziek 'van toen, van nu en van straks'.

Boek: Kille woede - John Sandford

Een oude onopgeloste politiezaak komt bovendrijven op het moment dat er een huizenblok afgebroken wordt in Minneapolis en de slopers een macabare vondst doen, namelijk de stoffelijke overschotten van twee jonge meisjes. Enkele decennia geleden raakten zij vermist en werd er met man en macht aan de zaak gewerkt door de plaatselijke recherche. Het onderzoek liep echter dood en het dossier lag jarenlang als cold case stof te verzamelen achterin een kast. Tot nu, tenminste. 

Tachtigduizend dementerenden wonen alleen

Ruim veertig procent van de thuiswonende Alzheimerpatiënten in Nederland woont alleen. Dat komt neer op tachtigduizend dementerenden. Dat schrijft NRC Handelsblad op basis van een onderzoek van TNO voor Alzheimer Nederland.

In Amsterdam en Rotterdam woont respectievelijk 56 en 52 procent van de dementerenden alleen. In het Brabantse Maasdonk wonen de minste Alzheimerpatiënten op zichzelf, daar ligt het percentage op 23 procent. De cijfers zijn gebaseerd op bevolkingsonderzoek, waarbij ongeveer honderdduizend dementerenden zonder diagnose zijn opgenomen.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg uitte in juli zorgen over dementerenden zonder sociaal netwerk, omdat deze patiënten steeds meer hulp nodig hebben. De grote vraag is door wie de alleenwonende Alzheimerpatiënten moeten worden opgevangen.

Del Potro en Raonic strijden om titel in Tokyo

De finale van het ATP-toernooi van Tokyo gaat tussen Juan Martin del Potro en Milos Raonic. De als eerste geplaatste Argentijn was zaterdag met 7-6 (7)en 7-6 (1) te sterk voor de Spanjaard Nicolas Almagro (6). De Canadees, de nummer drie van de plaatsingslijst, ontdeed zich van Ivan Dodig uit Kroatië met 7-6 (4)en 6-1.

De 22-jarige Raonic, die zondag het toernooi in Bangkok won, staat voor het tweede jaar op rij in de eindstrijd in de Japanse hoofdstad. Vorig jaar greep hij net naast de titel, toen thuisfavoriet Kei Nishikori hem de baas was. De Canadese nummer elf van de wereld boekte tot dusver vijf toernooizeges op de ATP-tour.

De 25-jarige Del Potro won in totaal vijftien titels, waaronder dit jaar het evenement in Rotterdam. Net als Raonic strijd hij nog om een ticket voor de World Tour Finals in Londen. Momenteel staat de Argentijn zevende op de wereldranglijst, vier plaatsen hoger dan zijn tegenstander zondag. Er zijn acht tickets beschikbaar.

'NSA nam ook Tor op de korrel'

De Amerikaanse inlichtingendienst NSA heeft herhaaldelijk geprobeerd het netwerk Tor te kraken dat door internetters gebruikt wordt om hun anonimiteit op het net te waarborgen. De ontwikkeling van de software voor Tor wordt opmerkelijk genoeg overwegend door de Amerikaanse overheid gefinancierd. Dat meldt de Britse krant The Guardian op basis van door klokkenluider Edward Snowden gelekte geheime documenten.

De NSA heeft diverse malen met succes weten in te breken in Tor en achterhaalde daarmee de identiteit van internetters. Vervolgens werd die informatie gebruikt om kwetsbare software op hun computers aan te vallen. In sommige gevallen werd via Tor de webbrowser Firefox gebruikt om volledige controle te krijgen over iemands computer, inclusief toegang tot zijn of haar bestanden, toetsaanslagen en online activiteiten.

Tor moet juist voorkomen dat internetverkeer kan worden achterhaald. Gebruik van het netwerk en de software voor Tor - dat staat voor The onion router - is gratis. Informatie wordt via verschillende computers naar haar bestemming verstuurd, zodat de herkomst niet meer te achterhalen is.

Tor wordt volgens The Guardian gebruikt door onder anderen journalisten, activisten en campagnevoerders in de Verenigde Staten, Europa, China, Iran en Syrië. Zij willen met behulp van het netwerk hun communicatie geheimhouden en bijvoorbeeld represailles van regeringen voorkomen.

Islamdebat verplaatst uit angst

Een discussieavond die plaats zou vinden in het Brinkhuis van Laren gaat niet door. Vanwege het onderwerp, de toekomst van de islam in Nederland, durft het cultureel centrum het niet aan.

Nadat elke plek in de zaal verkocht was kwam het Brinkhuis met deze mededeling, De discussie zou aanvankelijk op 10 oktober plaatsvinden. Het hele circus wordt nu verplaatst naar De Balie in Amsterdam. Niet alleen de locatie wordt anders, maar ook de datum. Het debat vind nu op 13 oktober plaats.

Arabist Hans Jansen gaat met hypermoslims Abdul-Jabbar van der Ven en Okay Pala in discussie over de islam.

