Bonden: werkloosheid halt toeroepen

Vakcentrale CNV roept alle mogelijke partijen op om de werkloosheid in Nederland een halt toe te roepen. "Ondanks de tekenen van herstel die de economie vertoont raakt bijna tien procent van de Nederlanders volgend jaar werkloos. Dat mogen we niet laten gebeuren", zegt CNV-voorzitter Jaap Smit maandag in reactie op de cijfers van het Centraal Planbureau (CPB).

Nederland kent volgend jaar een werkloosheid van 7,5 procent, blijkt uit de Macro Economische Verkenning van het CPB die zondagavond uitlekte. Volgens de definitie die het Centraal Bureau voor de Statistiek hanteert, gaat het zelfs om 9,25 procent. De koopkracht daalt met gemiddeld een half procent.

"Om ons heen zien we tekenen van herstel, maar dit herstel gaat in 2014 nog aan te veel mensen voorbij", aldus Smit. Zijn vakcentrale pleit er dan ook voor dat werkgelegenheid en koopkracht de thema's worden voor 2014. "Weer een jaar met koopkrachtverlies is voor veel gezinnen het zoveelste jaar op rij." Het CNV wil het koopkrachtverlies zo veel mogelijk repareren via de cao-onderhandelingen.

Vakcentrale FNV ziet in de CPB-cijfers een bevestiging dat de landelijke actie op 30 november hard nodig is. "De zes miljard euro aan bezuinigingen pakken slecht uit voor dit land en de mensen", aldus een woordvoerder.

"Dit is opnieuw een aanslag op de koopkracht", zei FNV-voorzitter Ton Heerts maandagochtend op Radio 1. "Daar is het vertrouwen niet mee gediend en dat hebben we nu juist nodig om mensen geld uit te laten geven." Heerts stelde verder tegenover de zender dat de overheid juist nu zou moeten investeren om de werkloosheid tegen te gaan. "Niet slopen maar bouwen."

Ook derde vakcentrale van Nederland MHP is niet te spreken over de CPB-cijfers. "Door de oplopende werkloosheid wordt het toenemende consumentenvertrouwen in de knop gebroken", aldus bestuurder Niek van Holstein. "Als de lasten dan ook nog alsmaar bij huishoudens worden neergelegd, resulteert dat uiteindelijk in een kopersstaking."

Gepensioneerde tweeverdieners met een inkomen tot 25 duizend euro per jaar worden volgend jaar het hardst getroffen, stelt belangenorganisatie ANBO. "Zij lijden onder alle belastingmaatregelen van het kabinet", aldus ANBO-directeur Liane den Haan in een verklaring. "Het is een onzichtbaar drama."