'Kunstenaar' jankt over Zwarte Piet

De bezwaarschriftencommissie van de gemeente Amsterdam houdt over twee weken een hoorzitting over de intocht van Sinterklaas. De Amsterdamse 'kunstenaar' en professioneel huilebalk Quinsy Gario (wie?) tekent bezwaar aan tegen de vergunning van de intocht. Dat staat te lezen op de website van het collectief Roet in het Eten waar Gario deel van uitmaakt en die het kennelijk hebben gemunt op het verzieken van een eeuwenoud kinderfeest.

Gario de kindertreiteraar misbruikt de Sinterklaastraditie al jaren om zich in de media te wurmen en voert daarom al jaren actie tegen Zwarte Pieten, die in zijn ogen 'een vorm van racisme' zijn. Gario roept meer mensen op een bezwaarschrift in te dienen. De hoorzitting vindt plaats op 17 oktober.

Gario werd twee jaar geleden opgepakt toen hij met vier sympathisanten protesteerde tijdens de intocht in Dordrecht. De protestactie was onderdeel van zijn 'kunstproject' Zwarte Piet Is Racisme, die erop gericht is kinderen hun jaarlijkse feest te ontnemen.

De Amsterdamse wethouder Andrée van Es nam vorig jaar in december op laffe wijze afstand van de culturele folklore rond de Zwarte Pieten. Zij stelde voor de veelal blanke Pieten niet meer helemaal zwart te schminken, maar slechts een paar 'roetvegen' te geven. Haar woordvoerder laat weten dat de wethouder het afgelopen jaar diverse gesprekken heeft gevoerd over het onderwerp.

De gemeente Amsterdam liet eerder een onderzoek uitvoeren naar het racistische gehalte van het hulpje van de Sint. Daaruit bleek dat een kwart van de Surinaamse Amsterdammers zich gediscrimineerd voelde door het fenomeen Zwarte Piet. Hoeveel mensen zich gediscrimineerd voelen door mensen die een onschuldig kinderfeest om zeep willen helpen is niet onderzocht.

Update:
Bericht wat waarheidgetrouwer gemaakt.