Hans Jansen is bekend om zijn islamkritiek. Hij schreef onder andere Islam voor varkens, apen, ezels en andere beesten en boeken over Mohammed vanuit een historisch perspectief.

Abdul-Jabbar van der Ven is een in Nederland geboren radicale moslim, die de Taliban als prima vertegenwoordigers van de islam ziet en heeft toegegeven 'iets van blijschap gevoeld te hebben' toen Theo van Gogh vermoord was. Ook vond deze zelfbenoemde leraar, die zelf de meest extreme dingen roept onder het mom van vrijheid van meningsuiting, het nodig een oproep te doen onder moslims om aangifte te doen tegen cartoonist Gregorius Nekschot.

Okay Pala is woordvoerder van een organisatie die zich Hizb ut-Tahrir noemt. Buiten het geluid van een wesp is dit een clubje radicalen dat streeft naar een wereldwijd islamitisch kalifaat. Geweld wordt hierbij als middel gezien. Okay toont duidelijk aan niet oké te zijn door uitspraken als "Wat jullie nodig hebben is een bomaanslag" en "Moge Allah Geert Wilders en de mensen die hem helpen hun nekken breken".

Madonna verkracht in New York

Madonna is ooit verkracht. Dat gebeurde toen de nu 55-jarige Queen of Pop zich net had gevestigd in New York, in een poging haar muzikale carrière van de grond te krijgen. Dat onthult ze in tijdschrift Harper's Bazaar.

"Het eerste jaar werd ik beroofd onder bedreiging van een pistool en verkracht op het dak van een gebouw, waar ik naartoe was gesleept met een mes in mijn rug", laat ze weten. "En er werd drie keer ingebroken in mijn appartement."

'Hostiburger is smakeloos'

Om met de deur in huis te vallen: hosti's zijn vies. Die droge wafels mogen dan wel een hoop magische krachten hebben, maar niet één van die krachten heeft met lekker smaken te maken. Een Amerikaans restaurant besloot daar eens wat te doen door de hosti te verwerken in een hamburger.

Kuma's Corner in Chicago, een hamburgertent met een metal-thema, introduceert deze maand de Ghost-burger. De burger is genoemd naar de Zweedse metalband Ghost B.C., wiens leden in faux-katholieke kledij op het podium verschijnen. Om het katholieke mis-thema te vervolledigen, bevat de burger ook nog ingekookte rode wijn.

Hoewel eten en religie de twee grote Amerikaanse hobby's zijn, valt de burger niet bij iedereen in goede aarde. De schrijver van een katholieke voedselblog zegt: "Het maakt iets dat heilig is belachelijk. Hetzelfde kan men zeggen van de band zelf." "Het kwam over als iets dat niet zozeer beledigend is voor mij, als wel voor mijn God en heiland," vertelde een klant aan de Chicago Tribune.

Restaurantmanager Luke Tobias vindt de ophef overtrokken: "De hosti is niet gewijd, dus zolang dat niet gebeurd is, is het in feite gewoon een cracker." Hij benadrukt dat de burger geen kritiek op religie is, maar een eerbetoon aan de Zweedse band: "We vinden deze band leuk: we denken dat wat ze doen cool is."

Overigens is de hosti slechts versiering op de burger en heeft geen invloed op de smaak. De burger kan daarom ook besteld worden zonder hosti, of met een boel hosties. Of dat iets verandert aan de prijs van zeventien dollar, zo'n dertien euro, is onbekend.

Nadal herovert eerste plaats wereldranglijst

Rafael Nadal is na ruim twee jaar weer de nummer één tennisser van de wereld. De Spanjaard heroverde zaterdag de koppositie op de wereldranglijst door zijn finaleplaats bij het ATP-toernooi van Beijing. Hij lost Novak Djokovic af op de ranking, die maandag officieel van kracht wordt.

Nadal hoefde zich zaterdag nauwelijks in te spannen. Zijn tegenstander Tomas Berdych gaf in de halve eindstrijd in de eerste set op met rugproblemen. De tennisser van Mallorca leidde toen al met 4-2. Voor Nadal was het zijn 21e overwinning op rij en de 65e van het seizoen. Daar staan slechts drie nederlagen tegenover.

De 27-jarige Spanjaard was dit seizoen onder meer de beste op Roland Garros en de US Open. In totaal schreef hij tien toernooien op zijn naam. Hij stond vorig jaar nog zeven maanden aan de kant met een zware knieblessure, maar keerde dit seizoen ijzersterk terug.

"Dit is een geweldig jaar, zonder twijfel één van de beste in mijn carrière. Het is heel speciaal om de toppositie terug te hebben, nadat ik meer dan een halfjaar niet heb kunnen spelen", liet Nadal na zijn overwinning weten. "Wat mij vooral blij maakt is alles wat ik er aan heb gedaan om weer te staan waar ik nu sta."

Nadal voerde in zijn loopbaan twee keer eerder de ranking aan. Vanaf 18 augustus 2008 voor een periode van 46 weken en nog eens 56 weken van 7 juni 2010 tot 4 juli 2011. Daarna werd hij afgelost door Novak Djokovic, die 101 weken bovenaan stond.

De Serviër komt ook nog in actie in de Chinese hoofdstad. Hij neemt het in de halve finale op tegen de Fransman Richard Gasquet.

'Shutdown VS duurt maar eventjes'

Het stilleggen van een groot deel van de Amerikaanse federale overheid duurt maar eventjes. Dit heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, zaterdag in Indonesië beklemtoond. "Het verandert de houding en het handelen van de Verenigde Staten ten aanzien van Azië of waar dan ook niet", bezwoer Kerry.

Hij reist door Azië in plaats van zijn chef, president Barack Obama. Die zegde de reis af vanwege de politieke crisis in Washington. Daar heeft een oplaaiende strijd tussen radicale Republikeinen van de oppositie en de regerende Democraten tot een politieke impasse geleid waarmee de geldkraan voor een reeks federale instellingen inclusief ministeries is dichtgedraaid.

D. Terpstra legt schuld vertrek bij TVM-ploeg

Doekle Terpstra geeft schaatsploeg TVM, met kopman Sven Kramer, de schuld voor zijn vertrek als voorzitter van schaatsbond KNSB, eind augustus. "Er zijn mensen die hun eigen boterhammen beleggen vanwege het feit dat ze om Sven heen staan", zegt Terpstra in een interview met het Handelsblad. "Op de website van de TVM-ploeg stond nog dezelfde middag: 'Kramer legt bom onder de KNSB'. Dat kan toch niet waar zijn? Wat via de site van TVM is gebeurd, vind ik ernstig."

Bij een persbijeenkomst van de schaatsploeg noemde Kramer Terpstra "incompetent en zielig". Het voornaamte punt van Kramer was dat de bond een wereldbekerwedstrijd in Heerenveen weigert te organiseren. De Nederlandse schaatsers moeten nu afwijken naar Astana in Kazachstan. Verder verweet hij Terpstra het knullige optreden van de KNSB in de strijd om de nieuwe nationale ijsbaan in Almere.

Terpstra snapt de boosheid van Sven Kramer. Bij de keuze voor Almere boven Heerenveen hebben algemeen directeur Paul Sanders en directeur sport Arie Koops van de KNSB volgens Terpstra de door zijn bestuur bepaalde krijtlijnen overschreden. "Daar heb ik de collega's van de KNSB op aangesproken", aldus Terpstra.

[PD] Osasuna wint verrassend bij Málaga

Osasuna heeft vrijdagavond in de Primera División zijn tweede seizoenzege geboekt. De ploeg van coach José Mendilibar won met 1-0 bij Málaga. Oriol Riera maakte na 23 minuten de enige goal van de wedstrijd. Voor Malaga kwam met het verlies van een serie van vijf duels zonder nederlaag ten einde.

Bij Malaga kwam oud-Ajacied Mounir El Hamdaoui na rust in de ploeg. De Marokkaanse Nederlander kon het tij echter niet meer keren. Malaga blijft ondanks het verlies tiende, met negen punten uit acht duels. Osasuna naderde Málaga tot op drie punten en staat nu achttiende.

[Bundesliga] Subtoppers Hannover en Hertha remiseren

De subtopper in de Bundesliga tussen Hannover 96 en Hertha BSC heeft geen winnaar gekregen. De nummers vier en vijf kwamen vrijdag een 1-1 remise overeen. Christian Schulz opende halverwege de eerste helft de score, maar negen minuten voor tijd maakte Hertha-invaller Ronny gelijk.

In de Primera Division blijft Villarreal sterk presteren. Door goals van Bruno, Giovani Dos Santos en Pina werd Granada met 3-0 verslagen. Promovendus Villarreal steeg door de zege naar de derde plaats. Granada staat twaalfde.

'Windmolens kosten veel meer'

De plannen van de overheid om flink meer windenergie te winnen, kosten veel meer dan nu wordt gedacht. Dat stellen elf wetenschappers in een brief die naar minister Henk Kamp (Economische Zaken) is gestuurd. Er moet volgens hen niet 3,7 miljard euro worden geïnvesteerd in de komende tien jaar, maar 19 miljard.

Volgens de wetenschappers wordt er in het zogenoemde Energieakkoord uitgegaan van veel te rooskleurige cijfers. De Sociaal Economische Raad (SER), onder wiens regie de onderhandelingen voor het akkoord werden gevoerd, heeft te makkelijk "gekleurde informatie" van het Energieonderzoek Centrum Nederland (ECN) overgenomen. Zo moet er veel meer en langer worden geïnvesteerd in parken en wordt er zonder onderbouwing uitgegaan van een kostendaling bij de bouw van parken.

Miljoenen ambtenaren scannen internet China

De Chinese overheid heeft meer dan twee miljoen mensen in dienst om internetactiviteiten in de gaten te houden. Dat meldde een Chinese staatskrant, schrijft de BBC vrijdag.

Volgens de krant verzamelen en analyseren zij meningen op sociale mediasites en stellen zij rapporten op voor beleidsmakers. De medewerkers hebben niet de bevoegdheid om berichten van het internet te verwijderen.

Chinezen gebruiken het internet steeds vaker om kritiek te uiten op de regering. De meeste populaire microblog is Sina Weibo, de Chinese variant van Twitter, met 500 miljoen geregistreerde gebruikers en ongeveer 100 miljoen berichten per dag.

Miljoenen ambtenaren scannen internet China
Miljoenen ambtenaren scannen internet China (Foto: ANP)

Volgende week beslissing proefverlof Van der G.

Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) neemt volgende week een beslissing over het omstreden proefverlof van Volkert van der G. Dat heeft hij vrijdagavond gezegd in het tv-programma Pauw en Witteman.

Teeven heeft tot 14 oktober de tijd om over het verlof te beslissen. "Het lijkt me verstandig dat niet op het allerlaatste moment te doen, maar om volgende week die beslissing te nemen", lichtte hij toe. Wanneer dat precies zal zijn, kon hij nog niet zeggen.

Eerder had Teeven al toestemming geweigerd voor een proefverlof van de moordenaar van Pim Fortuyn, maar deze week oordeelde de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming dat hij een nieuw besluit moet nemen. In mei volgend jaar heeft Van der G. twee derde van zijn straf erop zitten en wordt hij naar verwachting vrijgelaten.

Volgens Teeven leidt het tijdelijke verlof van Van der G. tot maatschappelijke onrust. "Je moet dat goed laten bekijken door de diensten die daar verantwoordelijk voor zijn", aldus Teeven.

FOK!filmblik: The Punisher (1989)

Vandaag komen we in het FOK!filmblik een fijne Marvel-film uit het einde van de tachtiger jaren van de vorige eeuw tegen. Het was namelijk op 5 oktober 1989 dat de film The Punisher van Mark Goldblatt voor het eerst in de bioscoop te zien was.

The Punisher

Frank Castle (Dolph Lundgren) is een voormalig politieagent, wiens familie door een aanslag van de mafia om het leven kwam. Castle leeft sindsdien in de riolen van de stad en heeft nog maar één doel voor ogen; bloedig wraak nemen op het tuig die zijn levensvreugde wegnamen. Vermomd als The Punisher heeft hij in 5 jaar al zo'n 125 criminelen een kopje kleiner gemaakt. Als de Yakuza haar intrede doet in de stad barst de hel pas echt uit.

The Punisher 1

The Punisher was de tweede en eveneens laatste door Mark Goldblatt geregisseerde film. Goldblatt had eerder naam gemaakt met de komische horrorfilm Dead Heat. De Zweedse acteur Dolph Lundgren had zijn debuut gemaakt in de Bond-film A View to a Kill en was daarna ook te zien in onder meer Rocky IV en Red Scorpion. Zowel in Zweden als Zuid-Afrika mocht de film vanwege haar gewelddadige karakter niet vertoond worden. De criminelen vallen dan ook bij bosjes dood neer in deze heerlijke verfilming van de gelijknamige Marvel-strip.

Niet de beste vriend van The Punisher
Wat? Ben ik niet de beste vriend van The Punisher?

De Australische exploitatiefilm The Punisher is ook één van de weinige Marvel verfilmingen waarin we geen cameo zien van Stan Lee. Lee vond dat hij weinig te maken had met de totstandkoming van de superheld en wou zodoende niet aan deze film meewerken. Naast Lundgren zien we een prima cast met onder meer Louis Gossett Jr., Kim Miyori en Jeroen Krabbé. In 2004 verscheen er een prima remake van Jonathan Hensleigh, waarin we Thomas Jane de titelrol zagen vertolken. Vier jaar later kreeg deze remake een vervolg, getiteld Punisher: War Zone, waarin Ray Stevenson het stokje van Jane had overgenomen. Momenteel wordt er ook gewerkt aan een tv-serie over de belevenissen van Frank Castle, die we vanaf volgend jaar op de televisie kunnen verwachten.

100 migranten opgepakt in Moskou

De Russische migratiedienst heeft vrijdag in Moskou meer dan 100 illegale migranten opgepakt. Dat meldde persbureau RIA Novosti in de nacht van vrijdag op zaterdag. Eerder deze week waren al ruim 30 illegalen van de straat gehaald in de Russische hoofdstad.

De migranten komen voornamelijk uit Centraal Azië en Oekraïne. Ze werkten als straatvegers en chauffeurs.

Russische autoriteiten zijn sinds enkele maanden bezig met een grootschalige operatie die de hoofdstad moet ontdoen van illegalen. In augustus was er zelfs een tentenkamp nodig om meer dan 600 migranten op te vangen die hun uitzetting moesten afwachten.

Nederlandse vader ontvoert zoon in Suriname

Een Nederlandse vader heeft zijn 7-jarige zoon ontvoerd in Suriname. Hij kreeg hulp van programmamaker John van den Heuvel toen hij zijn zoon uit school ophaalde, melden Surinaamse media. In zijn programma Ontvoerd herenigt Van den Heuvel ouders met hun kinderen. De advocaat van de schoonouders, waar de jongen verbleef, stelt tegenover Starnieuws dat door de ontvoering de soevereiniteit van Suriname is geschonden.

De jongen was in 2010 met zijn inmiddels overleden moeder op vakantie in Suriname. De ouders van de moeder zouden toen hebben ontdekt dat ze regelmatig ernstig werd mishandeld door de vader, met wie ze samenwoonde. Daarop werd besloten dat ze niet zou terugkeren naar Nederland. Later overleed de moeder en sindsdien woont de jongen bij zijn grootouders.

Uit uitgebreide rapporten van een kinderarts en een psycholoog blijkt volgens Starnieuws dat de jongen ernstig was getraumatiseerd doordat zijn vader zijn moeder mishandelde. Daarom kregen de grootouders in Suriname de voogdij. In Suriname begon de jongen volgens de advocaat op te leven. Hij zou steeds hebben aangegeven nooit meer naar zijn vader te willen.

Een rechtbank en een gerechtshof in Nederland zouden hebben bepaald dat de jongen moet worden toegewezen aan zijn vader, maar dat vonnis zou uiteindelijk zijn vernietigd door de Hoge Raad. Het vonnis is dan ook niet omgezet in een Surinaams vonnis. De Surinaamse rechter bekijkt nog wat de Nederlandse zaak voor de voogdij betekent.

Dat zonder Surinaams vonnis een kind in Suriname is meegenomen, is volgens de advocaat een schending van de Surinaamse soevereiniteit. Volgens haar heeft de Nederlandse ambassade 'op slinkse wijze' meegewerkt aan de ontvoering door een paspoort van het kind aan de vader te geven. In het verleden kreeg Van den Heuvel voor zijn programma vaker medewerking van de Nederlandse autoriteiten.

Aan Surinaamse grensposten is volgens Starnieuws doorgegeven dat de vader het land niet mag verlaten met zijn kind, maar het is onduidelijk of hij nog in het land is. John van den Heuvel stelt volgens De Ware Tijd dat zijn redactie de kwestie 'diepgaand' heeft onderzocht op juridische en sociale aspecten. De jongen zou het goed maken, maar indien nodig is professionele hulp beschikbaar. De vader zou 'diep gegriefd' zijn door de suggestie dat de jongen is ontvoerd. De hereniging is overigens gefilmd.

Werknemers A2-tunnel Maastricht 'uitgebuit'

Tientallen werknemers die werken aan de A2-tunnel in Maastricht worden slecht behandeld. De Poolse en Portugese arbeiders moeten maandelijks bijna duizend euro inleveren voor 'logistieke kosten', terwijl de werkelijke kosten maar 250 euro per maand bedragen. Dat schrijft dagblad de Limburger zaterdag.

In totaal wordt 968,75 euro netto ingehouden van het loon van de medewerkers, wat neerkomt op bijna de helft van het salaris. Daarvoor krijgen ze een gemeubileerde sloopwoning die ze moeten delen, twee keer per jaar een vliegticket naar huis en de vervoerskosten van en naar het werk.

De arbeiders werken voor een dochterbedrijf van het Ierse Atlanco Rimec aan de bouw van de A2-tunnel. Financieel directeur Catherine Foy laat in een reactie aan de krant weten het ingehouden bedrag niet te hoog te vinden. Daarbij geeft ze aan dat de mannen het werk vrijwillig uitvoeren.

'Te weinig pleeggezinnen voor pubers'

Ondanks een stijgend aantal pleeggezinnen blijven voor puberende pleegkinderen wachtlijsten bestaan. Veel pleegouders hebben liever jonge kinderen omdat ze denken dat die gemakkelijker meedraaien in hun gezin, zegt vicevoorzitter Mark Bent van Jeugdzorg Nederland zaterdag in het AD.

De pleegzorg zoekt momenteel 1750 nieuwe pleegouders om tieners een thuissituatie te bieden. Sinds 2000 is het aantal kinderen dat in een pleeggezin woont ruim verdubbeld. Vorig jaar woonden meer dan twintigduizend kinderen bij zestienduizend pleeggezinnen.

Ouders zouden vrezen dat de komst van een puber problemen geeft. "Juist voor tieners is het belangrijk om in een vervangend gezin op te groeien, zegt Bent in de krant. "In een pleeggezin hebben ze de kans zich te hechten aan een ouderpaar en krijgen ze meer individuele aandacht."

Pleegzorg Nederland plaatst kinderen liever in een gezin dan in een jeugdinstelling. Daar zouden ze te veel mensen om zich heen hebben en zijn ze omringd door kinderen met een problematische achtergrond."Er is weinig vastigheid", zegt Bent in de krant. De Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen wijst er in de krant op dat kinderen in een tehuis sneller ontsporen dan in een pleeggezin. In een tehuis hebben jongeren steeds wisselende begeleiders, waardoor ze meer op zichzelf zouden zijn aangewezen.

Slachtoffers krijgen meer spreekrecht

Het spreekrecht voor slachtoffers van misdrijven wordt verder uitgebreid. Zij moeten zich kunnen uitspreken over het bewijs tegen de verdachte en wat de straf zou moeten worden. Dit staat in een wetsvoorstel van Staatssecretaris van Justitie Fred Teeven (VVD) dat zaterdag voor advies naar verschillende instanties is gestuurd.

Het zogenoemde adviesrecht van de slachtoffers is een uitbreiding van het spreekrecht. Het geldt ook voor ouders van heel jonge slachtoffers en nabestaanden. Vorig jaar werd het spreekrecht aangevuld door behalve partners ook familieleden van een slachtoffer de kans te geven te spreken in de rechtszaal.

In het wetsvoorstel wordt het voor verdachten ook mogelijk slachtoffers als getuigen te ondervragen. Ook kunnen nabestaanden van slachtoffers van ernstige verkeersmisdrijven in de nieuwe wet een beroep doen op het Schadefonds Geweldsmisdrijven. Het gaat om vijftig tot honderd zaken per jaar waar extra budget voor is vrijgemaakt.

Vorig jaar keerde Teeven zich nog tegen een plan van zijn partij en de PvdA om het spreekrecht voor slachtoffers uit te breiden. Hij noemde het voorstel 'geen verbetering van de positie van het slachtoffer'. Ook stelde hij dat slachtoffers voor een tweede maal slachtoffer kunnen worden als een rechter een lagere straf geeft dan waar zij om hebben gevraagd.

FOK! wat een weer... In het oosten bewolkt

De zwaarste buien vielen het afgelopen etmaal in een strook van Zuid-Holland naar Flevoland toe. In Zeewolde viel 31 en in Breukelen 28 millimeter. Elders in het land viel er een stuk minder en op een enkele plek bleef het zelfs grotendeels droog. Een golf in de wegtrekkende storing zorgt ervoor dat het vandaag in het oosten nog grotendeels bewolkt zal zijn en bovendien kan daar nog wat regen vallen.

Elders blijft het droog en zeker in het westen schijnt de zon af en toe. Na een zeer zachte vrijdag met maxima die tot 22 graden opliepen, moet het kwik vanmiddag een stapje terug doen. Het wordt vanmiddag ongeveer 17 graden en er staat een matige noordwestenwind.

Nederland

Ik zou graag zien waar jij vandaag uithangt en daarom kun je jouw leukste kiekje mailen naar weer@fok.nl onder vermelding van FOK! wat een weer. Vermeld hierbij tevens je (gebruikers)naam, waar de foto gemaakt is en wat je op dat moment aan het doen was. De leukste foto's plaats ik bij het weerbericht van de dag erop.

 

 Vlinder

 Een prachtige vlinder in de vlindertuin. Gezien door de ogen van KlapMongeaul.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Amerikanen boycotten NASA na ban op Chinezen

Hooggeplaatste Amerikaanse wetenschappers weigeren naar een bijeenkomst van NASA te komen, omdat de ruimtevaartorganisatie Chinese aanmeldingen heeft afgewezen. Volgens de Amerikanen worden de Chinezen gediscrimineerd. Dat meldde de Britse krant The Guardian in de nacht van vrijdag op zaterdag.

De Chinezen wordt toegang tot het NASA-onderzoekscentrum in Californië ontzegd om spionage tegen te gaan. Dankzij een nieuwe wet die in maart is aangenomen kunnen buitenlanders worden geweerd.

De bijeenkomst van NASA vindt volgende maand plaats en gaat over de ontwikkeling van een ruimtetelescoop die zoekt naar nieuwe planeten in de kosmos. Sommige Amerikaanse onderzoekers hebben ook hun onderzoeksteams van het project gehaald.

Amerikanen boycotten NASA na ban op Chinezen
Amerikanen boycotten NASA na ban op Chinezen (Foto: ANP)

Zeer grote brand fietsenfabriek Dieren

Een loods van een fietsenfabrikant in Dieren is in de nacht van vrijdag op zaterdag in brand gevlogen. Het gaat om een zeer grote uitslaande brand, meldde de brandweer.

In de loods, van ongeveer 50 bij 20 meter, bevinden zich mogelijk fietsmaterialen van fabrikant Koninklijke Gazelle. De brand is echter te groot en te heet voor de brandweer om het pand te betreden. De brandweer adviseert omwonenden ramen en deuren te sluiten wegens grote rookontwikkeling.

Het is niet bekend of er mensen gewond zijn geraakt.

Zeer grote brand fietsenfabriek Dieren
Zeer grote brand fietsenfabriek Dieren (Foto: ANP)

Asscher bekijkt inzet Oost-Europese thuishulp

Minister van Sociale Zaken Lodewijk Asscher (PvdA) gaat eens goed kijken naar de berichten dat thuiszorgbedrijven geen Nederlandse werknemers willen aannemen. Dat zei de minister vrijdag tegen RTL Nieuws.

De nieuwsrubriek meldde vrijdag dat een groeiend aantal thuiszorgbedrijven geen Nederlandse werknemers wil, maar liever Oost-Europeanen in dienst neemt. Die zouden dan bij cliënten in huis wonen om ze 24 uur per dag te kunnen helpen, terwijl ze maar voor veertig uur per week betaald krijgen. Nederlandse thuishulpen moeten worden betaald voor alle gewerkte uren. In een inmiddels aangepaste vacaturetekst van een van die bedrijven werd zelfs nadrukkelijk vermeld dat geen Nederlanders worden gezocht.

Volgens Asscher lijkt het erop dat de bedrijven niet bereid zijn hetzelfde te betalen waar Nederlandse werknemers volgens de cao en de Nederlandse wetgeving recht op hebben. "Het is ook in strijd met de wetgeving dat Nederlanders niet mogen solliciteren en Slowaakse werknemers wel. Dit bevalt me niet."

Filmdeskundigen verdeeld over Filmfestival Utrecht

Nederlandse filmdeskundigen hebben wel wat aantekeningen bij het Nederlands Film Festival. Ze zijn zeer positief over het grootste Nederlandse filmfestival, maar zien wel ruimte voor verbetering. "Een probleem is dat de jury nu uit een kleine groep bestaat, waardoor de toekenning van de Gouden Kalveren afhankelijk is van slechts een paar meningen", zegt Jorien Scholten van Stichting Filmonderzoek tegen Novum Nieuws.

"We zouden beter naar het systeem van de Amerikaanse Academy kunnen gaan", zegt Scholten over de organisatie achter de Oscars. "Die bestaat uit duizenden leden, veelal uit Oscarwinnaars uit voorgaande jaren." De Gouden Kalveren zijn de belangrijkste filmprijzen van Nederland. Meerdere filmcarrières zijn gelanceerd door winst van een of meer van de gouden beeldjes.

Het NFF is echter niet alleen cruciaal voor acteurs in Nederland. Het Utrechtse festival is ook een essentieel evenement voor filmmakers. "Nederlandse filmmakers krijgen hun waardevolste informatie over nieuwe projecten en aanstormend acteertalent altijd via filmfestivals", zegt professor Annie van den Oever van de Rijksuniversiteit Groningen.

"Dat geldt overigens voor alle filmmakers, ook voor Spielberg en Tarantino", gaat Van den Oever verder. Volgens haar zijn Nederlandse filmfestivals, en het NFF in het bijzonder, ook essentieel voor de distributie en verkoop van Nederlandse films. "De hele filmbranche komt daar bij elkaar om zaken te doen. Daar ziet het publiek doorgaans weinig van."

Het NFF doet elk jaar zijn best veel Nederlandse filmproducties op het festival in première te laten gaan. Zo wordt het grootst mogelijke publiek naar het festival gelokt. Scholten, onderzoeker bij Stichting Filmonderzoek, is daar echter tamelijk kritisch over. Mede van haar hand verscheen eerder deze week een onderzoek waarin wordt gesteld dat het Nederlandse filmpubliek het juist zou waarderen als Nederlandse films wat beter werden gespreid.

"Het NFF heeft natuurlijk baat bij zo veel mogelijk primeurs", zegt Scholten. "Maar Nederlandse films moeten niet met elkaar concurreren. Het publiek gaat al niet vaak naar de bioscoop, en op deze manier verlies je publiek." Ook films die pas weken na het NFF landelijk in première gaan, zitten zo nog in het vaarwater van op het festival gelanceerde films, vindt zij.

Karel Dibbets, filmhistoricus en vroeger werkzaam aan de Universiteit van Amsterdam, ziet dat het NFF aan populariteit wint, maar vindt dat er nog een te groot onderscheid bestaat tussen film en televisie. "Het is daar vaak haat en nijd. Filmmakers kijken vaak neer op tv-makers."

Dat is onterecht, vindt Dibbets. "Film wordt geïnspireerd door televisie, niet andersom. Kijk maar naar de budgetten en de hoeveelheid producties per jaar. Die zijn vele malen groter bij tv dan bij film."

Alle door Novum ondervraagde deskundigen zijn het echter eens over de enorme waarde die het NFF heeft voor de Nederlandse film in het buitenland. "Ieder land kent het Gouden Kalf", zegt Scholten. "Dat is een enorme verdienste en mogelijkheid voor de Nederlandse filmindustrie."

"Je moet de pers zover krijgen dat massaal over deze films wordt geschreven", zegt Van den Oever. "Dat gaat nu eenmaal het best met een grote prijzenshow, en daarmee kom je dan ook het best in het buitenland over het voetlicht."

"Met name door het Gouden Kalf worden de Nederlandse films in de kijker van het Nederlandse publiek gebracht", zegt Dibbets. "Hoewel ik betwijfel of zo'n prijs ook werkelijk een carrière lanceert. Het is toch meer een ereteken."

De Gouden Kalveren werden de afgelopen avond uitgereikt en vormen het slot van het NFF. Actrice Anna Drijver nam de presentatie op zich.


Filmdeskundigen verdeeld over Filmfestival Utrecht (Foto: Novum)

'Man steekt zichzelf bij Capitool in brand'

Bij het Capitool in Washington heeft vrijdag een man zichzelf mogelijk in brand gestoken. Hij is in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis, meldden Amerikaanse media. Het is niet bekend waarom de man tot zijn daad overging.

Volgens getuigen goot de man brandstof over zijn lichaam en stak zich daarna in brand. Voorbijgangers wisten het vuur met hun kleding te doven. De politie vond een rode brandstofcontainer in de buurt van de man.

Donderdag probeerde een vrouw door de afzetting rond het Witte huis te rijden. Bij het Capitool werd ze na een achtervolging doodgeschoten door de politie.

'Man steekt zichzelf bij Capitool in brand'
'Man steekt zichzelf bij Capitool in brand' (Foto: ANP)

De Nieuwe Wildernis in een week goud

De Nederlandse natuurfilm De Nieuwe Wildernis van Mark Verkerk heeft in een week tijd meer dan honderdduizend bezoekers getrokken. Daarmee heeft de film, die vorige week donderdag in première ging, de status van Gouden Film behaald. Dat laat het Nederlands Film Festival gisteren op dierendag weten.

De Gouden Film werd namens het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds uitgereikt in de Oostvaardersplassen.

De Nieuwe Wildernis laat zien hoe gedurende twee jaar de flora en fauna in de Oostvaardersplassen zich ontwikkelen. Het is een plek die in de lente en zomer een paradijs vormt, maar in de winter een grimmig landschap is. Er is minder voedsel waardoor de bewoners van de graslanden en moerassen keuzes moeten maken die van levensbelang zijn.


De Nieuwe Wildernis in een week goud (Foto: Novum)

The Hobbit kost tot nu toe ruim half miljard

De makers van filmtrilogie The Hobbit hebben tot nu toe 561 miljoen dollar uitgegeven aan de films. Peter Jackson, die de films regisseerde, was voor zijn The Lord of the Rings-trilogie de helft van dat bedrag kwijt.

Alle scènes met de acteurs werden in 266 dagen gefilmd. Ook kwamen daar nog twee extra maanden aan opnamen bij. Die zijn nog niet bij de kosten opgeteld. Het eerste deel van de trilogie, The Hobbit: An Unexpected Journey, bracht ruim een miljard dollar op.

Martin Freeman speelt de hoofdrol in de filmreeks, die een verfilming is van het boek van J.R.R. Tolkien. Ook Ian McKellen en James Nesbitt zijn in de films te zien. Het tweede deel van de trilogie, The Hobbit: The Desolation of Smaug, draait vanaf december in de bioscoop. De afsluiter staat gepland voor december volgend jaar.


The Hobbit kost tot nu toe ruim half miljard (Foto: Novum)

Nagel ziet geen toekomst voor Krol bij 50Plus

Oprichter en voormalig voorzitter van 50Plus Jan Nagel ziet op dit moment geen toekomst voor Henk Krol binnen de ouderenpartij. Dat zei hij vrijdagavond in Nieuwsuur.

Krol trad vrijdag af als fractieleider van 50Plus, nadat bekend was geworden dat hij als directeur jarenlang de betaling van pensioenpremies voor zijn personeel bij de Gay Krant had ontdoken. Tegenover RTL Nieuws zou hij later hebben gezegd dat hij gezien de hoeveelheid steunbetuigingen die hij zou hebben gekregen overweegt actief te blijven voor de ouderenpartij. "Ik denk dat ik te beschadigd ben om als fractievoorzitter terug te keren, maar misschien kan ik me als bestuurslid blijven inzetten voor ouderen."

Nagel zei in Nieuwsuur dat als Krol lid is van de partij en geen strafbare feiten heeft gepleegd, hij dezelfde rechten heeft als elk ander lid. "En van strafbare feiten is tot nu toe niets gebleken." De leden gaan volgens Nagel over welke rol Krol dan zou kunnen spelen.

Op de vraag of Nagel zelf nog een toekomst voor Krol ziet bij 50Plus, zei de oprichter van de ouderenpartij daarentegen: "Op dit moment zeker niet". Wel wil hij graag van Krol zelf het verhaal horen, gaf de senator vervolgens aan.

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.